Tradycyjne metody leczenia raka obejmują chemioterapię, radioterapię i operację. Niektórzy szukają terapii uzupełniających, by zwiększyć szanse na wyleczenie. Jedną z nich jest dieta dr Budwig, która opiera się na mieszance oleju lnianego i twarogu. Sprawdź, czy warto ją stosować!
Babka płesznik – właściwości i zastosowanie
Osoby cierpiące na zaparcia i inne problemy trawienne, powinny sięgać po nasiona babki płesznik. Co to za roślina i w jaki sposób może pomóc?
Jak przechowywać suszone figi? Najlepsze sposoby.
Przechowywanie suszonych fig jest znacznie łatwiejsze i wygodniejsze niż ich świeżej wersji. Czas, przez który można je przetrzymać w dużej mierze zależy od konkretnego miejsca i przygotowanego pojemnika.
Gdzie przechowywać suszone śliwki?
Suszone śliwki to smaczna i pożywna przekąska, która dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników. W jaki sposób przechowywać te suszone owoce, aby móc cieszyć się z ich niepowtarzalnego smaku i właściwości odżywczych? Poznaj najlepsze sposoby na przechowywanie suszonych śliwek.
Jak jeść orzeszki ziemne? Najlepsze pomysły.
Orzeszki ziemne są doskonałym źródłem białka, błonnika oraz wielu kluczowych witamin i minerałów. Występują w wielu postaciach, w tym surowe, prażone, solone i jako masło orzechowe. Sprawdź, czy warto wzbogacić o nie swoją dietę! Orzechy ziemne: ile dziennie? Możesz bezpiecznie zjeść garść orzechów ziemnych w ciągu dnia. Jeśli lubisz masło orzechowe, możesz spożyć 1,5 łyżki…
Czy suszone morele uczulają?
Morele świeże i morele suszone zdaniem alergologów należą do jednych z najbezpieczniejszych owoców. Alergia na morele występują stosunkowo rzadko. Poznaj sytuacje, w którym morele mogą wysyłać reakcje niepożądane.
Suszone „daktyle chińskie” – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć
Głożyna pospolita stosowana jest od dawna w naturalnej medycynie chińskiej. Czym są owoce głożyny? Dlaczego warto je wprowadzić do diety?
Białko ryżowe – właściwości i zastosowanie
Chociaż jest niepozorne, pojedyncze ziarenko ryżu zawiera sporo białka. Proces ekstrakcji pozwala na przekształcenie go w odżywczy proszek. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania białka pochodzącego z ryżu są wysokie, ponieważ zawiera ono naturalne skrobię i białko zawierające aminokwasy.
Czym jest biały nalot na suszonych figach i daktylach?
Niekiedy na suszonych figach i daktylach kupionych w sklepie pojawia się biały nalot, który bardzo często ma postać kryształków pokrywających powierzchnię owoców. Czy to oznacza, że kupione przez nas bakalie są zepsute lub spleśniałe?
Jak uprażyć orzechy nerkowca?
Prażenie nerkowców jest jedną z najlepszych metod obróbki termicznej tych orzechów. Nerkowce możemy uprażyć na wiele sposobów – na patelni, w piekarniku, na surowo bez żadnych dodatków, a także przyprawić. Wówczas oprócz chrupkości otrzymamy również doskonałe połączenie orzechowego smaku z pikantnymi lub ziołowymi aromatami.
Orzechy nerkowca – właściwości i zastosowanie
Orzechy nerkowca mają delikatny, orzechowy smak, który dobrze sprawdza się w wielu potrawach, w tym makaronach, granolach, owocach, curry i daniach z kurczaka. Stworzą również zdrową i pyszną przekąskę samodzielnie, w połączeniu ze smakowitymi przyprawami lub zalane czekoladą. Jakie mają właściwości i jak je stosować w kuchni?
Majeranek – właściwości i zastosowanie w kuchni
Majeranek to aromatyczne zioło z rodziny jasnotowatych. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, skąd przywędrował do krajów śródziemnomorskich. Obecnie rośnie dziko tylko w Turcji i na Cyprze. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do diety!