Według badań migdały mogą pomóc zrzucić niechciane kilogramy, szczególnie w okolicy brzucha. Badacze odkryli, że osoby na diecie bogatej w migdały straciły na wadze więcej niż osoby na diecie wysokowęglowodanowej zawierające taką samą liczbę kalorii.
- Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści 12.06.2024 r.
Czy migdały tuczą?
Migdały są produktami dość kalorycznymi (ok.579 kcal na 100 g), zawierają też sporo tłuszczów nienasyconych. W 100 g migdałów znajduje się aż 50 g tłuszczu, co stanowi codzienną wymaganą dawkę tego składnika pokarmowego dla osoby dorosłej. Na pierwszy rzut oka wydają się tuczące, ale czy tak jest w rzeczywistości?
Badania wykazały, że nie wszystkie kalorie migdałów są wchłaniane przez organizm. Naukowcy uważają, że migdały mogą w rzeczywistości zawierać o około 20 do 30 procent mniej kalorii niż wskazują na to etykiety żywieniowe.
Pomimo dużej zawartości tłuszczu i kalorii migdały są zdecydowanie pokarmem sprzyjającym utracie wagi. Mają one bowiem zdolność do hamowania apetytu, są słodkie, więc doskonale zastępują słodycze i jednocześnie zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Więcej na ten temat można przeczytać w tekście Migdały właściwości.
Jak migdały wspierają odchudzanie?
Udowodniono, że codzienne spożywanie migdałów wiąże się z większą utratą wagi i wyższym metabolizmem tłuszczy. A to oznacza, że mogą one skutecznie pomóc w odchudzaniu. Oto kilka argumentów przemawiających za tym, że migdały pomagają w odchudzaniu.
1. Migdały zawierają dużo błonnika.
Skórka migdałów zawiera dużo błonnika pokarmowego, który pomaga w prawidłowym trawieniu pokarmu i zapewnia zdrowe funkcjonowanie jelit. Błonnik dłużej utrzymuje też na dłużej uczucie sytości. Mamy mniejszą ochotę na podjadanie.
2. Migdały są cennym źródłem białka.
Białko zawarte w migdałach pomaga w rozwoju beztłuszczowej masy mięśniowej. Ponadto tłuszcze jednonienasycone utrzymują i obniżają nasz wskaźnik masy ciała (BMI). Celują w tłuszcz przechowywany w okolicy brzucha, zmniejszając jego zawartość.
3. Zawierają mało węglowodanów.
Węglowodany stanowią zaledwie 15 % wszystkich składników odżywczych migdała, co czyni go idealnym produktem do spożywania na diecie niskowęglowodanowej. Dieta niskowęglowodanowa, oparta na pokarmach bogatych w jednonienasycone tłuszcze, może zmniejszyć otyłość brzuszną.
Migdały na odchudzanie: jak jeść migdały, aby wspomóc utratę wagi?
Migdały stanowią integralny element zdrowej diety, mogą z jednej strony zniwelować uczucie głodu i utrzymać uczucie sytości na dłużej, a z drugiej strony pomóc spalić tłuszcz z brzucha. Pod warunkiem, że będziemy mieć zdrowy plan odżywiania, migdały mogą spełniać swoje zadanie tylko wtedy, gdy spożywamy je w określonych porcjach i nie przekraczamy ustalonej rekomendowanej dawki dziennej lub tej, która została specjalnie przygotowana przez dietetyka.
Zasady spożywania migdałów na odchudzanie
- Odpowiednie porcje: Migdały na odchudzanie będą skuteczne tylko wtedy, gdy spożywamy je w odpowiednich porcjach. Zalecana dzienna porcja to około 15-20 migdałów. Przekraczanie tej ilości może prowadzić do nadmiernego spożycia kalorii.
- Surowe migdały: W diecie odchudzającej sprawdzają się tylko migdały surowe, bez żadnych dodatków. Odpadają migdały prażone, solone, a na pewno te oblane czekoladą.
- Przed posiłkiem: Spożywanie migdałów przed posiłkiem (około 15 sztuk) i popijanie ich wodą na 20-30 minut przed dużymi posiłkami może pomóc zmniejszyć uczucie głodu i ograniczyć spożycie kalorii podczas głównego posiłku.
Przykłady zastosowania migdałów w diecie
- Poranny zastrzyk energii: Dodaj posiekane migdały do owsianki lub jogurtu.
- Zdrowa przekąska: Odmierz dzienną porcję migdałów i noś je jako zdrową przekąskę.
- Domowa mieszanka: Stwórz własną mieszankę trail mix, łącząc migdały z suszonymi owocami i nasionami.
- Dodatek do sałatek: Posyp sałatkę garścią migdałów.
- Połączenie z warzywami: Upiecz różyczki brokułów lub kalafiora z płatkami migdałów.
Stosując te zasady i praktykując świadome jedzenie, możesz cieszyć się korzyściami migdałów dla utraty wagi bez obaw o przyrost masy ciała. Pamiętaj, że kontrola porcji jest kluczowa! Ciesz się tymi smacznymi orzechami jako częścią zrównoważonego i zdrowego planu zarządzania wagą.
Migdały na odchudzanie – czego unikać?
Nie wszystkie migdały będą w takim samym stopniu pomagać w utracie wagi.
Do diety odchudzającej trzeba wybierać surowe lub prażone migdały. Pomimo cennych składników odżywczych w redukcji wagi nie pomogą ci migdały solone, smażone, karmelizowane a tym bardziej migdały w czekoladzie. Z tych wariantów należy zrezygnować.
Więcej na temat zalet jedzenia migdałów dowiesz się z artykułu: Migdały – właściwości i wartości odżywcze