Właściwości prozdrowotne miodu znane są od wieków. Jaki miód na przeziębienie i na kaszel jest najlepszy? Jak go stosować? Najlepsze przepisy.
Miód a temperatura. Jak przygotować miód, aby nie stracił cennych właściwości?
Miód od dawna znany jest ze swoich właściwości leczniczych. Stanowi doskonały substytut cukru oraz innych słodzików. Doceniany jest ze względu na licznie występując w nim probiotyki, enzymy i aminokwasy. Miód w swojej surowej postaci ma silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, dzięki czemu jest użyteczny jako naturalny antybiotyk
Z czym łączyć miód?
Miód i jego słodki smak jest raczej uniwersalny. W kuchni stosuje się go zarówno w deserach, jak i w daniach zdecydowanie bardziej wytrawnych. Jak jeść miód? W jakich potrawach smakuje najlepiej? Oto kilka propozycji składników, z którymi łatwo jest połączyć miód.
Miód spadziowy a nektarowy – różnice i podobieństwa
Wiele osób zastanawia się, jaki miód wybrać. Spadziowy czy nektarowy? Który będzie najlepszy? Jakie są podobieństwa i różnice między miodem spadziowym a nektarowym?
Jak powstają produkty ekologiczne?
Przy zakupie produktów spożywczych coraz częściej zwracamy uwagę na ich skład i w jaki sposób zostały przygotowane. Z tego względu chętnie sięgamy po produkty bazujące na naturalnych składnikach, bez konserwantów, a także oznaczone atrakcyjnymi metkami BIO, ORGANIC czy ECO.
Jak poznać prawdziwy miód?
Miód jest jednym z najbardziej cenionych produktów spożywczych. W jaki sposób powstaje miód? Jak rozpoznać, czy miód jest prawdziwy?
Czereśnie świeże i suszone: smak, skład i właściwości
Czereśnie należą do owoców sezonowych, które w wersji świeżej dostępne są bardzo krótko — przez miesiąc w ciągu roku. Czy można zachować smak lata i móc cieszyć się z pysznego słodko-winnego smaku czereśni przez cały rok? Wystarczy kupić czereśnie suszone. Jakimi właściwościami wyróżniają się czereśnie suszone i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Miody z owocami liofilizowanymi – dlaczego warto je jeść?
Miody smakowe są nowością na polskim rynku. Jest to połączenie miodu wielokwiatowego i liofilizowanych owoców. Czym są miody smakowe? Dlaczego warto je jeść?
Dlaczego warto jeść kiwi (świeże i suszone)?
Kiwi to mały owoc bogaty w witaminy i minerały. Zaliczany jest również do grupy superfoods. Dlaczego warto jeść kiwi suszone?
Miód wielokwiatowy i jego właściwości
To, że miód jest smaczny i zdrowy, nikogo nie dziwi. Niewiele jednak osób wie, czym dokładnie różnią się między sobą poszczególne jego rodzaje. Czy miód wielokwiatowy jest gatunkiem, po który warto sięgać?
Miód rzepakowy i jego właściwości
Miód rzepakowy, zaraz obok wielokwiatowego, należy do grona najpopularniejszych rodzajów. Kupujący cenią go przede wszystkim za specyficzny smak. Czy ma on cenne właściwości zdrowotne?
Miód wrzosowy: właściwości i zastosowanie
Miód nazywany jest często płynnym złotem, ponieważ jest jednym z najcenniejszych darów natury. Jest bardzo smaczny i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Czym wyróżnia się miód wrzosowy? Dlaczego warto go jeść?