Sushi to lekkostrawna, a przy tym także wyjątkowo odżywcza i zdrowa potrawa, będąca jednym z wyznaczników kuchni japońskiej. Wartości odżywcze w tym przypadku wynikają nie tylko z obecności ryby, alg oraz wybranych warzyw, ale również z dodatku ryżu. Ten produkt musi pochodzić ze specjalnych odmian. To gwarancja jego specyficznego smaku, a także konsystencji, dzięki której…
Ryż basmati pełnoziarnisty i jego właściwości
Ryż basmati pełnoziarnisty jest specyficzny ze względu na delikatny, orzechowy smak i subtelny aromat. Przez ekspertów jest on uznawany za najszlachetniejszą odmianę ryżu spośród wszystkich do tej pory wyhodowanych. Doskonale smakuje jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż basmati pełnoziarnisty ma wszelkie cenne składniki, które znajdują się przede wszystkim w jego łusce….
Mleczny ryż i jego właściwości
Ryż mleczny jest produktem o bardzo wielu właściwościach, a przy tym wyjątkowo smacznym. Dzięki delikatnemu posmakowi idealnie nadaje się do przygotowywania dań słodkich. Jest polecany dla dzieci i osób starszych preferujących potrawy deserowe. Ryż mleczny to biała odmiana ryżu krótkoziarnistego, o zaokrąglonym kształcie, który w procesie gotowania staje się bardzo kleisty. Mleczny ryż wartości odżywcze…
Czy słonecznik uczula?
Pestki słonecznika mogą uczulać, ale są bardzo rzadkim źródłem alergii. To samo tyczy się również pyłków kwiatu słonecznika. Pestki oraz olej znajdują tak szerokie zastosowanie w kuchni, że rzadko kiedy słyszy się o uczuleniu na ten produkt. Warto jednak wiedzieć, że kiedy niechciany składnik trafia do organizmu, daje o sobie wyraźny znak. Ciało reaguje w…
Czy słonecznik zawiera gluten?
Pestki słonecznika należą do grupy produktów bezglutenowych, co oznacza, że w ich składzie nie znajdziemy popularnego białka roślinnego. Dzięki temu pestki z powodzeniem mogą być wprowadzane do diety osób chorujących na celiakię. Nietolerancja glutenu jest chorobą autoimmunologiczną. Jedynym i efektywnym rozwiązaniem jest unikanie produktów, które w swoim składzie mają powszechnie obecny gluten. Zobacz też: Pestki…
Czy słonecznik łuskany jest zdrowy?
Nasiona słonecznika dla każdego organizmu są zdrowym źródłem wielu wartościowych składników. Powodują one obniżenie poziomu cholesterolu, chronią przed rozwojem nowotworów oraz znacznie polepszają płodność. Nie można o nich także zapomnieć, gdy pojawiają się problemy z zaparciami. Wartości odżywcze w 100 gramach ziaren przedstawiają się następująco: wartość energetyczna: 584 kcal; białko ogółem: 20.78 g; tłuszcz: 51.46…
Słonecznik: jak jeść?
Małe i niepozorne ziarenka słonecznika znajdują się w każdej kuchennej spiżarni. Ich bardzo neutralny smak powoduje, że mają szerokie zastosowanie w kulinarnym świecie. Można je jeść bez żadnych dodatków, jako zwykłą przekąskę. Ziarna słonecznika można dodać do przeróżnych dań na dwa sposoby: w formie prażonej i naturalnej. Pierwsza nadaje słonecznikowi chrupkości i wyraźnego smaku. Pestki…
Czy czarnuszka leczy tarczycę?
Spożywanie czarnuszki korzystnie wpływa na stan tarczycy, a także jest skutecznym elementem terapii. Powoduje obniżenie stężenia hormonów stymulujących tarczycę w surowicy krwi. Jednocześnie można zauważyć pojawienie się w organizmie (trijodotyroniny). Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.
Czy czarnuszka obniża ciśnienie?
Czarnuszka pomaga pozbyć się niebezpiecznego nadciśnienia we krwi, a co za tym idzie, zmniejsza również ryzyko powstawania miażdżycy i zakrzepów żylnych. Zobacz: Czarnuszka i jej właściwości
Czy czarnuszka zawiera gluten?
Czarnuszka jest jedną z niewielu przypraw, która nie zawiera glutenu. Dzięki temu z powodzeniem może być stosowana w diecie bezglutenowej. Zobacz też: Czarnuszka i jej właściwości.
Czarnuszka – co daje?
Już w czasach starożytnych czarnuszka była znana z bardzo cennych właściwości zdrowotnych. Dodawanie jej do naparów oraz potraw pomoże pozbyć się wielu problemów zdrowotnych. Zdrowotne właściwości czarnuszki: poprawia samopoczucie alergikom i astmatykom, eliminuje występujące w sezonie symptomy alergiczne i znacznie polepsza wydolność płuc; działa przeciwpasożytniczo, antybakteryjnie, antywirusowo i antygrzybicznie; zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka oraz stanowczo…
Co przyprawiać czarnuszką?
Czarnuszka jako przyprawa wyróżnia się przede wszystkim korzennym posmakiem. Dodanie jej do kuchennych specjałów nie tylko podkreśli ich smak, ale również nada odpowiedniego charakteru. Przyprawiać czarnuszką można wszelakie wyroby nabiałowe, np. sery i twarogi, a także pieczywo. Oprócz tego świetnie pasuje do drobiu i jagnięciny, które wbrew pozorom są wymagającymi rodzajami mięsa. Czarnuszki przede wszystkim…