Migdały, często nazywane „przysmakiem bogów”. Bogate w składniki odżywcze, od dawna cenione są za wyjątkowe właściwości odżywcze i lecznicze. Czy to prawda, że mogą one pomóc w walce z chorobami serca, poprawić funkcjonowanie mózgu i nawet wspomóc utratę wagi? Dowiedz się więcej o niezwykłych korzyściach płynących z regularnego spożywania migdałów.
Czy migdały są orzechami? Rozprawiamy się z mitami
Migdały nie są orzechami, chociaż takim terminem („król orzechów”) są powszechnie określane. Migdały to tak naprawdę pestki owoców krzewu lub niewielkiego drzewa nazywającego się migdałowiec pospolity. To niska, rozłożysta roślina uprawiana przez człowieka już od tysięcy lat. Występuje przede wszystkim na Dalekim Wschodzie, a także w rejonach leżących w pobliżu Morza Śródziemnego, na Kaukazie, w Portugalii i w Kalifornii. Migdałowiec jest spokrewniony z brzoskwinią i śliwą. Do Europy dotarł z Azji Środkowej za sprawą Jedwabnego Szlaku.
Migdały zdrowe czy trujące?
Nie wszystkie migdały są zdrowe dla człowieka. Istnieją dwie główne odmiany migdałowca pospolitego: słodka i gorzka. Do jedzenia kupuje się przede wszystkim odmianę słodką.
- „Słodkie migdały” są jadalne w stanie surowym i mają słodki, kremowy smak. Można je spożywać bezpośrednio z opakowania lub dodawać do ciast, sałatek i deserów.
- „Gorzkie migdały” są niejadalne i trujące. Mają silny gorzki smak dzięki zawartości glukozydu zwanego amigdaliną (w słodkich migdałach znika prawie całkowicie, gdy dojrzeją). Gorzkie migdały są używane głównie w przemyśle kosmetycznym m.in. do produkcji mydeł, kosmetyków, likierów i różnych aromatów zapachowych.
Podróż po świecie migdałów. Poznaj ich rodzaje.
Istnieje wiele odmian migdałów. Zasadniczo dzieli się migdały na grupy na podstawie ich smaku, zastosowania i miejsca uprawy. Ze względu na kryterium smakowe wyróżnia się omówione wyżej migdały słodkie i gorzkie. Najważniejsze typy migdałów na podstawie miejsca uprawy to: migdały kalifornijskie, migdały australijskie i migdały hiszpańskie.
Na świecie uprawianych jest wiele odmian migdałów. Do najpopularniejszych należą:
Hiszpania
W Hiszpanii uprawiane są migdały z miękką skorupą, takie jak „Mollar de Tarragona”, które wykorzystywane są w produkcji marcepanu i hiszpańskiego turrona i „Fitas” z Ibizy, które są bardzo cenione na rynkach europejskich dzięki swojemu wyśmienitemu smakowi, kolorystyce i wyglądowi. Najważniejsze odmiany handlowe z twardą skorupą to Marcon, Planeta, Llargueta, Rumbeta, Doble Fina i Desmayo.
Francja
We Francji uprawia się wiele odmian migdałów. Najpopularniejsze to: Ai, Ardechoise, Sultana, Beautiful of Aurons, Ferragnès, Ferraduel, Ferralise i Ferrastar. Migdały z miękką skorupą znane są z dawnych czasów jako „princess” (księżniczki) lub „fines”. Te półmiękkie nazywane są „amandes des dames”, a te z twardą skorupą to „beraudes”, „molières” lub „caillasses”.
Portugalia
Portugalia znana jest z produkcji migdałów z twardą skorupą. Do najbardziej znanych odmian należą: Boa Casta, Pretty, Pretty St. Bras, Casa Nova, Duro Amarello, Duro de Entrada, Gama, Jose Dias, Marcelina Grada, Mourisca, Parada, i Verdal.
Włochy
We Włoszech odmiany są klasyfikowane według miejsca pochodzenia. Głównymi ośrodkami produkcji migdałów są Apulia i Sycylia. Odmiany z Apulii to Tuono, Filippo Ceo, Genco, Cristomorto, Fragiulio, Rachele itd. Odmiany sycylijskie to Avola Pizzuta, Fasciuneddu, Romana, Avola R. 40, Cavaliera i Bonifacio nr 1.
USA
W Kalifornii zazwyczaj uprawia się migdały z miękką skorupą. Niektóre odmiany migdałów kalifornijskich to Nonpareil, IXL, Ne plus ultra, Texas, Davey, Tardy Nonpareil, Thompson, Ballico, Merced, Ruby, Carmel, Butte, Price itp. Wiele z nich jest wynikiem krzyżowania, to znaczy, że są hybrydami.
Australia
Australijskie odmiany migdałów wywodzą się od kalifornijskiej odmiany Nonpareil. Trzy odmiany — Carina, Mira i Maxima — mają półtwarde skorupy, a Vela to migdały z miękką skorupą.
Czytaj również: Migdały kalifornijskie czy australijskie?
Iran
Iran jest znany z odmiany migdałów zwanej Mamra. Migdały Mamra są wysoce odżywcze i mają naturalnie słodki smak. Niestety stanowią jedynie 4% produkcji migdałów na świecie.
Światowa produkcja migdałów wynosi rocznie około dwóch milionów ton. Do grona największych producentów zalicza się USA (1410 tysięcy ton), Hiszpania (220 tysięcy ton), Iran (160 tysięcy ton), Włochy (110 tysięcy ton), Maroko (100 tysięcy ton), Syria (73 tysiące ton), Afganistan (56 tysięcy ton), Turcja (55 tysięcy ton), Tunezja (52 tysiące ton), Algieria (39 tysięcy ton).
Zobacz też: Migdały Carmel i Nonpareil – czym się różnią?
Migdały w liczbach – kalorie i wartości odżywcze (tabela)
Migdały to cenne źródło witaminy, minerały, białko i błonnika, dlatego ich jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów zawiera jedną ósmą naszego codziennego zapotrzebowania na białko.
Co kryje 100g migdałów?
- wartość energetyczna: 579 kcal;
- białko: 21,15 g;
- tłuszcz: 49,93 g;
- węglowodany: 21,55 g;
- (w tym cukry proste 4,35 g);
- błonnik: 12,5 g.
Bogactwo witamin w migdałach
- tiamina: 0,205 mg;
- ryboflawina: 1,138 mg;
- niacyna: 3,618 mg;
- witamina B6: 0,137 mg;
- kwas foliowy: 44 µg;
- witamina E: 25,63 mg;
- witamina A: 2 IU
Mikroelementy w migdałach
- wapń: 269 mg;
- żelazo: 3,71 mg;
- magnez: 270 mg;
- fosfor: 481 mg;
- potas: 733 mg;
- sód: 1 mg;
- cynk: 3,12 mg
Poznaj wartości odżywcze migdałów
Migdały przez ekspertów są zaliczane do grona superfoods, czyli produktów o wyjątkowej wartości dla zdrowia. Amerykańska organizacja Food and Drug Administration (FDA) potwierdziła, że wystarczy spożywanie tylko 40 gram migdałów dziennie, aby znacząco obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL i zminimalizować ryzyko zapadnięcia na chorobę niedokrwienną serca. Jakie składniki znajduje się w migdałach i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?
Siła białka w migdałach
Migdały zawierają aż 20% białka – to świetny wynik, który plasuje je wśród bardziej odżywczych produktów (zaraz po fistaszkach wśród orzechów). O jedzeniu drobnych, jasnych płatków nie powinny zapominać osoby przebywające na diecie wegetariańskiej. Po tę przekąskę muszą sięgać kobiety w czasie ciąży, ponieważ migdały mają zdolność do zmniejszania dokuczliwości nudności oraz zgagi. Więcej informacji o migdałach w ciąży znajdziesz w naszym artykule: Jakie jeść orzechy w ciąży.
Nienasycone kwasy tłuszczowe podwyższą „dobry” cholesterol
Migdały są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną rolę w organizmie. Te zdrowe tłuszcze przyczyniają się do podwyższenia poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, wspierając tym samym zdrowie serca. Regularne spożywanie migdałów, bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, może poprawić profil lipidowy, zwiększając poziom HDL. Kwasy te są niezbędne również dla prawidłowego funkcjonowania komórek i utrzymania odpowiedniego poziomu energii. Zdrowe tłuszcze powinny stanowić 20–35% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, aby wspierać zdrową wagę i ogólny stan zdrowia.
Witamina E – w trosce o dobry wygląd skóry
Migdały to również dobre źródło witaminy E, którą określa się mianem witaminy młodości. Jej działanie polega na wzmocnieniu ścian naczyń krwionośnych, a także na uelastycznieniu skóry. Pomaga także chronić organizm przed zgubnym wpływem wolnych rodników.
Witaminy z grupy B – dobry wzrok i układ nerwowy
To także doskonałe źródło witamin z grupy B. Witamina B2 jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wzroku. Witamina B3 z kolei ma wpływ na rozkład węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Dzięki temu ma zdolność do regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Pomaga ona również ukoić nerwy, poprawia pamięć i zdolność do koncentracji. Witaminy z grupy B wspomagają wzrost mocnych paznokci i włosów.
Kwas foliowy – dla kobiet w ciąży i nie tylko
Migdały to owoce niezbędne dla kobiet, które chcą zatroszczyć się o swój wygląd i stan zdrowia. Zawierają wiele kwasu foliowego, który jest niezbędny nie tylko w czasie ciąży (wpływa na prawidłowy rozwój płodu), ale także reguluje on wzrost tkanek i usprawnia funkcjonowanie wątroby, żołądka i jelit. Dzięki wpływowi na procesy krwiotwórcze, jest obok żelaza jednym z głównych środków zwalczających anemię. Migdały, pomimo że są kaloryczne, mogą sprzyjać odchudzaniu. Spożywane z umiarem hamują one bowiem apetyt, zapewniając uczucie sytości na dłużej.
Jaki indeks glikemiczny mają migdały?
Migdały mają niski indeks glikemiczny, wynoszący 15. Jest to wartość znacznie poniżej granicy produktów o niskim IG, co oznacza, że migdały są trawione i wchłaniane powoli, powodując stopniowy wzrost poziomu cukru we krwi. Co z tego wynika w praktyce?
Są faktury i migdały wycofują się należą do grupy produktów o niskim D3 ma wiele wprowadza wiele pozytywów dla naszego organizmu a i nie tylko dla diabetyków.
Niski IG migdałów oznacza, że spożywanie ich nie powoduje gwałtownych skoków poziomu glukozy. To jest szczególnie korzystne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi.
Pokarmy o niskim IG, takie jak migdały, są trawione wolniej, co sprawia, że dłużej czujemy się syci. To może pomóc w kontrolowaniu apetytu i ograniczeniu nadmiernego podjadania, co jest ważne dla osób dążących do utraty wagi lub jej utrzymania.
Dzięki temu, że migdały pomagają utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i dają uczucie sytości, mogą być one wartościowym składnikiem diety dla osób starających się schudnąć. Regularne spożywanie migdałów może zapobiec nagłym napadom głodu i ułatwić kontrolowanie ilości spożywanych kalorii.
Indeks glikemiczny migdałów i produktów wytworzonych z migdałów (tabela)
Żywność | GL | IG | Węglowodany/100g |
---|---|---|---|
Mleko migdałowe | 2,4 | 30 | 8 |
Masło migdałowe, niesłodzone (z całych migdałów) | 1,3 | 25 | 5,3 |
Masło migdałowe, niesłodzone (z blanszowanych migdałów) | 1,9 | 35 | 5,3 |
Migdały surowe | 0,8 | 15 | 5,3 |
Jakie są korzyści z jedzenia migdałów?
Migdały korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
- są jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy E. Ok. 20 migdałów (25 gram) zapewnia aż 37 procent zalecanego dziennego spożycia „witaminy młodości”. Witamina E chroni komórki przed „stresem oksydacyjnym”, a jej wyższe spożycie zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera, niektórych nowotworów i chorób serca.
- pomagają w kontrolowaniu poziom cukru we krwi. Ze względu na wysoki poziom magnezu. Z tego powodu ich jedzenie jest zalecane w diecie chorych na cukrzycę.
- pomagają w kontrolowaniu wagi ciała. Ponieważ migdały zawierają dużo białka i błonnika, dają efekt wypełnienia żołądka, a to z kolei sprzyja diecie i zmniejszeniu ogólnej liczby przyjmowanych kalorii.
- wspomagają pracę mózgu. Migdały korzystnie wpływają na potencjał umysłowy m.in. dzięki wysokiej zawartości witaminy E.
Migdały a zgaga – naturalne rozwiązanie Twoich problemów
Czy zmagasz się z nieprzyjemnym uczuciem zgagi i szukasz naturalnych metod, aby sobie z tym poradzić? Migdały mogą być skutecznym rozwiązaniem, które pomoże Ci złagodzić objawy. Sprawdź nasz artykuł, aby dowiedzieć się, dlaczego migdały mogą być cennym sojusznikiem w walce z zgagą i jak najlepiej wykorzystać ich właściwości. Zobacz: Dlaczego migdały pomagają na zgagę?
Zobacz: Dlaczego migdały pomagają na zgagę?
Migdały a odchudzanie
Planujesz dietę odchudzającą i zastanawiasz się, jakie produkty będą Twoimi sprzymierzeńcami w osiągnięciu wymarzonej sylwetki? Migdały mogą okazać się nieocenionym dodatkiem do jadłospisu. Okazuje się, że włączenie migdałów do diety może wspierać proces odchudzania i jakie inne korzyści zdrowotne mogą przynieść.
Więcej dowiesz się w artykule: Czy migdały są dobre na odchudzanie?
Migdały w diecie dzieci – co musisz wiedzieć?
Wprowadzenie nowych produktów do diety dziecka to ważny krok, który może mieć znaczący wpływ na jego rozwój i zdrowie. Migdały są bogate w wartości odżywcze, ale kiedy jest odpowiedni moment, aby zacząć je podawać maluchom? Odkryj w naszym artykule, od kiedy migdały mogą być bezpiecznie wprowadzane do diety dziecka i jakie korzyści mogą przynieść jego zdrowiu
Dowiedz się: Od kiedy migdały dla dziecka?
Migdały blanszowane – właściwości
Migdały blanszowane to migdały pozbawione zewnętrznej brązowej skórki. Skórka usuwana jest z migdałów w procesie blanszowania, w którym te poddawane są działaniu gorącego powietrza lub wody. Dobrym wyborem są również płatki migdałowe.
Ze względu na to, że nie posiadają gorzkiej skórki, migdały blanszowane cechują się słodszym smakiem i kremowym jądrem. Ich atutem jest to, że praktycznie nie zawierają kwasu fitynowego hamującego w organizmie wchłanianie żelaza, cynku i wapnia, a także magnezu i miedzi. Migdały blanszowane w porównaniu z migdałami ze skórką posiadają też nieznacznie mniej węglowodanów i błonnika. Wśród nich możemy wyróżnić blanszowane migdały solone, to doskonała przekąska, którą można jeść solo, prosto z opakowania.
Czytaj więcej: Migdały blanszowane – właściwości i zastosowanie
Wykorzystanie migdałów w kuchni – pomysły i inspiracje
Te orzechy to niezbędny element wielu wypieków, zwłaszcza tradycyjnych, świątecznych bab, mazurków, serników. W formie zmielonej mogą być one używane jako element spodu do ciasta. Z powodzeniem jeść je można także jako przekąskę, bezpośrednio z opakowania. Ich delikatna słodycz to dobre wyjście dla osób w trakcie kuracji odchudzającej.
Nie zaleca się poddawania migdałów obróbce termicznej, ponieważ wysoka temperatura niszczy zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedynym zalecanym sposobem ich obróbki jest krótkie blanszowanie – migdały blanszowane. Zaleca się, aby przed spożyciem moczyć migdały w wodzie przez 12 godzin, zmieniając ją kilka razy. Dzięki temu zabiegowi są one łatwiejsze do strawienia, a do tego aktywizuje się w nich wiele enzymów.
Zmielone migdały mogą być formą mąki migdałowej, zastępującą tradycyjny, pszenny produkt. Na bazie migdałów i wody przygotowuje się również napój migdałowy (tzw. mleko migdałowy) jako substytut produktu od krowy.
Migdały jedz:
- Bezpośrednio z opakowania jako codzienną przekąskę. Pamiętaj tylko, że najzdrowsza wersja jest surowa i nie zawiera żadnych dodatkowych składników, w tym soli. Prażone migdały są równie zdrowe jak migdały surowe.
- Jako dodatek do porannej owsianki, zmieszaj migdały w płatkach z suszonymi owocami i bakaliami, aby uzyskać zdrowy i energetyczny posiłek na początek dnia.
- W formie pasty migdałowej do kanapki lub porannej owsianki – uzyskasz dawkę cennego białka i zdrowych tłuszczów.
- W daniach pikantnych. Migdały stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie komponują się między innymi z rybami (np. dorsz w migdałach).
Ile jeść migdałów dziennie?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak wiele migdałów możesz bezpiecznie zjeść każdego dnia, aby czerpać z nich korzyści zdrowotne, nie przekraczając przy tym zalecanego dziennego zapotrzebowania kalorycznego? Migdały są znane ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych, ale jak każdy produkt, powinny być spożywane z umiarem. Dowiedz się dokładnie wyjaśnia, ile migdałów dziennie jest optymalną porcją, wspierającą zdrowie bez ryzyka przybierania na wadze.
Szczegóły w artykule: Jak często można jeść migdały?
Jak wybierać i przechowywać migdały?
Migdały najlepiej trzymać w chłodnych (poniżej 10°C) i suchych warunkach (wilgotność względna poniżej 65%), co zabezpiecza przed utlenieniem i psuciem. Oto kilka dodatkowych wskazówek , które pomogą ci zachować świeżość migdałów na dłużej.
- Kupuj migdały w szczelnych opakowaniach: Wybieraj migdały zapakowane hermetycznie, by zapobiec utlenieniu ich nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Przechowuj w hermetycznych pojemnikach: Aby ustrzec migdały przed wilgocią i powietrzem, używaj szczelnych pojemników, najlepiej nieprzezroczystych. W przypadku braku takiego pojemnika przechowuj migdały w ciemnym miejscu.
- Trzymaj z daleka od intensywnych aromatów: Migdały mogą absorbować zapachy, więc trzymaj je z dala od żywności o intensywnym aromacie, zarówno w lodówce, jak i w spiżarni.
- Chcesz przechowywać dłużej, wybierz lodówkę: Migdały można zamrażać, co zachowuje ich jakość przez rok lub dłużej. Pamiętaj, aby były dobrze zapakowane i przechowywane w temperaturze poniżej 0°C, co zapewni ich bezpieczeństwo spożycia na dłuższy czas, jednak mogą stracić nieco na smaku i teksturze.
- Sprawdzaj zawsze przed zastosowaniem: Przed dodaniem migdałów do potraw, sprawdź ich zapach, aby wykryć ewentualną pleśń.
Szerzej temat przechowywanie migdałów omawiamy w artykule: Jak przechowywać migdały?
Alergie i przeciwwskazania do migdałów – ważne informacje
Migdały, chociaż dostarczają organizmowi wielu cennych składników, należą jednocześnie do jednych z najbardziej uczulających pokarmów.
Objawy alergii na migdały mogą obejmować:
- ból brzucha lub skurcze
- nudności i wymioty
- problemy z połykaniem
- biegunkę
- duszności
- trudności w oddychaniu
Gdzie kupić najlepsze migdały? Przewodnik zakupowy
Wybierając migdały, kluczowe jest zaopatrywanie się w produkty wysokiej jakości, co często oznacza wybór sprawdzonych źródeł, takich jak np. sklepy ze zdrową żywnością. Takie miejsca zazwyczaj oferują produkty, które są starannie selekcjonowane pod kątem jakości oraz pochodzenia, co jest szczególnie ważne w przypadku migdałów kalifornijskich lub migdałów australijskich.
- Nie kupuj migdałów luzem, na wagę (np. w hipermarketach czy dyskontach), gdyż trudniej wtedy zweryfikować ich świeżość i pochodzenie.
- Zawsze dokładnie czytaj etykiety, zwracając uwagę na kraj pochodzenia oraz wszelkie informacje dotyczące potencjalnych alergenów czy dodatków.
- Sprawdzaj odmianę migdałów (mogą różnić się wielkością i smakiem). Szerzej ten temat omawiamy w artykule: Które migdały wybrać ?
Troska o te detale może zapewnić, że spożywasz migdały najwyższej jakości, które nie tylko będą smaczne, ale również bezpieczne i korzystne dla zdrowia.
Smaczne migdały kalifornijskie lub migdały australijskie w rozsądnej cenie serdecznie oferujemy w naszym sklepie internetowym. Aktualne ceny można sprawdzić w sklepie: