Według badań migdały mogą pomóc zrzucić niechciane kilogramy, szczególnie w okolicy brzucha. Badacze odkryli, że osoby na diecie bogatej w migdały straciły na wadze więcej niż osoby na diecie wysokowęglowodanowej zawierające taką samą liczbę kalorii.
Czy migdały tuczą?
Migdały są produktami dość kalorycznymi (ok.579 kcal na 100 g), zawierają też sporo tłuszczów nienasyconych. W 100 g migdałów znajduje się aż 50 g tłuszczu, co stanowi codzienną wymaganą dawkę tego składnika pokarmowego dla osoby dorosłej.
Na pierwszy rzut oka wydają się tuczące, ale czy tak jest w rzeczywistości?
Badania wykazały, że nie wszystkie kalorie migdałów są wchłaniane przez organizm. Naukowcy uważają, że migdały mogą w rzeczywistości zawierać o około 20 do 30 procent mniej kalorii niż wskazują na to etykiety żywieniowe.
Pomimo dużej zawartości tłuszczu i kalorii migdały są zdecydowanie pokarmem sprzyjającym utracie wagi. Mają one bowiem zdolność do hamowania apetytu, są słodkie, więc doskonale zastępują słodycze i jednocześnie zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Więcej na ten temat można przeczytać w tekście Migdały właściwości.
Migdały a odchudzanie
Udowodniono, że codzienne spożywanie migdałów wiąże się z większą utratą wagi i wyższym metabolizmem tłuszczy. A to oznacza, że mogą one skutecznie pomóc w odchudzaniu. Oto kilka argumentów przemawiających za tym, że migdały pomagają w odchudzaniu.
Migdały zawierają dużo błonnika.
Skórka migdałów zawiera dużo błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym trawieniu pokarmu i zapewnia zdrowe funkcjonowanie jelit. Błonnik dłużej utrzymuje też na dłużej uczucie sytości. Mamy mniejszą ochotę na podjadanie.
Migdały są cennym źródłem białka.
Białko zawarte w migdałach pomaga w rozwoju beztłuszczowej masy mięśniowej. Ponadto tłuszcze jednonienasycone utrzymują i obniżają nasz wskaźnik masy ciała (BMI). Celują w tłuszcz przechowywany w okolicy brzucha, zmniejszając jego zawartość.
Zawierają mało węglowodanów.
Węglowodany stanowią zaledwie 15 % wszystkich składników odżywczych migdała, co czyni go idealnym produktem do spożywania na diecie niskowęglowodanowej. Dieta niskowęglowodanowa, oparta na pokarmach bogatych w jednonienasycone tłuszcze, może zmniejszyć otyłość brzuszną.
Migdały na odchudzanie
Nie wszystkie migdały będą w takim samym stopniu pomagać w utracie wagi.
Do diety odchudzającej trzeba wybierać surowe lub prażone migdały. Pomimo cennych składników odżywczych w redukcji wagi nie pomogą ci migdały solone, smażone, karmelizowane a tym bardziej migdały w czekoladzie. Z tych wariantów należy zrezygnować. Idealna liczba migdałów to około czterech do sześciu dziennie. Migdały najlepiej dodawać je do porannych płatków śniadaniowych, jogurtu lub sałatek.
Więcej na temat zalet jedzenia migdałów dowiesz się z artykułu: Migdały – właściwości i wartości odżywcze