Dieta ketogeniczna, oparta na niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej ilości tłuszczów, staje się coraz bardziej popularna. Chociaż wiele produktów jest wykluczonych, niektóre pestki i nasiona doskonale doskonale wpisują się w jej zasady. Jakie pestki i nasiona warto włączyć do menu, by wzbogacić posiłki i nie wyjść z ketozy?
10 nasion i orzechów na obniżenie cholesterolu
Jeśli masz podwyższony cholesterol, możesz być narażony na różne schorzenia, w zależności od tego, które naczynia krwionośne są zablokowane lub zwężone. Zastanawiasz się, jak poprawić wyniki krwi? Sprawdź, które nasiona i orzechy warto włączyć do swojej diety, by obniżyć poziomu cholesterolu i trójglicerydów!
Inulina z cykorii – właściwości i zastosowanie
Inulina jest wielocukrem, który występuje w wielu roślinach. Coraz częściej stosowana jest jako zamiennik cukru białego. Jakie ma właściwości inulina z cykorii?
Bezglutenowa mąka jaglana. Poznaj jej właściwości
Mąka jaglana znajduje się w grupie produktów, które z pewnością powinny przynajmniej od czasu do czasu pojawiać się na naszym stole. Wytwarzana z ziaren prosa, pradawnego zboża, oferuje wiele wartości odżywczych dla naszego organizmu. Poznajmy, co znajduje się w składzie mąki jaglanej i jakie są jej właściwości. Dlaczego warto po nią sięgnąć?
Jakie pić herbaty kiedy dokucza zgaga? 7 najlepszych propozycji
Zgaga jest jedną z najpopularniejszych dolegliwości układu pokarmowego. Jakich napojów warto unikać przy tej dolegliwości? Jakie herbaty zalecane są na łagodzenie zgagi?
Co jeść na diecie ketogenicznej?
Dieta ketogeniczna stała się w ostatnim czasie bardzo popularna. Badania wykazały, że ta dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu jest skuteczna w odchudzaniu, wspomaga walkę z cukrzycą i epilepsją. Istnieją również wczesne dowody na to, że może być korzystna w przypadku niektórych nowotworów, choroby Alzheimera i innych chorób.
Co można zrobić z mąki jaglanej? Do czego stosować?
Obecnie coraz więcej osób przekonuje się o dobroczynnym wpływie kaszy jaglanej na zdrowie. Nie zakwasza organizmu, jest lekka, smaczna i ma niski indeks glikemiczny – co jest bardzo ważne zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę.
Tapioka w kulkach: jakie ma właściwości i jak ją stosować?
Pożywne i wartościowe kulki tapioki stosowane są m.in do przygotowania popularnego w Azji napoju bubble tea. Czym jest tapioka? Do czego można ją stosować?
Pieprz zielony – do czego go stosować?
Pieprz zielony coraz chętniej gości na naszych stołach. Mało kto wie, że ma również prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto jeść pieprz zielony? Do czego można go stosować?
Jak jeść nasiona chia? Pyszne przepisy na każdą okazję.
Nasiona chia w świecie kulinarnym robią prawdziwą furorę. Wymieniane są jako bazowy składnik w podstawach prawidłowego i zdrowego żywienia, a to z kolei oznacza, że określane są również jako superfoods. Pomysłów na przygotowanie nasion jest kilka i dla urozmaicenia diety warto się do nich stosować.
Jakie orzechy pomagają przy cukrzycy? 8 najlepszych orzechów dla diabetyków.
Diabetycy powinni regularnie jeść orzechy, ponieważ są świetnym źródłem składników odżywczych oraz witamin i mikroelementów. Warto wiedzieć, że cukrzyca zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób współistniejących m.in. układu sercowo- naczyniowego. Dlaczego osoby chorujące na cukrzycę powinny jeść orzechy?
Odkryj wyjątkowe właściwości czarnuszki
Czarnuszka siewna jest także nazywana czarnym kminkiem. Właściwości tej rośliny znane są już od czasów starożytnego Egiptu. Nazywana była złotem faraonów, wykorzystywano ją w leczeniu bardzo wielu przypadłości.