• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

orzeszki ziemne właściwości

Orzeszki ziemne i ich właściwości

Chociaż orzech ziemny jest w rzeczywistości rośliną strączkową należącą do tej samej rodziny, co ...

Czytaj więcej

Produkty bogate w żelazo

4 grudnia 2019

żelazo w diecie i produkty w których jest dużo żelaza je

Żelazo jest składnikiem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Tworzy krwinki, przenosi tlen z płuc do każdej komórki w ciele, buduje też naszą odporność. W pożywieniu istnieją dwie różne formy żelaza: hemowa – występuje w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego niehemowa – pochodzi z roślinnych produktów Wchłanianie żelaza zależne jest od: ilości witaminy C w organizmie…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Źródła witaminy A – beta karoten

4 grudnia 2019

Źródła Witaminy A w żywności. Naturalne produkty bogate w witamine A jak mandarynka, czerwony pieprz, liście pietruszki, suszone morele, marchew, brokuły, masło, żółty ser, mleko, żółtko jajka i olej z wątroby dorsza.

Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta – karotenu, który gromadząc się w tkankach, stworzył taką opaleniznę. Niewątpliwie takie osoby mogły pochwalić się zdrowiem, bo dostarczały organizmowi niezbędną dawkę witaminy A. Witamina A może należeć do tych witamin, na które często nie zwraca się szczególnej uwagi….

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Produkty bogate w wapń

4 grudnia 2019

Żywność bogata w wapń

W naszym ciele występuje w kościach oraz płynie pozakomórkowym. Zawartość tego pierwiastka, w naszym organizmie wynosi około 1kg! Przyswajalność danego pierwiastka, zależy od wielkości porcji, tego jak bogate jest w nie dane pożywienie oraz jaki % jest absorbowany przez nasz organizm. Odkryj produkty bogate w wapń, które zapewnią wymagany poziom wapnia. Oto naturalne źródła wapnia…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Produkty bogate w magnez

3 grudnia 2019

suszone owoce bogate w magnez

Magnez można nazwać pierwiastkiem życia. Należy on bowiem do grupy makroelementów, których nasze ciało potrzebuje w dużej ilości. Magnez, podobnie jak witaminy z grupy B, jest składnikiem wielu enzymów w organizmie i bierze udział w różnego rodzaju procesach metabolicznych, np. w syntezie białka. To znaczy, że pomaga nam trawić oraz oczyszczać organizm z toksyn. Jak…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witamina D źródła

3 grudnia 2019

Produkty bogate w witaminę D

Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych (nadfioletowych). Witamina D3 powstała w wyniku promieniowania, biosyntezy w skórze, stanowi 80 – 100% potrzebnej ilości tej witaminy w naszych organizmach. Co należy wiedzieć na temat witaminy D Występuje w dwóch formach: ergokalcyferol (witamina D2 ),występuje naturalnie w roślinach i drożdżach  cholekalcyferol (witamina…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Ryż mochi i jego właściwości

28 października 2019

Ryż mochi

Mochi to japoński ryżowy deser wykonywany z mochigomu, krótkoziarnistego kleistego ryżu japonica. Ryż służący do wykonania mochi czasami jest określany jako żółty. Ciasta, znane jako mochi, to słodkie okrągłe bułeczki z miękkiego i ciągnącego się ryżu. Ryż jest najpierw gotowany na parze, a następnie długo tłuczony. Powstała lepka masa ryżowa jest następnie formowana do ostatecznego…

Czytaj więcej

W kategorii:Ryże

Suszone pomidory – jak namoczyć?

29 września 2019

Suszone pomidory

Pomidorów w formie zasuszonej po ich namoczeniu można używać do różnych potraw. Powinno się to robić w gorącej wodzie z niewielką ilością octu winnego. Po kilku minutach odławia się je, suszy i wkłada do słoika z oliwą. To także najlepszy moment na dodanie do zalewy dodatków. Dowiedz się więcej o właściwościach naturalnie suszonych pomidorów: Pomidory…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju

29 września 2019

Pomidory suszone

Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju – jaka jest różnica? Pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw. Latem, kiedy jest na nie sezon, występują w potrawach pod wieloma postaciami. Pomidory suszone to sposób na przedłużenie ich smaku także na okres zimowy. Jak są one produkowane i jaka jest różnica między tymi…

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce suszone

Daktyle suszone czy świeże?

2 maja 2019

Daktyle suszone czy świeże?

Coraz więcej osób sięga po świeże daktyle jako formę przekąski, a nawet pewną alternatywę dla klasycznych słodyczy. Nic dziwnego, to pyszne, zdrowe, słodkie owoce o wielu wartościach odżywczych. Które jednak wybrać: suszone czy świeże? Podstawowe różnice Wybór rodzaju daktyli jest w dużej mierze kwestią preferencji. Daktyle suszone zawierają dużo więcej skoncentrowanych witamin i minerałów niż…

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce suszone

Przewodnik po rodzajach fig

22 kwietnia 2019

Przewodnik po rodzajach fig

Świeże figi spotyka się w takich miejscach, w których temperatura nigdy nie jest bardzo niska, nawet zimą. W Europie popularny do ich uprawy jest rejon Morza Adriatyckiego, a poza Europą – Bliski Wschód, a także Kalifornia i Indie. Uprawia się je także w cieplejszych regionach Polski, chociaż raczej w donicach, a nie w gruncie. Istnieje…

Czytaj więcej

W kategorii:Owoce suszone

Migdały kontra orzechy nerkowca

20 kwietnia 2019

Migdały kontra orzechy nerkowca

Orzechy to pożywna i zdrowa przekąska. Bezglutenowe, bogate w niezbędne witaminy i minerały, pozwalają na utrzymanie ciała w dobrej formie. Orzechy nerkowca i migdały to jedne z najcenniejszych orzechów. Jakie mają właściwości? Czym się różnią? Kaloryczność Kaloryczność orzechów jest jednym z ważniejszych aspektów, zwłaszcza dla osób, które muszą utrzymywać określoną wagę ciała lub są na…

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?

20 kwietnia 2019

Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?

Bez względu na to, czy są świeże, czy suszone, owoce są pożywne. Oba rodzaje są pełne witamin, minerałów i błonnika. Jednak suszenie owoców koncentruje wiele składników odżywczych, a także kalorii. Proces suszenia może również spowodować utratę niektórych z bardziej lotnych składników odżywczych, takich jak witamina C. Które więc lepiej jest wybrać? Liczy się objętość Jedna…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 54
  • Strona 55
  • Strona 56
  • Strona 57
  • Strona 58
  • Interim pages omitted …
  • Strona 63
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Śliwki kalifornijskie z Kalifornii bardzo duże naturalne - 1kg
Śliwki kalifornijskie z Kalifornii bardzo duże naturalne - 1kg
41,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.