Mąka z orzechów laskowych polecana jest zwłaszcza dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?
Jak powstaje mąka z orzechów laskowych?
Mąka z orzechów laskowych powstaje poprzez bardzo drobne mielenie orzechów laskowych. Mąka z orzechów laskowych nie zawiera glutenu. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę. Mąka z orzechów laskowych ma lekki maślany smak, które podkreśla zarówno dania pikantne, jak i na słodko.
Mąka z orzechów laskowych właściwości
Mąka z orzechów laskowych ma wiele właściwości prozdrowotnych:
- zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom – zawiera dużo potasu 680 mg/100 g, który obniża ciśnienie krwi. Błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi;
- zapobiega chorobom układu sercowo- naczyniowego – mąka jest bogata w aminokwas argininę, który rozluźnia mięśnie gładkie w naczyniach krwionośnych;
- wspomaga potencję – dzięki dużej zawartości witaminy E, która nazywana jest witaminą płodności. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania męskich narządów rodnych. Mąka z orzechów laskowych jest bogata w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na potencję i płodność;
- wzmacnia układ nerwowy i pomaga redukować stres – mąka z orzechów laskowych jest bogata w witaminy z grupy B, magnez. Poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniają myślenie;
- wspomaga odchudzanie – tłuszcz w mące z orzechów laskowych nie tuczy. Wręcz przeciwnie wspomaga procesy przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej.

Do czego można stosować mąkę z orzechów laskowych?
Mąka z orzechów laskowych nadaje kruchości wypiekom i może być stosowana jako zamiennik bułki tartej np. do klopsików.
Mąkę z orzechów laskowych można stosować do:
- panierowania – mąka z orzechów laskowych w połączeniu z grubo mieloną mąką owsianą (proporcja 1:1) zastąpi bułkę tartą do panierowania;
- pesto – wystarczy zamienić orzeszki pinii na orzechy laskowe do pesto z bazylii;
- ciasteczek czekoladowych – ½ porcji mąki pszennej zamień na mąkę orzechową. Dzięki temu uzyskasz ciekawy smak ciastek;
- chrupiącej wierzchniej warstwy ciasta – mąka z orzechów nadaje się do wykonania półkruchego ciasta;
- babeczek i mini babeczek – w przepisie warto zastąpić 1/3 maki uniwersalnej, aby wypieki miały delikatny smak;
- gofrów i naleśników– wymieszaj w proporcji 1:1 mąkę orzechową z inną mąką bezglutenową np. kokosową. Do ciasta warto dodać proszek do pieczenia, który spulchni potrawę;
- ciast i ciasteczek – w ciastach i ciastkach można zastępować mąkę uniwersalną mąką z orzechów, może to być maksymalnie 1/3 porcji;
- makaroników – w bezglutenowych ciasteczkach migdałowych możesz mąkę migdałową zamienić na mąkę orzechową. Dzięki temu ciasteczka będą miały ciekawy i wyrazisty smak.


O czym warto pamiętać stosując mąkę z orzechów laskowych?
Używając mąki z orzechów laskowych warto pamiętać o tym, że:
- Powinna być stosowana tylko w tych daniach, których podkreśli smak.
- Trzeba ją przechowywać w lodówce, ponieważ szybko jełczeje. Chłodzenie przedłuża jej trwałość.
- Można używać mąki z orzechów jako zamiennika mąki pszennej w przepisie, lecz trzeba wtedy dodać większą ilość środka spulchniającego np. proszku do pieczenia.
- Jeśli chcesz użyć w przepisie tylko mąki z orzechów, to korzystaj tylko z przepisów opracowanych dla mąki z orzechów laskowych.
- Mąka z orzechów laskowych podkreśla smak dań czekoladowych m.in. ciast i ciasteczek.
- Mąką z orzechów szybciej się przyrumienia, dlatego trzeba obniżyć temp. wypieków lub skrócić ich czas.
- Pamiętaj, że nie możesz zamieniać całej mąki pszennej w przepisie. Możesz zamienić max. 30%. Całkowita zamiana mąki pszennej na orzechową wymaga dużych zmian w proporcjach produktów i temp. pieczenia.
Przepis na naleśniki orzechowe z kremem orzechowo- kokosowym
Ciasto:
- 1 szklanka mąki z orzechów laskowych
- ½ szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka syropu klonowego (do smaku)
- 2 jaja
- ¾ szklanki mleka kokosowego
Masa kokosowa
- 396 g mleka kokosowego z puszki
- 2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki syropu klonowego
Sposób wykonania:
- W garnku rozpuścić wszystkie składniki kremu i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje, czyli 25- 30 min.
- W misce wymieszaj wszystkie sypkie produkty, czyli obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- W osobnej misce wymieszaj składniki płynne: mleczko kokosowe, jaja i syrop klonowy.
- Do mokrych składników, powoli wsyp suche składniki. Wymieszaj. Odstaw na 5 do 10 min.
- Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość tłuszczu.
- Chochelkę ciasta wylej na patelnię i rozprowadź delikatnie za pomocą szpatułki.
- Smaż naleśniki po 2-3 minut na każdej ze stron.
- Przełóż gotowym kremem.