• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Morele suszone niesiarkowane na słońcu: jak je poznać?

Morele suszone bez siarki są doskonałym wyborem, jeżeli szukasz zdrowej i smacznej przekąski. ...

Czytaj więcej

Tahini – dlaczego warto jeść? Składniki odżywcze i właściwości pasty sezamowej

13 czerwca 2025

Tahini to pyszna pasta sezamowa, po którą sięgamy zazwyczaj wtedy, gdy chcemy przygotować domowy hummus. Ale tahini ma znacznie więcej zastosowań – przede wszystkim jest to pasta o bogatych i zróżnicowanych właściwościach. Dlaczego warto wybierać pastę tahini i sięgać po nią częściej – nie tylko zamiast pasty orzechowej? Co zawiera tahini i jakie ma właściwości?

Czytaj więcej

W kategorii:Pestki i nasiona

Najlepsza czarna herbata – jaką wybrać? Kryteria wyboru i nasze rekomendacje.

11 czerwca 2025

Czarna herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie – ceniona za intensywny smak, aromat i właściwości pobudzające. Wybór najlepszej nie zawsze jest jednak prosty. Aby wybrać dobrą, trzeba zwrócić uwagę na kilka kryteriów. Aby ułatwić Ci wybór, przygotowaliśmy zestawienie 7 wyjątkowych czarnych herbat z oferty Go4taste.pl, które zachwycają smakiem i jakością.

Czytaj więcej

W kategorii:Herbaty

Źródło cynku – składnik diety

11 czerwca 2025

żywność bogata w cynk, łosoś, ser żólty, pestki dyni

Cynk to niepozorny, ale bardzo ważny pierwiastek, który wspiera zdrowie i dobrą kondycję organizmu. Choć potrzebujemy go w niewielkich ilościach, jego niedobory mogą objawiać się m.in. osłabioną odpornością, problemami skórnymi czy spadkiem energii. Warto więc wiedzieć, gdzie szukać cynku w diecie, jak wspierać jego wchłanianie i czego unikać. Jakie produkty są jego najlepszym źródłem i co może ograniczać jego działanie?

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witamina K – najlepsze źródła i działanie

4 czerwca 2025

świeże owoce i warzywa bogate w witaminę K

Witamina K, choć często pomijana, odgrywa kluczową rolę w krzepnięciu krwi, zdrowiu kości i ochronie naczyń. Co najlepsze – jej najbogatsze źródła znajdziesz tuż obok, na lokalnym bazarze lub w swojej lodówce. Sprawdź, które produkty warto włączyć do diety, by naturalnie zadbać o organizm.

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Produkty bogate w jod

3 czerwca 2025

Produkty bogate w jod

Choć organizm potrzebuje go w śladowych ilościach, jego rola w utrzymaniu zdrowia jest ogromna. Bez jodu nasza tarczyca nie byłaby w stanie produkować hormonów, które regulują metabolizm, wpływają na rozwój mózgu, a nawet odporność. Skoro jednak nie potrafimy wytwarzać go sami, musimy zadbać, by pojawiał się na naszym talerzu. Gdzie go szukać i jakie produkty warto włączyć do codziennej diety?

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Najlepsze źródła selenu i dzienne zapotrzebowanie.

30 maja 2025

żywność która zawiera selen

Selen to mikroskładnik, którego organizm potrzebuje naprawdę niewiele – ale jego rola jest ogromna. Wspiera odporność, pracę tarczycy i chroni przed stresem oksydacyjnym. Sprawdź, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej i jak włączyć je do codziennej diety.

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Żurawina na drogi moczowe – jak ją stosować?

30 maja 2025

Dlaczego żurawina pozytywnie wpływa na drogi moczowe?

Żurawina od dawna jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości, zwłaszcza w kontekście profilaktyki infekcji dróg moczowych. Okazuje się, że regularne spożywanie żurawiny może nie tylko zmniejszyć ryzyko nawrotów infekcji, ale również wspomagać zdrowie układu moczowego. Dowiedz się, jak żurawina wpływa na drogi moczowe i jak włączyć ją do swojej diety.

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce liofilizowane, Owoce suszone

Rodzynki – odkryj ich cenne właściwości. Skład, rodzaje i zastosowanie.

30 maja 2025

Słodkie i soczyste rodzynki to ulubiony dodatek do deserów, ciast, a także energetyczna przekąska. Dowiedz się, jak powstają rodzynki, poznaj ich rodzaje i cenne wartości odżywcze.

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce suszone

Produkty bogate w żelazo (roślinne i zwierzęce) Tabela i zapotrzebowanie dzienne.

28 maja 2025

żelazo w diecie i produkty w których jest dużo żelaza je

Żelazo jest składnikiem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Tworzy krwinki, przenosi tlen z płuc do każdej komórki w ciele, buduje też naszą odporność. Żelazo – jak działa w organizmie? Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów, który dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem. Choć zazwyczaj przypominamy sobie o nim dopiero wtedy, gdy zaczyna go brakować –…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Produkty bogate w wapń (tabela) – dzienna dawka dla dzieci i dorosłych.

23 maja 2025

Żywność bogata w wapń

Wapń kojarzy nam się najczęściej z mocnymi kośćmi i zdrowymi zębami – i słusznie, bo aż 99% tego pierwiastka znajduje się właśnie w układzie kostnym. Ale jego rola w organizmie sięga znacznie dalej. Jakie są najlepsze źródła wapnia? Co wpływa na jego przyswajalność? I dlaczego nie tylko wapń decyduje o zdrowiu naszych kości?

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witamina D. Najlepsze źródła (tabela) i na co działa?

23 maja 2025

Produkty bogate w witaminę D

Witamina D powszechnie nazywana jest „witaminą słońca” – i nie bez powodu. Jej synteza zachodzi w naszej skórze pod wpływem promieniowania słonecznego, a konkretnie promieni UVB. Czy w związku z tym potrzebujemy ją suplementować? A jeśli tak – kiedy i jak to robić? Oto najważniejsze informacje, które warto znać na temat witaminy D. Witamina D…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Najlepsze źródła witaminy A – beta karoten

20 maja 2025

Źródła Witaminy A w żywności. Naturalne produkty bogate w witamine A jak mandarynka, czerwony pieprz, liście pietruszki, suszone morele, marchew, brokuły, masło, żółty ser, mleko, żółtko jajka i olej z wątroby dorsza.

Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta – karotenu, który gromadząc się w tkankach, stworzył taką opaleniznę. Niewątpliwie takie osoby mogły pochwalić się zdrowiem, bo dostarczały organizmowi niezbędną dawkę witaminy A. W czym znajdziemy witaminę A? Poznaj najlepsze źródła witaminy A w żywności.

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

  • Strona 1
  • Strona 2
  • Strona 3
  • Interim pages omitted …
  • Strona 64
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Papaja suszona 100% - 500g
Papaja suszona 100% - 500g
45,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.