Komosa ryżowa, czyli quinoa znana od najdawniejszych lat w Ameryce Południowej, dzisiaj podbija nasz świat kulinarny. Dzieje się to za sprawą jej właściwości odżywczych i zdrowotnych.
Tak niewielkie ziarenka są ogromnym źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Ponadto w składzie znajdują się również saponiny, które działają przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Dzięki temu osoby, którym doskwierają te dolegliwości, mogą dodatkowo się wzmacniać. Powodów, dla których warto, a nawet trzeba zaopatrzyć się w ten produkt, jest całe mnóstwo.
Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.


Badania wykazały, że komosa ma również działanie antynowotworowe. Zawarte tłuszcze, które są nośnikiem kwasów (linolenowego, oleinowego i linolowego) zapobiegają rozwijaniu się miażdżycy i znacznie obniżają poziom cholesterolu.
Quinoa jest produktem bezglutenowym, dlatego osoby chorujące na celiakię nie muszą obawiać się o zdrowie. Oprócz tego należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 35. Oznacza to, że bez żadnych konsekwencji może być spożywana przez cukrzyków.