Kaszę kukurydzianą pozyskuje się z oczyszczonych oraz rozdrobnionych ziaren kukurydzy. W polskiej kuchni nie jest ona bardzo popularna, a jest to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a do tego niedrogi. Bardziej znana jest w kuchni śródziemnomorskiej, jako polenta. Występuje ona w wersji białej, żółtej, a także czarnej.
Kukurydza jest zbożem pochodzącym z Ameryki, często wykorzystywanym tam jako warzywo. Jest to część tradycyjnej rodzimej żywności na kontynencie amerykańskim. W Europie jest mniej popularna, zarezerwowana jest przede wszystkim dla zwierząt gospodarskich.
W krajach Ameryki Środkowej i Południowej, a także w Hiszpanii z kaszy kukurydzianej produkuje się mąkę kukurydzianą, która jest elementem bazowym do produkcji tortilli.

Wartości odżywcze
Wartości odżywcze na 100 gram kaszy kukurydzianej
- kalorie (wartość energetyczna): 369 kcal/1582 kJ;
- białko: 7 g;
- tłuszcz ogółem: 1,8 g;
- kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g;
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,3 g;
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,6 g;
- węglowodany: 79 g;
- błonnik pokarmowy: 3,9 g.
Witaminy
- witamina A: 214 I.U;
- witamina E: 0,12 mg;
- witamina B6: 0,2 mg;
- kwas foliowy: 85 µg;
- kwas pantotenowy: 0,848 mg.
Minerały
- wapń: 8 mg;
- żelazo: 3,01 mg;
- magnez: 114 mg;
- fosfor: 285 mg;
- potas: 195 mg;
- sód: 5 mg;
- cynk: 1,68 mg;
- miedź: 0,75 mg;
- mangan: 1,63 mg;
- selen: 2,7 µg.
Właściwości
Źródło witamin, związków mineralnych i mikroelementów
Kasza kukurydziana stanowi doskonałej jakości źródło witamin A, B i E, a także magnezu, potasu, wapnia, fosforu oraz selenu. Poziom wapnia w tym produkcie jest niemal tak wysoki, jak w mleku. To źródło selenu, który skutecznie zwalcza wolne rodniki. Mikroelement ten jest również bardzo ważny ze względu na prawidłową pracę tarczycy. Ten produkt nie zawiera w swoim składzie glutenu. Dodatkowo uczulenie na kaszę kukurydzianą jest bardzo rzadkie. Z tego powodu jest ona idealnym uzupełnieniem diety małych dzieci i rekonwalescentów. Zawiera stosunkowo sporo węglowodanów, dzięki czemu dodaje energii, a jednocześnie jest ona lekkostrawna.
Wzmacnia serce
Kasza kukurydziana w swoim składzie ma sporo ważnego dla organizmu tłuszczu. Białko w niej zawarte nie jest bardzo odżywcze, ponieważ nie posiada tryptofanu, ale jednocześnie nie powoduje ono alergii. Warto jest ją proponować osobom chorym na hiperlipidemię, hipercholesterolemię, miażdżycę i w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca.
Ziarna zbóż zawierają związki fitochemiczne, takie jak kwas fitynowy. Kukurydza zawiera więcej kwasu fitynowego niż ryż lub pszenica. Ten związek ma zdolność wiązania niektórych minerałów (wapnia, magnezu, żelaza, cynku), a tym samym zmniejszenia ich wchłanianie w jelicie. Naukowcy zgadzają się jednak, że w kontekście północnoamerykańskim, gdzie występuje obfitość i różnorodność dietetyczna, a niedobory żywieniowe występują rzadko, wpływ ten ma niewielki wpływ na zdrowie. Ponadto, niektóre procesy domowe (np. gotowanie) mogą usunąć część kwasu fitynowego z kukurydzy, dzięki czemu minerały są bardziej przyswajalne. Zużycie kwasu fitynowego (lub fitynianu) będzie miało nawet korzystną stronę, ponieważ działa jako przeciwutleniacz w organizmie. Jednak potencjalne korzyści z kwasu fitynowego nie zostały jeszcze potwierdzone u ludzi.
Zastosowanie
Ten rodzaj kaszy jest bardzo uniwersalny. Można na jej bazie przygotowywać zarówno potrawy słodkie, jak i słone. Kasza kukurydziana jest bardzo ważna w diecie małych dzieci. Wykonuje się z niej popularne chrupki kukurydziane. Najpopularniejsze dania przygotowane na bazie kaszy kukurydzianej to włoska polenta oraz rumuńska mamałyga.
Kaszę kukurydzianą należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, co pozwala na jej dłuższe przetrzymywanie.