• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Herbata po angielsku: jak ją przygotować?

W Wielkiej Brytanii tradycja picia herbaty jest mocno osadzona w kulturze. W chłodnym, wilgotny ...

Czytaj więcej

Słonecznik: jak jeść?

28 maja 2018

Słonecznik: jak jeść?

Małe i niepozorne ziarenka słonecznika znajdują się w każdej kuchennej spiżarni. Ich bardzo neutralny smak powoduje, że mają szerokie zastosowanie w kulinarnym świecie. Można je jeść bez żadnych dodatków, jako zwykłą przekąskę. Ziarna słonecznika można dodać do przeróżnych dań na dwa sposoby: w formie prażonej i naturalnej. Pierwsza nadaje słonecznikowi chrupkości i wyraźnego smaku. Pestki…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy czarnuszka leczy tarczycę?

28 maja 2018

Czy czarnuszla leczy tarczycę?

Spożywanie czarnuszki korzystnie wpływa na stan tarczycy, a także jest skutecznym elementem terapii. Powoduje obniżenie stężenia hormonów stymulujących tarczycę w surowicy krwi. Jednocześnie można zauważyć pojawienie się w organizmie (trijodotyroniny). Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy czarnuszka obniża ciśnienie?

28 maja 2018

Czy czarnuszka leczy tarczycę?

Czarnuszka pomaga pozbyć się niebezpiecznego nadciśnienia we krwi, a co za tym idzie, zmniejsza również ryzyko powstawania miażdżycy i zakrzepów żylnych. Zobacz: Czarnuszka i jej właściwości 

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy czarnuszka zawiera gluten?

28 maja 2018

Czy czarnuszka zawiera gluten?

Czarnuszka jest jedną z niewielu przypraw, która nie zawiera glutenu. Dzięki temu z powodzeniem może być stosowana w diecie bezglutenowej. Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czarnuszka – co daje?

28 maja 2018

Czarnuszka - co daje?

Już w czasach starożytnych czarnuszka była znana z bardzo cennych właściwości zdrowotnych. Dodawanie jej do naparów oraz potraw pomoże pozbyć się wielu problemów zdrowotnych. Zdrowotne właściwości czarnuszki: poprawia samopoczucie alergikom i astmatykom, eliminuje występujące w sezonie symptomy alergiczne i znacznie polepsza wydolność płuc; działa przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybicznie; zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka oraz stanowczo…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Co przyprawiać czarnuszką?

28 maja 2018

Co przyprawiać czarnuszką

Czarnuszka jako przyprawa wyróżnia się przede wszystkim korzennym posmakiem. Dodanie jej do kuchennych specjałów nie tylko podkreśli ich smak, ale również nada odpowiedniego charakteru. Przyprawiać czarnuszką można wszelakie wyroby nabiałowe, np. sery i twarogi, a także pieczywo. Oprócz tego świetnie pasuje do drobiu i jagnięciny, które wbrew pozorom są wymagającymi rodzajami mięsa. Czarnuszki przede wszystkim…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Dlaczego warto jeść amarantus?

28 maja 2018

Dlaczego warto jeść amarantus?

Amarantus wywodzi się z Ameryki Południowej, a na naszym rynku od niedawna zyskał ogromną popularność. Nie bez powodu został określony jako superfood. To oznacza, że w składzie tych niewielkich ziarenek ukrytych jest mnóstwo walorów odżywczych. Bogata zawartość minerałów m.in. żelaza, magnezu i wapnia sprawia, że amarantus poprawia stan układu kostnego. Pod tym względem jest również…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak jeść amarantus?

28 maja 2018

Jak jeść amarantus?

Amarantus dostępny jest w dwóch wersjach: ekspandowanej (popping, prażone ziarna) i nieekspandowanej (zwykłe nasiona). Każda odmiana amarantusa jest popularna i  chętnie zastosowana w kuchni. Nasiona nadają się do gotowania, dlatego też często stanowią bazę zagęszczającą do zup. Oprócz tego idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, dań duszonych i zapiekanek. Dla podkreślenia smaku amarantus w…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza jaglana i jej właściwości

14 maja 2018

Zielone kłosy prosa na polu

Kaszę jaglaną produkuje się z ziaren prosa, których inne określenie to jagły, od czego pochodzi jej handlowa nazwa. Ten rodzaj kaszy jest najstarszym znanym ludzkości, pochodzi już z czasów neolitu. Obecnie nie jest ona bardzo popularna, pomimo swojej atrakcyjnej ceny, a także bogactwu składników odżywczych, które sprawiają, że przypomina ona królową kasz – kaszę gryczaną….

Czytaj więcej

W kategorii:Kasze

Kasza kukurydziana i jej właściwości

13 maja 2018

Pole kukurydzy i pałki kukurydzy

Kaszę kukurydzianą pozyskuje się z oczyszczonych oraz rozdrobnionych ziaren kukurydzy. W polskiej kuchni nie jest ona bardzo popularna, a jest to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a do tego niedrogi. Bardziej znana jest w kuchni śródziemnomorskiej, jako polenta. Występuje ona w wersji białej, żółtej, a także czarnej.Kukurydza jest zbożem pochodzącym z Ameryki, często wykorzystywanym tam…

Czytaj więcej

W kategorii:Kasze

Kasza jęczmienna i jej właściwości

13 maja 2018

Kasza jęczmienna i jej właściwosci

Kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia, które są poddane odpowiedniej obróbce. Z ziaren jęczmienna produkowanych jest kilka rodzajów kasz. Podział obowiązujący w Polsce wyróżnia kaszę: pęczak, czyli całe ziarno pozbawione łuski; pęczak jęczmienny kujawski – ziarno obłuszczone i polerowane; kaszę wiejską, inaczej łamaną, czyli rozdrobniony pęczak; perłową (mazurską) – rozdrobniony pęczak poddany polerowaniu oraz perłową…

Czytaj więcej

W kategorii:Kasze

Kiedy orzechy dla dziecka?

13 maja 2018

Kiedy orzechy dla dziecka?

Orzechy, zwłaszcza orzeszki ziemne (arachidowe), należą do najsilniejszych alergenów. Z tego względu jeszcze nie tak dawno dietetycy i lekarze zalecali wprowadzanie orzechów do diety dziecka dopiero po 2., a nawet 3. roku życia dziecka.Najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią, że należy wprowadzać orzechy do diety dziecka już w okresie niemowlęcym (nawet…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 59
  • Strona 60
  • Strona 61
  • Strona 62
  • Strona 63
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Orzeszki ziemne niesolone prażone - 1kg
Orzeszki ziemne niesolone prażone - 1kg
16,00 zł 15,20 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.