Kupując migdały, możemy wybierać między ich dwoma rodzajami – migdałami blanszowanymi i nieblanszowanymi. Jakie właściwości mają migdały blanszowane i czy są zdrowe?
Migdały blanszowane – co to znaczy?
Blanszowanie migdałów to proces, w którym usuwana jest zewnętrzna, ciemnobrązowa skórka migdała.
Zazwyczaj blanszowanie w zakładzie przetwórczym polega na zdzieraniu łupin migdałów po zanurzeniu ich w wodzie o temperaturze 85–100 ° C. Proces trwa przez 2–5 minut. W tym czasie migdały suszy się gorącym powietrzem, a następnie schładza do temperatury pokojowej. W efekcie skórka migdałów praktycznie sama odpada od orzecha.
Migdały blanszowane nie posiadają zatem ciemnej skórki, a proces blanszowania zmienia ich smak i kolor. Migdały pozbawione skórki mają jasny, kremowy odcień i nieco słodszy smak.
Procedura blanszowania ma jeszcze jedną zaletę – zmniejsza potencjalne zanieczyszczenie migdałów i podatność na rozwój bakterii i pleśni.

Migdały blanszowane czy nie?
Migdały blanszowane pod względem właściwości i zawartości składników odżywczych nieznacznie różnią się do migdałów ze skórką.
Skórka migdałów jest bogata we flawonoidy i inne związki fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające.
Polifenole chronią komórki organizmu przed toksycznym stresem oksydacyjnym, mają właściwości przeciwbakteryjne i odgrywają ważną rolę w walce z chorobami. Z tego powodu usuwanie skórki zmniejsza niektóre właściwości odżywcze migdałów.
Blanszowanie ma jednak też swoje plusy. Zaletą migdałów blanszowanych jest to, że zawierają mało kwasu fitynowego. Kwas fitynowy to organiczna substancja, która występuje w produktach roślinnych. Zyskał złą reputację i jest szczególnie znany z hamowania wchłaniania żelaza, cynku i wapnia, a także magnezu i miedzi. W migdałach skoncentrowany jest w głównie w skórce. Migdały blanszowane zawierają zatem śladowe ilości tego składnika w porównaniu do migdałów w postaci nieblanszowanej.
Oba rodzaje migdałów różnią się też zawartością węglowodanów i błonnika. Ponieważ skórki składają się głównie z błonnika będącego rodzajem węglowodanów, zawartość błonnika w migdałach blanszowanych jest niższa. Wśród migdałów blanszowanych możemy wyróżnić migdały solone, to doskonała przekąska, którą można jeść solo, prosto z opakowania.

Przeczytaj również: Migdały i ich właściwości


Jak stosować blanszowane migdały?
Migdały blanszowane wykorzystujemy w kuchni znacznie częściej niż migdały ze skórką. Stosowane są w tych przepisach, w których oprócz smaku znaczenie ma również wizualna forma.
- Mogą być spożywane jako przekąska w formie surowej, prażone na patelni lub w kuchence mikrofalowej i spożywane na ciepło lub na zimno.
- Można je dodawać do wielu przepisów zarówno tych na słodko (ciastka, makaroniki, ciasteczka, desery), jak i wytrawnych z warzywami (np. szparagi), rybami i mięsem (np. karp, kaczka).
- Świetnie smakują dodane do jogurtu z owocami lub miodem, sałatki z kurczaka lub sałatki z brokułami i fetą. Tutaj idealnie sprawdzą się płatki migdałowe.
- Migdały blanszowane to świetna baza do przygotowania pysznej mąki migdałowej. Zdecydowana większość mąki migdałowej, która dostępna jest w sklepach, produkowana jest właśnie z blanszowanych migdałów, czyli migdałów bez skórki. Po drobnym zmieleniu pestek migdałowca otrzymasz migdałowy proszek, którym wzbogacisz smak wypieków.
- Blanszowane i zmielone migdały wykorzystać możesz też do przygotowania domowego mleka migdałowego.

Jak blanszować migdały?
Migdały blanszowane możesz kupić w sklepie lub sam je obrać ze skórki. Jak to zrobić? Blanszowanie migdałów możesz wykonać na dwa sposoby.
Metoda nr 1: Namocz migdały przez całą noc.
Jednym ze sposobów na łatwe pozbawienie migdałów skórki jest moczenie je w wodzie przez dłuższy czas. W tym celu:
- Porcję migdałów wsyp do miski z zimną wodą.
- Luźno przykryj miskę folią lub ręcznikiem papierowym i odstaw na noc.
- Rano odsącz migdały za pomocą durszlaka i delikatnie wyciśnij migdały, aby rozluźnić ich skórkę. Skórki migdałów powinny łatwo odpaść.
Metoda nr 2: Zanurz migdały we wrzątku.
- Na początku należy najpierw wsadzić całe migdały łuskane do wrzącej wody na jedną minutę.
- Potem trzeba je odcedzić, spłukać zimną wodą, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
- W tym momencie skórki będą lekko pomarszczone i łatwo odpadają. Po wysuszeniu tak przygotowane blanszowane migdały są gotowe do użycia.
Jak ściągnąć skórkę z migdałów?
Zastosowanie każdej z tych metod daje porównywalny efekt. Zarówno po namoczeniu, jak i zanurzeniu we wrzątku migdały będą bardziej miękkie. Aby usunąć skórki, delikatnie ściśnij je między palcem wskazującym a kciukiem. Skórka powinna dość łatwo zejść.
Zobacz też: Migdały: jak zdjąć skórkę?
Jeżeli nie masz czasu na domowe “obdzieranie ze skóry” migdałów lub chcesz uzyskać ładnego, eleganckiego i kremowego migdała, wówczas najlepszym rozwiązaniem jest kupić gotowe migdały blanszowane lub migdały w płatkach.