Indeks glikemiczny suszonego mango jest niski i mieści się w granicach 51 ± 5. Z tego wynika, że spożywanie owocu nie ma wpływu na podwyższenie poziomu cukru we krwi. Ta wiadomość jest bardzo dobra dla osób, które cierpią na cukrzycę. Mango zalicza się do najniższego pułapu w indeksie glikemicznym, a zarazem stanowi świetną alternatywę dla innych suszonych owoców.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który jest bardzo ważny dla osób chorych na cukrzycę typu 2. Informuje nas jak szybko węglowodany zawarte w suszonym owocu podnoszą poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny mieści się w skali od 0 do 100. Pokarmy oznaczone niską liczbą uznawane są za korzystne dla diabetyków. Zazwyczaj mieszczą się w skali od 0 do 55. Powyżej tej liczby znajdują się już produkty o umiarkowanym indeksie glikemicznym, które mogą być spożywane sporadycznie przez diabetyków. Ostatnią grupę z wartościami powyżej 70 stanowią już produkty o wysokim indeksie glikemicznym, które powinny być wyeliminowane z diety diabetyka.
Jak nie trudno się zorientować, jedynie produkty z tej pierwszej grupy i sporadycznie z drugiej zapewniają cukrzykowi optymalną kontrolę poziomu cukru we krwi. Czy do tych grup należy mango?
Świeże mango a indeks glikemiczny
Średnia wartość indeksu glikemicznego mango oscyluje w granicach 51 ± 5, co klasyfikuje ten owoc w grupie pokarmów, które bez obaw mogą być spożywane przez diabetyków. Warto pamiętać, że jest to wartość uśredniona. W rzeczywistości indeks glikemiczny mango może się zmieniać w zależności od jego zastosowań, odmiany, a także stopnia dojrzałości. Jak wynika z „Międzynarodowej tablicy indeksu glikemicznego: 2008” [1] indeks glikemiczny mango z Filipin (Mangifera indica), które jeszcze w pełni nie dojrzało wynosi jedynie 41, podczas gdy IG dojrzałego mango (Mangifera indica) z Indii wykazuje się indeksem glikemicznym na poziomie 60±16. Wynika z tego, że proces dojrzewania zwiększa poziom cukru w owocach, a następnie zwiększa IG dojrzałego mango indyjskiego do 60±16.
- Mango niedojrzałe (Mangifera indica) – Filipiny IG 41
- Mango, dojrzałe (Mangifera indica) – Indie IG 60±16

Mango suszone i liofilizowane a indeks glikemiczny i poziom cukru we krwi
Indeks glikemiczny mango suszonego jest bardzo podobny do indeksu glikemicznego mango świeżego. W zależności od owocu, jaki został poddany suszeniu, może on znaleźć się w grupie niskiej lub średniej. Mango suszone bez cukru może korzystnie wpływać na organizm osoby chorej na cukrzycę. Badanie przeprowadzone z wykorzystaniem liofilizowanego mango [2] wykazało, że spożywanie tego owocu znacznie zmniejsza odporność na insulinę i poprawia tolerancję glukozy.
Badaniu poddano 20 osób, które codziennie przez 12 tygodni spożywały 10 g mielonej liofilizowanej pulpy mango (Mangifera indica L.). Jak się okazało, dodanie mango do diety zmniejszyło poziom glukozy we krwi na czczo u osób z otyłością – u mężczyzn (-4,45 mg/dl, p = 0,018), jak i kobiet (-3,56 mg/dl, p = 0,003).
Doprowadziło to autorów badania do wniosku, że regularne spożywanie mango może korzystnie wpływać na regulowanie poziomu glukozy we krwi na czczo.


W tym samym czasie przeprowadzono również badania [3], które analizowały wpływ suplementacji mango na parametry kliniczne osób w stanie przedcukrzycowym. W tych badaniach wzięły udział osoby z glikemią na czczo w zakresie 100-125 mg/dl. Dwie grupy osób otrzymywały codziennie przez 12 tygodni liofilizowane mango (10 g) lub placebo.
Po 12 tygodniach suplementacji nie było istotnych różnic w indeksach glikemicznych między grupami mango i placebo. To nasunęło badaczom wniosek, że długotrwałe spożywanie owoc mango ma niewielki wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi, ale nie powoduje hiperglikemii u osób z umiarkowanie podwyższonym poziomem glukozy we krwi.
Indeksy glikemiczne mango suszonego bez cukru i mango świeżego wahają się między niskim i średnim. Oznacza to, że owoce te mogą być bez obaw wprowadzone do diety przez osoby chore na cukrzycę lub znajdujące się w stanie przedcukrzycowym. Spożywanie mango w określonej ilości nie ma znaczącego wpływu na szybkość wzrost poziomu cukru we krwi, co jest dobrą informacją dla diabetyków.
Mango suszone z dodatkiem cukru a indeks glikemiczny
Niski średni indeks glikemiczny dotyczy tylko i wyłącznie owoców, które suszone są w naturalny sposób bez dodatku konserwantów i cukru. Mango suszone, które w procesie suszenia i obróbki wzbogacano o cukier lub inne słodziki wykazuje się wyższym indeksem glikemicznym, przez co nie powinno być konsumowane przez osoby chore na cukrzycę II.
Dowiedz się więcej z artykułu: Mango suszone i jego właściwości.
Materiały źródłowe:
- Mango Supplementation Improves Blood Glucose in Obese Individuals, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4155986/ [dostęp 09.09.2021r]
- International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008, https://care.diabetesjournals.org/content/31/12/2281.figures-only [dostęp 09.09.2021r]
- The effects of mango supplementation on clinical parameters of individuals with moderately elevated blood glucose, https://www.semanticscholar.org/paper/The-effects-of-mango-supplementation-on-clinical-of-Semkoff/0f872c38a993a2c8c5bba7179570dd03a72e3a48 [dostęp 09.09.2021r]