• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Jak stosować mąkę z orzechów laskowych?

6 października 2021

Jak stosować mąkę z orzechów laskowych?

Spis treści ukryj
1. Jak powstaje mąka z orzechów laskowych?
2. Mąka z orzechów laskowych właściwości
3. Do czego można stosować mąkę z orzechów laskowych?
4. O czym warto pamiętać stosując mąkę z orzechów laskowych?
4.1. Przepis na naleśniki orzechowe z kremem orzechowo- kokosowym
4.2. Powiązane wpisy

Mąka z orzechów laskowych polecana jest zwłaszcza dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?


Jak powstaje mąka z orzechów laskowych?

Mąka z orzechów laskowych powstaje poprzez bardzo drobne mielenie orzechów laskowych. Mąka z orzechów laskowych nie zawiera glutenu. Jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowana przez osoby chorujące na cukrzycę. Mąka z orzechów laskowych ma lekki maślany smak, które podkreśla zarówno dania pikantne, jak i na słodko.


Mąka z orzechów laskowych właściwości

Mąka z orzechów laskowych ma wiele właściwości prozdrowotnych:

  • zapobiega nadciśnieniu, miażdżycy i zakrzepom – zawiera dużo potasu 680 mg/100 g, który obniża ciśnienie krwi. Błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi;
  • zapobiega chorobom układu sercowo- naczyniowego – mąka jest bogata w aminokwas argininę, który rozluźnia mięśnie gładkie w naczyniach krwionośnych;
  • wspomaga potencję – dzięki dużej zawartości witaminy E, która nazywana jest witaminą płodności. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania męskich narządów rodnych. Mąka z orzechów laskowych jest bogata w witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na potencję i płodność;
  • wzmacnia układ nerwowy i pomaga redukować stres – mąka z orzechów laskowych jest bogata w witaminy z grupy B, magnez. Poprawiają one funkcjonowanie układu nerwowego i wzmacniają myślenie;
  • wspomaga odchudzanie – tłuszcz w mące z orzechów laskowych nie tuczy. Wręcz przeciwnie wspomaga procesy przyśpieszające spalanie tkanki tłuszczowej.


Do czego można stosować mąkę z orzechów laskowych?

Mąka z orzechów laskowych nadaje kruchości wypiekom i może być stosowana jako zamiennik bułki tartej np. do klopsików.


Mąkę z orzechów laskowych można stosować do:

  • panierowania – mąka z orzechów laskowych w połączeniu z grubo mieloną mąką owsianą (proporcja 1:1) zastąpi bułkę tartą do panierowania;
  • pesto – wystarczy zamienić orzeszki pinii na orzechy laskowe do pesto z bazylii;
  • ciasteczek czekoladowych – ½ porcji mąki pszennej zamień na mąkę orzechową. Dzięki temu uzyskasz ciekawy smak ciastek;
  • chrupiącej wierzchniej warstwy ciasta – mąka z orzechów nadaje się do wykonania półkruchego ciasta;
  • babeczek i mini babeczek – w przepisie warto zastąpić 1/3 maki uniwersalnej, aby wypieki miały delikatny smak;
  • gofrów i naleśników– wymieszaj w proporcji 1:1 mąkę orzechową z inną mąką bezglutenową np. kokosową. Do ciasta warto dodać proszek do pieczenia, który spulchni potrawę;
  • ciast i ciasteczek – w ciastach i ciastkach można zastępować mąkę uniwersalną mąką z orzechów, może to być maksymalnie 1/3 porcji;
  • makaroników – w bezglutenowych ciasteczkach migdałowych możesz mąkę migdałową zamienić na mąkę orzechową. Dzięki temu ciasteczka będą miały ciekawy i wyrazisty smak.

Opakowanie Go4Taste

Mąka z orzechów laskowych - 500g – cena : 26,00 zł

Kup mąkę z orzechów laskowych w sklepie Go4taste.pl


O czym warto pamiętać stosując mąkę z orzechów laskowych?


Używając mąki z orzechów laskowych warto pamiętać o tym, że:

  • Powinna być stosowana tylko w tych daniach, których podkreśli smak.
  • Trzeba ją przechowywać w lodówce, ponieważ szybko jełczeje. Chłodzenie przedłuża jej trwałość.
  • Można używać mąki z orzechów jako zamiennika mąki pszennej w przepisie, lecz trzeba wtedy dodać większą ilość środka spulchniającego np. proszku do pieczenia.
  • Jeśli chcesz użyć w przepisie tylko mąki z orzechów, to korzystaj tylko z przepisów opracowanych dla mąki z orzechów laskowych.
  • Mąka z orzechów laskowych podkreśla smak dań czekoladowych m.in. ciast i ciasteczek.
  • Mąką z orzechów szybciej się przyrumienia, dlatego trzeba obniżyć temp. wypieków lub skrócić ich czas.
  • Pamiętaj, że nie możesz zamieniać całej mąki pszennej w przepisie. Możesz zamienić max. 30%. Całkowita zamiana mąki pszennej na orzechową wymaga dużych zmian w proporcjach produktów i temp. pieczenia.


Przepis na naleśniki orzechowe z kremem orzechowo- kokosowym


Ciasto:

  • 1 szklanka mąki z orzechów laskowych
  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego (do smaku)
  • 2 jaja
  • ¾ szklanki mleka kokosowego


Masa kokosowa

  • 396 g mleka kokosowego z puszki
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki syropu klonowego


Sposób wykonania:

  1. W garnku rozpuścić wszystkie składniki kremu i doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, aż zgęstnieje, czyli 25- 30 min.
  2. W misce wymieszaj wszystkie sypkie produkty, czyli obie mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  3. W osobnej misce wymieszaj składniki płynne: mleczko kokosowe, jaja i syrop klonowy.
  4. Do mokrych składników, powoli wsyp suche składniki. Wymieszaj. Odstaw na 5 do 10 min.
  5. Rozgrzej patelnię i wlej na nią niewielką ilość tłuszczu.
  6. Chochelkę ciasta wylej na patelnię i rozprowadź delikatnie za pomocą szpatułki.
  7. Smaż naleśniki po 2-3 minut na każdej ze stron.
  8. Przełóż gotowym kremem.

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jaki miód na odchudzanie?

Miód jest jednym z najcenniejszych darów natury. Znany jest ze swoich właściwości leczniczych, ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.