Orzechy, jako żywność, nie stanowią poważnego zagrożenia dla zdrowia. Jak każdy produkt może powodować alergię, ale zdarza się to stosunkowo rzadko. Specjalne środki ostrożności należy zachować w okresie ciąży i karmienia piersią. Spożywanie w tym okresie nie jest całkowicie zabronione, ale dla równowagi nie należy przesadzać z dużymi ilościami orzechów. Wynika to z braku potwierdzonych…
Czy orzechy makadamia są zdrowe?
Wśród innych orzechów makadamia są największym źródłem tłuszczów nienasyconych, które mają nieoceniony wpływ na organizm człowieka. Oprócz tego znajdziemy w nich wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B, A i E. Tak wielka dawka zapewnia wiele korzyści. Macadamia obniżają poziom cholesterolu, pozwalają na kontrolę poziomu cukru we krwi i poprawiają funkcjonowanie układu…
Orzechy makadamia: jak jeść?
Cechą charakterystyczną orzechów makadamia jest wyśmienity kremowy smak. Z tego względu najchętniej wykorzystywane są jako element dekoracyjny, dodatek do słodkich wypieków i składnik przeróżnej maści kremów. Ponadto orzechy w doskonały sposób komponują się z wytrawnymi sałatkami i sosami. Orzechy makadamia stanowią także zdrową alternatywę dla tłustych i kalorycznych przekąsek Dowiedz się więcej o orzechach makadamia…
Kasza gryczana czy ryż?
Ryż i kasza gryczana to dwa najbardziej znane i popularne produkty używane w kuchni tradycyjnej i dietetycznej. Na tym kończy się podobieństwo. Spożywając ryż i kaszę, warto wiedzieć, czym uzupełniamy nasz organizm. Kasza gryczana dostępna jest w wersji prażonej i nieprażonej. Różni je przede wszystkim intensywność smaku. Najważniejsze jest jednak to, że cechuje się bardzo…
Jakie witaminy zawiera kasza gryczana?
Kasza gryczana bogata jest w witaminy: B1, B2, B6, PP i E. Zobacz też: Kasza gryczana i jej właściwości.
Kasza gryczana: przeciwwskazania
Mimo tego, że kasza jest bogatym nośnikiem wielu składników odżywczych, nie każdy może cieszyć się jej obecnością w diecie. Nie powinny jej spożywać osoby, które cierpią na nadkwaśny nieżyt żołądka, refluks żołądkowo-przełykowy i mają wrzody dwunastnicy lub żołądka. Również niewydolność nerek, choroby nowotworowe lub ogólne wycieńczenie organizmu eliminują możliwość częstego spożywania kaszy. Gryka, dzięki obecności…
Kasza gryczana dla cukrzyka
Niski indeks glikemiczny, który po ugotowaniu wynosi 54, sprawia, że kasza w diecie cukrzyka zajmuje znaczące miejsce. Do tego nie zawiera glutenu i dostarcza mnóstwo energii organizmowi. Kasza jest źródłem D-chiro-inozytolu, który odpowiada za poprawne działanie insuliny. Te cechy sprawiają, że kasza gryczana jest świetną alternatywą dla mniej pożywnych produktów. Zobacz też: Kasze z niskim…
Kasza gryczana: ile kalorii?
100 g niegotowanej kaszy gryczanej zawiera 320-370 kcal. Kasza (palona) po ugotowaniu zawiera ok. 102 kcal. Jej kaloryczność zatem porównywalna jest do innych tego typu produktów. Spożywana bez tłustych sosów i smażonego mięsa kasza gryczana jest ogromnym źródłem wartości odżywczych. Przeczytaj więcej w artykule: Kasza gryczana i jej właściwości.
Czy kasza gryczana tuczy?
Kasza gryczana wyróżnia się znacznie większą kalorycznością, ale nie należy do tuczących produktów. W składzie znajduje się mnóstwo błonnika, który daje uczucie sytości i znacznie utrudnia przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów. Gryka stanowi świetną bazę w dietach odchudzających. Pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów bez efektu jo-jo. Przeczytaj więcej w artykule: Kasza gryczana i jej właściwości.
Jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana?
Indeks glikemiczny kaszy gryczanej gotowanej wynosi 54. Oznacza to, że zaliczana jest do produktów ze średnim wskaźnikiem. Spożycie kaszy nie ma znacznego wpływu na wzrost poziomu glukozy we krwi. Przeczytaj również: Kasze z niskim indeksem glikemicznym.
Od kiedy kasza gryczana dla dziecka?
Kaszę gryczaną warto wprowadzić do jadłospisu dziecka w okolicach 9. miesiąca życia. Głównym warunkiem podawania kaszy jest to, czy maluch radzi sobie dobrze z połykaniem tego typu pokarmów. Produkt jest bezglutenowy i wnosi wiele wartości do małego organizmu. Obecność witamin z grupy B6, błonnika, białka, lecytyny oraz wielu innych minerałów sprawia, że gryka jest przede…
Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?
Kasza jaglana jest często używanym produktem w kuchni. Stosowanie jej przynosi wiele korzyści nie tylko dla zdrowia, ale również dla smaku całej potrawy. Ma wiele zalet, a do najważniejszych należą: jest lekkostrawna, pobudza metabolizm i dobrze wpływa na układ trawienny i pokarmowy, poprawia mikroflorę jelit, zawarta w kaszy jaglanej serotonina wytwarza hormony szczęścia, a co…