Żelazo jest składnikiem pełniącym wiele funkcji w organizmie. Tworzy krwinki, przenosi tlen z płuc do każdej komórki w ciele, buduje też naszą odporność. W pożywieniu istnieją dwie różne formy żelaza: hemowa – występuje w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego niehemowa – pochodzi z roślinnych produktów Wchłanianie żelaza zależne jest od: ilości witaminy C w organizmie…
Źródła witaminy A – beta karoten
Niejeden z nas widział kiedyś osobę z marchewkowym odcieniem skóry. Często mogła to być zasługa beta – karotenu, który gromadząc się w tkankach, stworzył taką opaleniznę. Niewątpliwie takie osoby mogły pochwalić się zdrowiem, bo dostarczały organizmowi niezbędną dawkę witaminy A. Witamina A może należeć do tych witamin, na które często nie zwraca się szczególnej uwagi….
Produkty bogate w wapń
W naszym ciele występuje w kościach oraz płynie pozakomórkowym. Zawartość tego pierwiastka, w naszym organizmie wynosi około 1kg! Przyswajalność danego pierwiastka, zależy od wielkości porcji, tego jak bogate jest w nie dane pożywienie oraz jaki % jest absorbowany przez nasz organizm. Odkryj produkty bogate w wapń, które zapewnią wymagany poziom wapnia. Oto naturalne źródła wapnia…
Produkty bogate w magnez
Magnez można nazwać pierwiastkiem życia. Należy on bowiem do grupy makroelementów, których nasze ciało potrzebuje w dużej ilości. Magnez, podobnie jak witaminy z grupy B, jest składnikiem wielu enzymów w organizmie i bierze udział w różnego rodzaju procesach metabolicznych, np. w syntezie białka. To znaczy, że pomaga nam trawić oraz oczyszczać organizm z toksyn. Jak…
Witamina D źródła
Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych (nadfioletowych). Witamina D3 powstała w wyniku promieniowania, biosyntezy w skórze, stanowi 80 – 100% potrzebnej ilości tej witaminy w naszych organizmach. Co należy wiedzieć na temat witaminy D Występuje w dwóch formach: ergokalcyferol (witamina D2 ),występuje naturalnie w roślinach i drożdżach cholekalcyferol (witamina…
Ryż mochi i jego właściwości
Mochi to japoński ryżowy deser wykonywany z mochigomu, krótkoziarnistego kleistego ryżu japonica. Ryż służący do wykonania mochi czasami jest określany jako żółty. Ciasta, znane jako mochi, to słodkie okrągłe bułeczki z miękkiego i ciągnącego się ryżu. Ryż jest najpierw gotowany na parze, a następnie długo tłuczony. Powstała lepka masa ryżowa jest następnie formowana do ostatecznego…
Suszone pomidory – jak namoczyć?
Pomidorów w formie zasuszonej po ich namoczeniu można używać do różnych potraw. Powinno się to robić w gorącej wodzie z niewielką ilością octu winnego. Po kilku minutach odławia się je, suszy i wkłada do słoika z oliwą. To także najlepszy moment na dodanie do zalewy dodatków. Dowiedz się więcej o właściwościach naturalnie suszonych pomidorów: Pomidory…
Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju
Pomidory suszone na słońcu i pomidory w oleju – jaka jest różnica? Pomidory to jedne z najbardziej popularnych w Polsce warzyw. Latem, kiedy jest na nie sezon, występują w potrawach pod wieloma postaciami. Pomidory suszone to sposób na przedłużenie ich smaku także na okres zimowy. Jak są one produkowane i jaka jest różnica między tymi…
Daktyle suszone czy świeże?
Coraz więcej osób sięga po świeże daktyle jako formę przekąski, a nawet pewną alternatywę dla klasycznych słodyczy. Nic dziwnego, to pyszne, zdrowe, słodkie owoce o wielu wartościach odżywczych. Które jednak wybrać: suszone czy świeże? Podstawowe różnice Wybór rodzaju daktyli jest w dużej mierze kwestią preferencji. Daktyle suszone zawierają dużo więcej skoncentrowanych witamin i minerałów niż…
Przewodnik po rodzajach fig
Świeże figi spotyka się w takich miejscach, w których temperatura nigdy nie jest bardzo niska, nawet zimą. W Europie popularny do ich uprawy jest rejon Morza Adriatyckiego, a poza Europą – Bliski Wschód, a także Kalifornia i Indie. Uprawia się je także w cieplejszych regionach Polski, chociaż raczej w donicach, a nie w gruncie. Istnieje…
Migdały kontra orzechy nerkowca
Orzechy to pożywna i zdrowa przekąska. Bezglutenowe, bogate w niezbędne witaminy i minerały, pozwalają na utrzymanie ciała w dobrej formie. Orzechy nerkowca i migdały to jedne z najcenniejszych orzechów. Jakie mają właściwości? Czym się różnią? Kaloryczność Kaloryczność orzechów jest jednym z ważniejszych aspektów, zwłaszcza dla osób, które muszą utrzymywać określoną wagę ciała lub są na…
Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?
Bez względu na to, czy są świeże, czy suszone, owoce są pożywne. Oba rodzaje są pełne witamin, minerałów i błonnika. Jednak suszenie owoców koncentruje wiele składników odżywczych, a także kalorii. Proces suszenia może również spowodować utratę niektórych z bardziej lotnych składników odżywczych, takich jak witamina C. Które więc lepiej jest wybrać? Liczy się objętość Jedna…