• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Mąka kokosowa – właściwości i zastosowanie

Mąka kokosowa to jedna z najciekawszych rodzajów mąk. Świetnie sprawdzi się do przygotowania z niej ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Owoce suszone / Daktyle czy figi – co wybrać? Porównanie

19 lutego 2021

Daktyle czy figi – co wybrać? Porównanie

Spis treści pokaż
1. Daktyle i figi pochodzenie
2. Daktyle i figi – jak wyglądają?
3. Figi i daktyle – jak smakują?
4. Figi daktyle i właściwości odżywcze
5. Działanie fig i daktyli – porównanie
6. Figi i daktyle – zastosowanie
7. Podsumowanie

Figi i daktyle to owoce, które mają podobne pochodzenie i zbliżony wygląd. Przez to czasami są mylone. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni? Zobacz na porównanie obu owoców.

Daktyle i figi dla wielu wydają się dość podobnymi owocami. Zbliżone są do siebie wizualne i mają słodki smak. Daktyle i figi pochodzą również terenów o podobnym klimacie, a do tego w większości przypadków możemy je dostać w postaci suszonej i stosowane są jako częsta przekąska. Figi jak i daktyle są bogate w składniki odżywcze. Pomimo tego, że te owoce na pierwszy rzut oka wydają się podobne wiele je różni. Jakie wartości odżywcze mają figi daktyle? Jak je stosować? Oto nasz krótki przewodnik na temat tych owoców.

Daktyle i figi pochodzenie

Daktyle rosną na palmie daktylowej (Phoenix dactylifera L.), a figi są owocami drzewa figowego (Ficus carica L.), palmy daktylowe to drzewa, które osiągają zazwyczaj i wysokości do ponad 20 m i wywodzą się z Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu i południowej Azji. Drzewo, na którym rosną fifi, zazwyczaj osiąga około 5 do 6 m i jest rośliną dwupienna. A to oznacza, że do ich uprawy potrzebne są zarówno drzewa płci męskiej jak i żeńskiej.
Daktylowiec uprawiany był już około 3000 tysiące lat p.n.e. Głównie na terenie Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej i są do dzisiaj częścią prawie wszystkich diet mieszkańców. Figi należą również do jednych z najstarszych spożywanych owoców. Dowody na jedzenie fig znaleziono w wykopaliskach datowanych na 9000 lat p.n.e. Owoce Ficus carica należały do przysmaków chętnie wybieranych przez starożytnych Greków i Rzymian.

pokrojone suszone figi
Suszone figi

Daktyle i figi – jak wyglądają?

Dla wielu na pierwszy rzut oka figi i daktyle są bardzo podobnymi owocami. W rzeczywistości jeżeli przyjrzymy się im dokładniej, okazuje się, że oba te rodzaje owoce znacznie różnią się zarówno kolorem wielkością jak i teksturą.


Świeże daktyle mają owalny kształt, a ich skóra jest nieco pomarszczona. W zależności od gatunku mogą przybierać barwę od ciemnego brązu po kolor bursztynowy. Figi z kolei są okrąglejsze i pulchne. Świeże mogą mieć kolor od złotożółtego do ciemnofioletowego a po ususzeniu przybieraj barwę jasnobrązową.
Bardzo tutaj nadmienić, że podobnie jak w przypadku wszystkich owoców te dwa gatunki dostępne są w wielu odmianach i rodzajach. W przypadku daktyli do najpopularniejszych należą odmiany Medjool, Deglet Nour, Hadrawi czy Halawi. W figach możemy również wybierać różne odmiany zarówno spośród fig greckich jak i tureckich. Do najpopularniejszych należy odmiana Kalamon w Grecji i Sarılop w Turcji.
Największa różnica jednak tkwi we wnętrzu fig i daktyli. Daktyle wyróżniają się gładkim, rozpływający się w ustach z miąższem, w który niekiedy swoją konsystencją przypomina karmel. Figi z kolei mają wewnątrz wiele małych nasionek, które nadają miąższowi chrupiącej konsystencji.

daktyle Deglet Nour
Daktyle Deglet Nour

Figi i daktyle – jak smakują?

Smak fig i daktyli w dużej mierze zależy od tego, z jaką odmianą danego owocu mamy do czynienia. Generalnie jednak daktyle są znacznie słodsze. Jak wynika z badań, daktyle przeważnie zawierają o około 30% więcej cukru. Smak daktyli różni się w zależności od odmiany, ale generalnie przypomina nieco syrop czy też karmel. Smak fig jest bardzo charakterystyczny. Mają słodycz podobną do miodu i subtelny smak przypominający jagody. Figi suszone z kolei mają bardziej orzechowy i trzcinowy smak.


Opakowanie Go4Taste

Daktyle Deglet Nour bez pestek - 1kg – cena : 25,00 zł

Kup daktyle deglet nour w sklepie Go4taste

Figi daktyle i właściwości odżywcze

Zarówno figi jak daktyle są owocami, które bogate są w składniki odżywcze i na pewno bardzo je włączyć do swojej diety. Niemniej jednak różnią się zawartością tych składników, chociaż w niektórych przypadkach są to zbliżone wartości. W przypadku porównania będziemy sugerować się wartościami daktyli i suszonych fig, ponieważ to te drugie częściej znajdziemy w sklepach.

Indeks glikemiczny

Figi należą do pokarmów o średnim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny suszonych fig wynosi 61. Pod tym względem znacznie lepiej prezentują się daktyle. W tym przypadku zależy od konkretnej odmiany. Zasadniczo daktyle indeks glikemiczny waha się od 46 do 55 dla osób zdrowych i od 43 do 53 dla osób z cukrzycą typu 2, co czyni je produktami o niskim indeksie glikemicznym. Wynika z tego, że daktyle są znacznie korzystniejszych wyborem na przekąskę niż figi, szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę typu II.


Kalorie

W 100 g daktyli Deglet Nour znajduje się 282 kalorii w 100g. Dla porównania figi suszone mają 249 kcal, co nie jest zbyt wielką różnicą.

Tłuszcze

Zawartość tłuszczu zarówno w daktylach, jak i figach nie jest niewielka, jednak więcej tłuszczu znajduje się w suszonych figach.

Węglowodany

Figi zawierają mniejsze ilości węglowodanów w porównaniu z daktylami. Zawartość węglowodanów w figach to 63.87, a zawartość węglowodanów w daktylach to 75,03g.

Błonnik pokarmowy

W przypadku błonnika pokarmowego również różnica jest niewielka. W 100 gramach daktyli znajduje się 8 g błonnika pokarmowego, w porównaniu do suszonych fig, które zawierają 9.8 g.

Cukry

Daktyle należą do owoców o większej zawartości cukrów. Owoce palmy zawierają 63,35 g cukrów, a figi suszone 47.92 g.

Białko

W składzie figi i daktyli znajduje się bardzo mało białka.

Witaminy

Zarówno daktyle suszone jak i suszone figi zawierają wiele cennych składników odżywczych. W daktylach znajduje się znacznie więcej kwasu foliowego jak i witaminy B3,która uczestniczy w 300 reakcja chemicznych w organizmie, syntezie hormonów płciowych, a także rozkłada kwasy tłuszczowe, węglowodany i aminokwasy. Figi z kolei zawierają więcej Choliny B4,które ceniona jest szczególnie za prawidłowy rozwój płodu, a także wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i pamięci. Fig zawierają również znacznie więcej witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i w metabolizmie układu kostnego.

Figi i daktyle to owoce, które mają podobne pochodzenie i zbliżony wygląd. Przez to czasami są mylone. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni? Zobacz na porównanie obu owoców.

Względnie figi są bogatsze w witaminę K . Z drugiej strony daktyle są bogatsze w kwas foliowy, witaminę B5 i B6.

Zobacz też: Figi suszone i ich właściwości.

Minerały

Daktyle i figi zawierają porównywalną ilości fosforu, manganu i potasu. Jeśli jednak potrzebujesz wzbogacić organizm o wapń, magnez, żelazo wówczas znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przekąska z fig. Daktyle Deglet Nour z kolei są znacznie cenniejszym źródłem sodu.

SkładnikDaktyle Deglet NourFigi suszone 
Waga100 g100 g
Kalorie282249
Witaminy
Cholina6.3 mg15.8 mg
Folian19 mcg9 mcg
Niacyna1.274 mg0.619 mg
Kwas pantotenowy0.589 mg0.434 mg
Ryboflawina0.066 mg0.082 mg
Tiamina0.052 mg0.085 mg
Witamina  A10 IU10 IU
Luteina + zeaxanthin75 mcg32 mcg
Witamina B60.165 mg0.106 mg
Witamina C0.4 mg1.2 mg
Witamina D0 mcg0 mcg
Witamina K2.7 mcg15.6 mcg
Minerały
Wapń, Ca39 mg162 mg
Miedź, Cu0.206 mg0.287 mg
Żelazo, Fe1.02 mg2.03 mg
Magnez, Mg43 mg68 mg
Mangan, Mn0.262 mg0.51 mg
Fosfor, P62 mg67 mg
Potas, K656 mg680 mg
Selen, Se3 mcg0.6 mcg
Sód, Na2 mg10 mg
Cynk, Zn0.29 mg0.55 mg
Tłuszcze
Tłuszcz0.39 g0.93 g
Węglowodany
Błonnik8 g9.8 g
Cukry63.35 g47.92 g
Źródło: fdc.nal.usda.gov

Działanie fig i daktyli – porównanie

Cukrzyca

Zarówno figi jak i daktyle mają korzystny wpływ na organizm chorych na cukrzycę typu II. I oba wykazują w pewnym stopniu działania przeciwcukrzycowe. Osiągają to jednak na inne sposoby. Daktyle mają właściwości przeciwcukrzycowe ze względu na obecne w nich flawonoidy, które zmniejszają wychwyt glukozy z przewodu pokarmowego. Figi zawierają kwas abscysynowy, który jest fitohormonem występującym w figach, lepiej reguluje poziom glukozy, a także wpływa na obniżenie wskaźnika insuliny, zmniejszając ryzyko rozwoju cukrzycy insulinoodpornej, cukrzycy typu 2.

Właściwości przeciwzapalne

Daktyle mają właściwości przeciwzapalne, które obserwuje się u pacjentów cierpiących na zapalenie stawów. Figi zawierają luteolinę, która ma właściwości przeciwzapalne i działa neuroprotekcyjnie.


Zapobieganie nadciśnieniu

Ze względu na wysokość potasu daktyle jak i figi powinny być spożywane przez osoby z nadciśnieniem, ponieważ dobrze wpływają na regulowanie ciśnienia krwi.

Zobacz też: Daktyle i ich właściwości.


Opakowanie Go4Taste

Figi suszone greckie Sykiki - 1kg – cena : 32,00 zł

Kup figi suszone greckie w sklepie Go4taste

Figi i daktyle – zastosowanie

Daktyle jak i figi suszona w wielu przypadkach mogą być stosowane w tych samych potrawach. Oba owoce doskonałe nadają się na przekąskę, a także dodatek do sałatek, musli czy owsianek. Ze względu na sporą zawartość cukru daktyle stosowane są przez sportowców jako skuteczny przedtreningowy wzmacniacz cukru, który dodaje organizmowi energii. Można z nich zrobić shake’i zmieszać z mlekiem, bananami, kakao w proszku. Daktyle w czekoladzie idealnie sprawdzą się jako zdrowy zamiennik słodyczy.
Suszone figi mają wiele zastosowań, można je spożywać w takiej postaci świeżej lub suszonej, a także jako dodatek do europejskich sałatek fusion, ciast, kompotów czy deserów.

Podsumowanie

Podsumowując, daktyle mają niższy indeks glikemiczny, są bogatsze w błonnik, niacynę oraz witaminy B5, B6 i kwas foliowy. Z drugiej strony figi mają mniej kalorii i cukrów, są bogatsze w witaminy K, selen i wapń. Zawartość tłuszczu i białka w obu jest znikoma.

W wielu przypadkach mogą być stosowane w podobnych potrawach i doskonale nadają się na przekąskę.

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce suszone

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Daktyle Deglet Nour bez pestek - 1kg
Daktyle Deglet Nour bez pestek - 1kg
25,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.