• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Olej konopny – właściwości i zastosowanie

Jeśli cenisz sobie naturalne produkty, w Twojej kuchni powinien zagościć olej konopny. Możesz jeść ...

Czytaj więcej

Węglowodany w diecie

7 stycznia 2020

Produkty bogate w węglowodany

Węglowodany są jednym z makroskładników diety. Odpowiedni dobór nisko przetworzonej żywności, pomaga cieszyć się zdrowiem, odpowiednią dawką energii i lekkością. W artykule znajdziesz informacje kolejno na temat: Cukrów Roli węglowodanów  Błonnika i jego źródeł (tabela produktów) Indeksu glikemicznego (tabela produktów) Cukry Węglowodany w żywności mają postać cukrów: prostych (oligosacharydów), które w naturze występują dość rzadko…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Fosfor w diecie

7 stycznia 2020

Produkty bogate w Fosfor

Fosfor jest jednym z makroelementów. W organizmie pełni funkcję budulcową: w większości występuje w kościach i zębach wchodzi w skład mięśni  jest składnikiem mózgu i płynów ustrojowych fosfor (wraz z magnezem i potasem) stanowi zasadnicze nieorganiczne składniki komórek zużywany jest jako materiał budulcowy kości  jest nośnikiem informacji genetycznych (obecny w kodzie DNA) Produkty naturalne z…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witaminy z grupy B – ich właściwości i występowanie

7 stycznia 2020

Składniki bogate w witaminę B, błonnkik, orzechy nerkowca, suszone morele, orzechy włoskie, słonecznik, migdały

Jesteś tym, co jesz. Trudno się z tym nie zgodzić. Pożywienie jest podstawowym lekarstwem. Dobra jakość jedzenia, wpływa na zdrowie i kondycję naszego ciała i ducha. Długowieczność nie zależy tylko od genów i środowiska. Jest przede wszystkim wynikiem odpowiedniej higieny życia, czyli w dużej mierze, zdrowego odżywiania. Na Okinawie, mieszkańcy dożywali wieku ponad 100 lat…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Czy fluor jest szkodliwy?

7 stycznia 2020

Produkty bogate w fluor

Mikroelementy, takie jak fluor, miedź czy jod, są obecne w minimalnej ilości w organizmie ludzkim. Składniki te, służą do budowy tkanek (jest to szczególnie ważny etap w rozwoju dzieci).  Fluor jest składnikiem fizjologicznym ludzkiego ciała. Najwięcej tego pierwiastka występuje w kościach, zębach, włosach oraz paznokciach. Jak działają związki fluorowe Wpływają na mineralizację twardych tkanek zębowych,…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witamina E

7 stycznia 2020

Żywność bogata w witamine E, morele suszone, orzehy laskowe, migdały, awokado, orzechy włoskie, brokuły, słonecznik, szpinak, zielona papryka

Witaminy nie występują samoistnie w naszym organizmie. Ale są substancjami, które poprawiają znacznie stan zdrowia, i fizycznego, i psychicznego. Witamina E, czyli d-alfa tokoferol Jej pełna nazwa brzmi może enigmatycznie, ale dzięki wiedzy możemy wybrać właściwe produkty, których obfitość witamin, zapewni nam zdrowie i wzmocnienie. Związki występujące w wit. E to tokoferole i tokotrienole. Istotne…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witamina C

7 stycznia 2020

Witamina c w owocach i warzywach

Jedzenie leczy, a już na pewno duża dawka witaminy C! Doda energii, szczyptę optymizmu i ochroni nas przed stanami osłabienia oraz zmniejszoną odpornością (wywołaną także stresem). Wybierając produkty bogate w witaminę C, pamiętajmy o tym, że ulega unieczynnieniu poprzez obróbkę termiczną (gotowanie niszczy ok. 50%-75% witaminy) Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie. Surówki i soki…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Tłuszcze w diecie

6 stycznia 2020

Produkty bogate w tłuszcze

Wszystkim nam potrzebne są tłuszcze. Od naszego świadomego wyboru zależy jak będziemy się czuć.  Wybierając produkty powinniśmy pamiętać, że potrzebna jest równowaga, odpowiednio dobrana ilość. Czyli ani nie za dużo, ani nie za mało tłuszczów. Lepiej przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Przestrogą może być część społeczeństwa amerykańskiego, cierpiąca na otyłość. Jej powodem jest między innymi dobór…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Witamina K- działanie i występowanie

11 grudnia 2019

świeże owoce i warzywa bogate w witaminę K

U ludzi witamina K powstaje w przewodzie pokarmowym przy udziale bakterii zwanych pałeczkami okrężnicy. Aby zapewnić jej odpowiednią dawkę, warto zajadać się przez cały rok zielonymi warzywami. Witamina K pełni bardzo istotne funkcje w organizmie: odgrywa istotną rolę w tworzeniu w wątrobie protrombiny, czynnika, który uczestniczy w krzepnięciu krwi zapobiega krwotokom utrzymuje optymalną pracę jelit…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Produkty bogate w jod

4 grudnia 2019

Produkty bogate w jod

Jod jest pierwiastkiem, który w największej ilości występuje w morzach i oceanach. Po utlenieniu, może przedostawać się do atmosfery, a następnie poprzez opady, wchłaniać się do gleby. Produkty bogate w jod algi glony, wodorosty: wakame, kelp, kombu, nori, hijiki sól jodowana (dostępna w wielu rodzajach, także himalajska) woda jodowana ryby morskie (np. łosoś) owoce morza…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Źródła selenu – gdzie go szukać?

4 grudnia 2019

żywność która zawiera selen

Selen to pierwiastek występujący głównie w wodzie oraz ziemi. Ilość selenu zależy od środowiska, w którym występuje. Selen rola w organizmie Selen jest pierwiastkiem dzięki któremu nasz organizm funkcjonuje w odpowiednim, harmonijnym i zdrowym trybie. Mimo że, powszechnie jego właściwości są może znane w mniejszym stopniu, to pełni on znaczące funkcje. jest kofaktorem wielu enzymów…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Źródło cynku – składnik diety

4 grudnia 2019

żywność bogata w cynk, łosoś, ser żólty, pestki dyni

Działanie cynku: bierze udział w pracy wielu enzymów w organizmie działa przeciwzapalnie przyspiesza gojenie ran, opryszczki wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego w połączeniu z magnezem, sprzyja uczeniu się i lepszemu zapamiętywaniu Dzienne zapotrzebowanie na cynk Dzieci: 3 – 9 mg dziennie Kobiety: 9 mg dziennie Kobiety w ciąży: 11 – 13 mg…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

Potas w jedzeniu

4 grudnia 2019

Źródła potasu w żywności morele suszone, rodzynki, awokado, kakao, fasola, pestki dyni, suszone banany, ziemniaki, pomidory, szpinak, grzyby, świeże banany, orzechy laskowe, migdały.

Potas jest jednym ze składników mineralnych, pełniącym istotne funkcje w organizmie człowieka. Należy do grupy makroelementów, które samoistnie występują w pożywieniu, a jego zapotrzebowanie przez nasz organizm jest wyższe niż w przypadku mikroelementów. Rola potasu w organizmie człowieka regulacja procesów przemiany materii, trawienia kierowanie gospodarką wodną w organizmie utrzymanie tkanki mięśniowej w dobrej formie regulacja stanów…

Czytaj więcej

W kategorii:Witaminy i minerały

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 53
  • Strona 54
  • Strona 55
  • Strona 56
  • Strona 57
  • Interim pages omitted …
  • Strona 63
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Żurawina suszona bez cukru całojagodowa z sokiem jabłkowym - 1kg
Żurawina suszona bez cukru całojagodowa z sokiem jabłkowym - 1kg
48,00 zł 43,20 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.