Płatki owsiane są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Mniej popularne są płatki jaglane. Które z nich są zdrowsze? Jakie płatki warto jeść?
Erytrol – jakie ma właściwości i czy jest zdrowy?
Jeśli chcemy wyeliminować cukier z diety często sięgamy po jego zamienniki — mniej kaloryczne słodziki. Jednym z nich jest erytrol. Czym jest i jak go stosować?
Moringa i jej właściwości
Moringa oleifera często nazywana jest „cudownym drzewem”. To roślina ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i zdrowotne. Zawarte w liściach i nasionach składniki mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwdepresyjne i przeciwzapalne. Dlaczego warto włączyć liście z moringi do swojej diety?
9 herbat poprawiających trawienie
Problemy trawienne to zmora naszych czasów. Pośpiech i spożywanie wysoko przetworzonego jedzenia sprzyja problemom z układem pokarmowym, m.in. wzdęciami oraz zgagą. Jakie herbaty warto pić na trawienie?
Herbata z ziela Damiana i jej właściwości
Ziele Damiana nie jest tak popularną rośliną, jak mięta czy melisa. Stosowana jest głównie przez osoby interesujące się ziołolecznictwem. Liście zioła Damiana mają wiele prozdrowotnych właściwości. Co to za roślina? Czy każdy może skorzystać z jej dobroczynnych właściwości?
Herbata yerba mate – właściwości i parzenie
Yerba mate wiele osób nazywa herbatą, chociaż z prawdziwą herbatą ma ona niewiele wspólnego. To napar pozyskiwany z liści i gałązek pewnej południowoamerykańskiej rośliny, słynący z niesamowitych właściwości zdrowotnych.
Soda oczyszczona – właściwości i zastosowanie
Soda oczyszczona jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych w polskich domach. Dlaczego warto ją stosować? Jakie ma właściwości?
Herbata z rumianku i jej właściwości
Rumianek jest jednym z popularniejszych ziół w Polsce. Jakie właściwości lecznicze ma herbata z rumianku? Na jakie dolegliwości pomaga?
Herbata pu-erh i jej właściwości
Herbata pu-erh ma specyficzny, nieco ziemisty, ale przy tym głęboki smak. Jej właściwości zdrowotne sprawiają, że ma ona naprawdę wielu zwolenników. Tradycyjny sposób wyrobu powoduje, że smakuje wybornie!
Herbata Ginkgo biloba i jej właściwości
Ginkgo biloba jest drzewem cenionym przez miłośników medycyny naturalnej. Ma bardzo wiele prozdrowotnych właściwości. Czym jest Ginkgo biloba? Dlaczego warto pić herbatę z miłorzębu japońskiego?
Ryż brązowy i jego właściwości
Brązowy ryż pod wieloma względem przewyższa ryż biały. Jakie zalety dla zdrowia ma spożywanie brązowego ryżu? Czy brązowy ryż jest zdrowy?
Kolor papryki ma znaczenie. Co to jest ASTA?
Papryka w proszku jest jedną z popularniejszych przypraw. Dlaczego kolor papryki ma znaczenie? Czym jest ASTA?