Czas gotowania ryżu zależy od jego odmiany. Najszybciej ugotujemy ryż biały. Średni czas gotowania ryżu białego w zależności od gatunku to 10-20 minut. Najwięcej czasu na gotowanie musimy poświęcić w przypadku ryżu brązowego i czarnego, gdzie średni czas wynosi od 30 do 40 minut. Poniżej tabela czasów gotowania z wybranymi gatunkami ryżu: Rodzaj ryżu Czas…
Dlaczego ryż brązowy jest zdrowszy?
Brązowy ryż jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i żelazo. Ryż brązowy jest dobrą podstawą niskokalorycznej i świadomej diety. Ryż brązowy w odróżnieniu od ryżu białego, po zbiorach zostaje obrany tylko i wyłącznie z niejadalnej warstwy (plewy). Ziarno, które ma wydłużony kształt i brązowy…
Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?
Rodzynki, podobnie jak inne owoce suszone, zawierają wiele wartości odżywczych, które mogą być cenne dla organizmu dziecka. Należą do nich przede wszystkim minerały takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, które pomagają w rozwoju psychicznym i fizycznym dziecka.Rodzynki to naturalne środki przeczyszczające, które pomagają w usuwaniu zaparć. Regularne spożywanie rodzynek pomaga poprawić ruchy jelit…
Kiedy jeść owoce suszone?
Bakalie– suszone owoce warto jeść przez cały rok, ponieważ są prawdziwą bombą witaminową dla naszego organizmu i zawierają wiele składników odżywczych. Suszone owoce są bardzo bogate w kalorie i cukier, w tym glukozę i fruktozę. Warto je jeść w sezonie zimowym a także w okresach wzmożonej aktywności fizycznej – przed lub po intensywnym treningu (np….
Co dają rodzynki po treningu?
Rodzynki są idealną przekąską dla wszystkich uprawiających aktywnie i intensywnie sport (np. bieganie, fitness, trening siłowy). Rodzynki posiadają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64) i zawierają cukry proste. Stanowią tym samym dużą dawkę energii, która pomaga w odbudowie zapasów zużywanego podczas treningu glikogenu. Glikogen jest wielocukrem, który zlokalizowany jest głównie w wątrobie oraz w mięśniach…