Kuskus to popularny składnik kuchni arabskiej. Te pyszne, drobne kulki mają bardzo wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup czy sosów. Jak przygotować i ugotować kuskus?
Kuskus – właściwości i zastosowanie
Większość kucharzy wie, że kasza kuskus jest podstawą kuchni w Afryce Północnej, ale niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak wszechstronny może być ten produkt. Choć początkowo znany był głównie jako tradycyjny składnik w daniach kuchni marokańskiej, algierskiej czy tunezyjskiej, obecnie kuskus zyskuje popularność na całym świecie. Jego wyjątkowa struktura i krótki czas przygotowania sprawiają, że stanowi doskonałą bazę do różnorodnych potraw, od sałatek i przystawek po dania główne. Poznaj właściwości odżywcze kuskusu i jego zastosowanie w kuchni, aby wzbogacić swoje menu o ten pyszny, a jednocześnie niezwykle pożywny składnik.
Herbata z pokrzywy i jej właściwości
Pokrzywa jest jednym z popularniejszych roślin dostępnych na całym świecie. Od wieków znane są jej właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto pić herbatę z pokrzywy?
Jak ugotować kaszę bulgur?
Kasza bulgur to popularny składnik kuchni Bliskiego Wschodu. Wykorzystywana jest w przepisach na tabbouleh, pilawy czy dodatek do zup. Jak ją przygotować? Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie kaszy bulgur.
Komosa ryżowa biała, czy czerwona?
Biała i czerwona to dwie najpopularniejsze odmiany komosy ryżowej. Zagłębiając się w zawartość składników odżywczych, można zauważyć, że czerwona plasuje się odrobinę wyżej niż biała.
Kiedy niemowlakowi można dać amarantus?
Amarantus jest ważnym składnikiem w diecie niemowlaków. Szarłat niemowlakom można podawać od 6 miesiąca życia, czyli stosunkowo wcześnie. Niektóre źródła podają jednak, że odpowiedniejszy jest okres 7-9 miesięcy.
Jak gotować amarantus?
Jak gotować szarłat? Czy należy go moczyć przed gotowaniem? Poznaj najlepsze sposoby na przygotowanie tego zboża.
Kminek i jego właściwości
Kminek to przyprawa o wyrazistym aromacie i smaku, który ma wielu zwolenników i przeciwników. Nie można mu jednak odmówić właściwości zdrowotnych. Dlatego warto dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
Deklarowanie glutenu i alergenów na etykietach produktów
Jak należy oznaczać zawartość glutenu i alergenów w produktach? Jakie informacje powinny się znaleźć na etykietach i co one w praktyce oznaczają?
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie
Od wieków znane są właściwości lecznicze babki jajowatej. Do tych celów wykorzystywane były głównie nasiona i łuski. Dlaczego warto stosować tę roślinę? Jak jej używać?
Czy jagody goji odchudzają?
Decydując się na odchudzanie, koniecznie trzeba zadbać o odpowiednią dietę. Dostarczając tylko wartościowe składniki, zapewniamy organizmowi dawkę energii, która nie odkłada złogów i nie powoduje tycia.
Suszone wiśnie i ich właściwości
Wiśnie są jednym popularniejszych owoców na całym świecie. Wiśnie suszone mają bardzo wiele cennych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść suszone wiśnie?