• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Olej lniany tłoczony na zimno i jego właściwości

Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu. Jest świetnym źródłem kwasów omega -3 i -6. Od kilku ...

Czytaj więcej

Kasza bulgur: jaki ma indeks glikemiczny?

28 sierpnia 2018

Kasza bulgur: jaki ma indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny kaszy bulgur wynosi 46. Oznacza to, że zaliczana jest do produktów ze średnim wskaźnikiem i nie powoduje bardzo gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Diabetycy bez żadnych przeszkód mogą wprowadzić kaszę bulgur w swój jadłospis. Dla przykładu warto zaznaczyć, że w 100 g ugotowanego produktu znajduje się tylko 0,10 g cukrów prostych. Zobacz…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak doprawiać kaszę bulgur?

28 sierpnia 2018

Jak doprawiać kaszę bulgur?

Kasza bulgur jest bardzo wdzięcznym składnikiem w kuchni. Delikatny smak, który nabiera charakterystycznej formy dzięki odpowiedniemu doprawieniu, sprawia, że można wyczarować świetne danie. Chcąc nadać lekko słodkiego smaku, można dodać odrobinę cynamonu, imbiru, miodu lub zwykłego cukru. W wytrawnych posiłkach możliwości jest znacznie więcej. Tradycyjnie smak nada pieprz i sól, jeśli kasza ma być jedynie…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Co zawiera kasza bulgur?

28 sierpnia 2018

Co zawiera kasza bulgur?

Wywodząca się z terenów Bliskiego Wschodu kasza bulgur jest cenionym składnikiem wielu dań. Zawartość wartości odżywczych, walory smakowe i możliwości zastosowania sprawiają, że zajmuje znaczące miejsce obok ryżu i innych pszenicznych kasz. Warto skupić się na tym, co zyskujemy, wprowadzając kaszę do jadłospisu. Przede wszystkim jest bogatym źródłem błonnika i zawiera go nawet dwa razy…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy orzeszki piniowe są zdrowe?

28 sierpnia 2018

Czy orzeszki piniowe są zdrowe?

Tak, są zdrowe i dowodem na to jest zawartość składników odżywczych. Znajdziemy w nich mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Te trzy wartości dają organizmowi ogromną dawkę energii i siły. Orzeszki piniowe są także źródłem magnezu, cynku, fosforu i żelaza. Minerały zapewniają prawidłową pracę mięśni, usprawniają pracę mózgu, wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają stan…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy orzeszki piniowe uczulają?

28 sierpnia 2018

Czy orzeszki piniowe uczulają?

Orzeszki piniowe mogą uczulać i tak jak inne orzechy są dość silnymi alergenami. Należy je wprowadzać do diety z zachowaniem ostrożności. Szczególnie powinny uważać osoby, które są uczulone na inne orzechy. Z tego powodu podając po raz pierwszy piniole dzieciom, należy obserwować ich reakcje. Zobacz też: Orzeszki piniowe i ich właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak uprażyć orzeszki piniowe?

28 sierpnia 2018

Jak uprażyć orzeszki piniowe?

Wystarczy wrzucić je na dobrze rozgrzaną patelnię, ale bez dodawania tłuszczu. Orzechy będą gotowe,  gdy wyczujemy charakterystyczny i przyjemny orzechowy zapach. Prażenie trwa nie więcej niż minutę.Pinole mogą się szybko przypalić, dlatego warto od czasu do czasu je zamieszać. Prawidłowo prażone  orzechy pinii powinny mieć niezmieniony kolor, ale przyjemny zapach. Prażenie orzeszków piniowych wydobywa jeszcze…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Orzechy makadamia: ile dziennie?

28 sierpnia 2018

Orzechy makadamia: ile dziennie?

Mimo korzyści zdrowotnych macadamia są najbardziej kaloryczne wśród innych dostępnych orzechów. Optymalne dzienne spożycie wynosi 11-12 orzechów bez skorupki, które dostarczą do naszego organizmu 204 kcal, 21 g tłuszczu (w tym 3 g tłuszczów nasyconych) oraz 2 g białka. Zobacz też: Orzechy makadamia i ich właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Orzechy makadamia – przeciwwskazania

28 sierpnia 2018

Orzechy makadamia - przeciwwskazania

Orzechy, jako żywność, nie stanowią poważnego zagrożenia dla zdrowia. Jak każdy produkt może powodować alergię, ale zdarza się to stosunkowo rzadko. Specjalne środki ostrożności należy zachować w okresie ciąży i karmienia piersią. Spożywanie w tym okresie nie jest całkowicie zabronione, ale dla równowagi nie należy przesadzać z dużymi ilościami orzechów. Wynika to z braku potwierdzonych…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy orzechy makadamia są zdrowe?

28 sierpnia 2018

Czy orzechy makadamia są zdrowe?

Wśród innych orzechów makadamia są największym źródłem tłuszczów nienasyconych, które mają nieoceniony wpływ na organizm człowieka. Oprócz tego znajdziemy w nich wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo oraz witaminy z grupy B, A i E. Tak wielka dawka zapewnia wiele korzyści. Macadamia obniżają poziom cholesterolu, pozwalają na kontrolę poziomu cukru we krwi i poprawiają funkcjonowanie układu…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Orzechy makadamia: jak jeść?

28 sierpnia 2018

Orzechy makadamia: jak jeść?

Cechą charakterystyczną orzechów makadamia jest wyśmienity kremowy smak. Z tego względu najchętniej wykorzystywane są jako element dekoracyjny, dodatek do słodkich wypieków i składnik przeróżnej maści kremów.  Ponadto orzechy w doskonały sposób komponują się z wytrawnymi sałatkami i sosami. Orzechy makadamia stanowią także zdrową alternatywę dla tłustych i kalorycznych przekąsek Dowiedz się więcej o orzechach makadamia…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza gryczana czy ryż?

27 sierpnia 2018

Kasza gryczana czy ryż?

Ryż i kasza gryczana to dwa najbardziej znane i popularne produkty używane w kuchni tradycyjnej i dietetycznej. Na tym kończy się podobieństwo. Spożywając ryż i kaszę, warto wiedzieć, czym uzupełniamy nasz organizm. Kasza gryczana dostępna jest w wersji prażonej i nieprażonej. Różni je przede wszystkim intensywność smaku. Najważniejsze jest jednak to, że cechuje się bardzo…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jakie witaminy zawiera kasza gryczana?

27 sierpnia 2018

Jakie witaminy zawiera kasza gryczana?

Kasza gryczana bogata jest w witaminy: B1, B2, B6, PP i E. Zobacz też: Kasza gryczana i jej właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 56
  • Strona 57
  • Strona 58
  • Strona 59
  • Strona 60
  • Interim pages omitted …
  • Strona 63
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.