Magnez to minerał, który ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, dba o mocne kości i stały rytm pracy serca. Jego niedobory są bardzo niekorzystne. Pomimo że występuje naturalnie w wielu rodzajach produktów spożywczych, zbyt niska jego podaż do organizmu pogłębia się z uwagi na coraz częstsze sięganie po przetworzone produkty. W jaki sposób suplementować magnez i co to jest jabłczan magnezu?
Orzechy włoskie – właściwości i zastosowanie
Orzechy włoskie to pyszny i wartościowy dodatek do diety. Smakują wybornie a przy tym zawierają wiele cennych składników w tym przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
Owoce kandyzowane – jak jeść?
Owoce kandyzowane używane są głównie do słodkich wypieków i deserów ze względu na słodki smak. Czy warto jeść owoce kandyzowane? Czy są zdrowe?
Jakie owoce suszone można jeść w ciąży?
Ciąża to wyjątkowy czas dla kobiety, w którym organizm potrzebuje wielu składników odżywczych witamin i soli mineralnych, a suszone owoce są właśnie jednym z najcenniejszych źródeł. Jakie owoce warto i można jeść w ciąży?
Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie
Mąka kokosowa to jedna z najciekawszych rodzajów mąk. Świetnie sprawdzi się do przygotowania z niej słodkich wypieków, ale także w daniach kuchni azjatyckiej. Sprawdź, w jaki sposób wykorzystasz ją we własnej kuchni.
Pasty orzechowe – wszystko co musisz o nich wiedzieć
Masło z orzechów ziemnych to bardzo popularny przysmak. Czy jednak jest faktycznie zdrowe? Jakie jeszcze rodzaje past orzechowych można kupić i co z nich przygotować?
Dieta dash – co to jest za dieta i na czym polega?
Dieta dash jest bardzo zdrowa i nie wymaga drastycznych zmian w odżywianiu. Na czym polega dieta dash? Dlaczego warto ją stosować?
Do czego wiśnie suszone?
Suszone wiśnie to owoce, które mają wielki potencjał kulinarny. Praktycznie możemy je zastosować w każdym wypieku, ciastku czy muffince, której chcemy nadać tego charakterystycznego, cierpko-słodkiego smaku tych pysznych owoców.
Suszone mango – indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny suszonego mango jest niski i mieści się w granicach 51 ± 5. Z tego wynika, że spożywanie owocu nie ma wpływu na podwyższenie poziomu cukru we krwi. Ta wiadomość jest bardzo dobra dla osób, które cierpią na cukrzycę. Mango zalicza się do najniższego pułapu w indeksie glikemicznym, a zarazem stanowi świetną alternatywę dla innych suszonych owoców.
Chipsy bananowe i suszone banany – właściwości i zastosowanie
Chipsy bananowe to suszone plasterki bananów (owoce roślin zielnych z rodzaju Musa z miękkiej, słodkiej odmiany „banana deserowego”). Mogą być pokryte cukrem lub miodem, i mieć wówczas słodki smak, lub mogą być smażone na oleju i w przyprawach, i mają wówczas słony lub pikantny smak.
Jakie pokarmy pomogą ci przespać noc?
Czy wiesz, że istnieją pewne pokarmy, które wywołują reakcję hormonalną wywołującą sen i działają uspokajająco na układ nerwowy? Osoby, które cierpią na bezsenność, przed sięgnięciem po farmakologię, powinny skupić się na naturalnych metodach mogących poprawiać jakość nocnego wypoczynku.
Daktyle Medjool – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć
Szukasz pomysłu na zdrową i pyszną przekąskę? W takim razie sięgnij po daktyle medjool. Wiele osób traktuje je jako naturalne słodziki i substytutu cukru. Eksperci podkreślają, że wspomniana odmiana daktyli reguluje poziom cholesterolu i wspiera zdrowe kości. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojej diety!