Mąka kasztanowa coraz częściej pojawia się na polskich stołach głównie ze względów zdrowotnych. Bezglutenowa i smaczna stanowi wartościową alternatywę dla mąki pszennej szczególnie dla osób mających kłopoty z nietolerancją glutenu. To nie jedyne zalety mąki kasztanowej. Dlaczego warto ją jeść?
Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie
Gałka muszkatołowa jest popularną korzenną przyprawą używaną m.in. do słodkich wypieków. Dlaczego warto ją stosować? Jakie ma właściwości prozdrowotne?
Jak ugotować kaszę gryczaną, żeby była sypka?
Gotowanie kaszy nie jest skomplikowaną czynnością, ale zbyt długie pozostawienie jej na ogniu może doprowadzić do powstania tak zwanej papki. Wówczas traci ona swoją konsystencję i smak. Magiczną zasadą przepisu jest odpowiednie wyważenie składników: wody i kaszy. Nazwa „na sypko” oznacza, że po ugotowaniu nie ma konieczności odcedzania i kasza gryczana nie tworzy zbitych grudek. Poznaj najlepsze sposoby na gotowanie kaszy gryczanej palonej i niepalonej (białej).
Płatki jaglane czy płatki owsiane?
Płatki owsiane są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Mniej popularne są płatki jaglane. Które z nich są zdrowsze? Jakie płatki warto jeść?
Kumin a kminek – czym się różnią?
Wiele osób dopiero debiutujących w kuchni ma problem z rozróżnieniem dwóch przypraw, które nie tylko podobnie się nazywają, ale mają także wiele wspólnego pod innymi względami. Kumin i kminek: co jest w nich podobnego, a co je od siebie odróżnia?
Pieprz cayenne i jego właściwości
Chcesz dodać swoim potrawom ognistego smaku? W takim razie najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po pieprz cayenne, czyli ostrą papryką w proszku. Czym wyróżnia się cayenne i jakie ma właściwości?
Jak gotować ryż basmati?
Ryż basmati to rodzaj białego ryżu. Jest bardziej aromatyczny niż zwykły biały ryż, z lekkim orzechowym zapachem. Ziarna są również dłuższe niż w przypadku tradycyjnej odmiany. Ma praktycznie takie same wartości odżywcze i jest świetnym źródłem węglowodanów. Rośnie u podnóży Himalajów (w Indiach i Pakistanie). Występuje w wersji białej oraz brązowej.
Erytrol – jakie ma właściwości i czy jest zdrowy?
Jeśli chcemy wyeliminować cukier z diety często sięgamy po jego zamienniki — mniej kaloryczne słodziki. Jednym z nich jest erytrol. Czym jest i jak go stosować?
Moringa i jej właściwości
Moringa oleifera często nazywana jest „cudownym drzewem”. To roślina ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i zdrowotne. Zawarte w liściach i nasionach składniki mają działanie przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwdepresyjne i przeciwzapalne. Dlaczego warto włączyć liście z moringi do swojej diety?
Nasiona słonecznika i ich właściwości
Chrupiące nasiona słonecznika zawierają sporo witaminy E, żelaza i kwasu foliowego. To również bogate źródło wielonienasyconych zdrowych kwasów tłuszczowych. Jakie korzyści dla zdrowia daje regularne spożywanie nasion słonecznika?
9 herbat poprawiających trawienie
Problemy trawienne to zmora naszych czasów. Pośpiech i spożywanie wysoko przetworzonego jedzenia sprzyja problemom z układem pokarmowym, m.in. wzdęciami oraz zgagą. Jakie herbaty warto pić na trawienie?
Herbata z ziela Damiana i jej właściwości
Ziele Damiana nie jest tak popularną rośliną, jak mięta czy melisa. Stosowana jest głównie przez osoby interesujące się ziołolecznictwem. Liście zioła Damiana mają wiele prozdrowotnych właściwości. Co to za roślina? Czy każdy może skorzystać z jej dobroczynnych właściwości?