Daktyle to owoce, które mogą być jedzone w wielu wariantach. Jak podawać daktyle i z czym łączyć, aby uzyskać oryginalny przysmak na imprezę lub do gryzienia na co dzień?
Daktyle o mięsistym, karmelowym miąższu najczęściej dodawane są do słodkich deserów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do suszonych owoców, granoli, owsianki czy owocowej sałatki. Można je zmiksować w smoothie, koktajlu lub dodać do ciasta. Owoce palmy daktylowej pasują też do wytrawnych przekąsek i dań. W tym artykule zaprezentujemy kilka oczywistych i nieoczywistych połączeń z daktylami. Do przepisów możesz wykorzystać praktycznie wszystkie daktyle oferowane w naszym sklepie: począwszy od suszonych daktyli irańskich poprzez świeże daktyle Medjool, Deglet Nour czy świeże daktyle Ameri, Hayani i Deri.
1. Daktyle + prażone, solone migdały
Nie od dziś wiadomo, że daktyle smakują wybornie z orzechami (bez względu na ich rodzaj). W każdym połączeniu będą rozkoszą dla podniebienia.
Chcesz odmiany? Postaw na połączenie słodyczy karmelu z migdałami w wersji pikantnej i słonej.
Składniki:
- blanszowane migdały (znajdziesz tutaj)
- sól, pieprz cayenne
- tłuszcz/olej
Przygotowanie:
- Upraż migdały.
- Przygotuj łyżkę oleju lub masła.
- Odpowiednią ilość soli i opcjonalnie cayenne.
- Wlej tłuszcz na patelnię i rozgrzej.
- Następnie smaż migdały przez około 5 minut do momentu, gdy się zarumienią.
- Potem obtocz i posól migdały, a także dodaj szczyptę pieprzu cayenne.
- W ten sposób przygotowane migdały możesz umieścić wewnątrz daktyla. Dobrze w tej roli sprawdzą się duże daktyle Medjool, Deglet noor i inne świeże takie jak Ameri, czy Deri. W tym celu musisz usunąć pestkę i w jej miejsce włożyć słonego migdała.
2. Daktyle + szynka prosciutto
Chcesz zaskoczyć swoich znajomych zaskakującą i oryginalną przekąską? Połącz daktyle z włoską długo dojrzewającą szynką parmeńską. Istnieje wiele przepisów na tego typu szybką potrawę. Najprościej jest owinąć daktyle szynką prosciutto, ale możesz również do wnętrza daktyli dodać różnego typu nadzienie. Karmelowy smak daktyli doskonale współgra np. z serem feta, serem kozim, czy gorgonzolą. Pyszną przekąskę możesz przygotować zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło roztapiając w piekarniku ser znajdujący się wewnątrz daktyla.
Składniki:
- duże daktyle np. Medjool (najlepsze znajdziesz tutaj)
- ser gorgonzola/fetę/ser kozi/ser pleśniowy
Przygotowanie:
- Pokrój daktyle wzdłuż, aby wyjąć pestkę, napełnij środek serem, a następnie owiń go szynką parmeńską.
- Ułóż daktyle na blasze wyłożonej do pieczenia i piecz przez około 15 minut, aż szynka będzie chrupiąca, a ser zacznie spływać.
Do tego zestawu pasuje schłodzony kieliszek białego wina.
Jeżeli nie masz dysponujesz szynką prosciutto, możesz użyć bekonu.
3. Daktyle + miękki ser
O połączeniu daktyli i sera mówiliśmy już w poprzednim akapicie. Kiedy chcesz zaskoczyć swoich gości niepowtarzalną przekąską, przygotuj daktyle nadziewane białym serkiem. Oprócz serów wymienionych w poprzednim akapicie warto również wykorzystać słodsze opcje jak ricotta czy mascarpone.
Ser możesz podawać na zimno i na ciepło jak w przykładzie powyżej.
4. Daktyle + pistacje
Połączenie daktyli i pistacji jest popularne szczególnie w krajach arabskich. Doskonały smak uzyskasz, kiedy zdecydujesz się na farsz z wiórków kokosowych i pistacji.
Składniki:
- 1/2 szklanki łuskanych pistacji (znajdziesz tutaj)
- szczypta grubej soli.
- 16 daktyli, bez pestek.
- 1 łyżka niesłodzonych wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
- W robocie kuchennym przecieraj pistacje do uzyskania gęstej pasty, około 5 minut.
- Posyp solą.
- Wymieszaj z daktylami i kokosem.
5. Daktyle + masło z orzeszków ziemnych
Zdrowy odpowiednik batonika snickers? Daktyle Medjool nadziewane pastą orzechową. Pyszne połączenie, które pomoże ograniczyć apetyt i zapewni uczucie sytości na dłużej. Po prostu wyjmij pestkę z daktyla i wypełnij to miejsce masłem orzechowym. Gotowe!
6. Daktyle + tahini
Daktyle wybornie smakują z pastą tahini przygotowaną z ziaren sezamu. Najprościej jest posmarować daktyle pastą a do tego dodać również szczyptę soli lub coś na słodko np. syrop klonowy czy syrop z agawy. Innym sposobem jest przygotowanie pysznego dipu z pasty tahini.
Składniki:
- szklanka zwykłego jogurtu greckiego
- 2 filiżanki tahini
- łyżki cukru pudru
- daktyle bez pestek
- prażone niesłodzone wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- W małej miseczce zmieszaj jogurt, tahini i cukier puder na gładką konsystencję.
- Zanurz daktyle w mieszance tahini, a następnie w płatkach kokosowych.
7. Daktyle + marcepan
Jeżeli wolisz daktyle w wersji słodkiej, dobrym pomysłem będzie przyrządzenie ich z masą marcepanową. To jeden z najpopularniejszych przysmaków w krajach północnej Afryki (m.in. Algierii), ale również w Szkocji.
Zobacz też: Przepis na tradycyjny marcepan
Składniki:
- 24 daktyle Medjool (najlepsze znajdziesz tutaj)
- 2 krople zielonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
- ⅔ szklanki marcepanu (masło migdałowe)
- 2 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
- Ugniataj marcepan, aż będzie ciepły i miękki. Weź mały kawałek marcepanu i uformuj z niego wałek nieco krótszą niż długość daktyli.
- Wytnij podłużne przecięcie w daktyl i wyjmij pestkę.
- Podziel mieszankę marcepanową równomiernie między daktyle i umieść w środku.
- Posyp cukrem pudrem.
8. Daktyle + gorzka czekolada
Chcesz przygotować energetyczną i zdrową przekąskę? Połącz daktyle z gorzką, ciemną czekoladą. Przygotowanie przekąski jest bardzo proste. Wystarczy, że pokroisz czekoladę na drobne kawałki i włożysz je do środka w miejsce pestki. Dla lepszego efektu możesz podpiec daktyle w piekarniku, aby czekolada wewnątrz się roztopiła.
Dobry efekt uzyskasz, gdy wykorzystasz czekoladę z dodatkami: np. czekoladę z ziarnami kakaowca lub czekoladę ciemną z kawałkami migdałów.
Materiały źródłowe:
- Daktyle z prosciutto: https://www.carolinescooking.com/prosciutto-wrapped-dates/
- Daktyle z marcepanem: https://apriljharris.com/marzipan-dates/
- Daktyle z tahini: https://www.bonappetit.com/recipe/tahini-dip-for-dates