• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak spożywać suszoną żurawinę?

Jak spożywać suszoną żurawinę?

Suszona żurawina jest wytwarzana z prawdziwej żurawiny — owocu znanego z kwaśnego smaku i wielu ...

Czytaj więcej

Orzechy brazylijskie – czy certyfikat BIO jest konieczny?

26 czerwca 2020

Obrane orzechy brazylijskie w misce

”Uprawa” orzechów brazylijskich w niczym nie przypomina uprawy innych rodzajów orzechów. Co w nich jest nadzwyczajnego? Brazylijskie orzechy nie są zbierane na komercyjnych plantacjach, ale bezpośrednio z puszczy amazońskiej. Czy w takiej sytuacji certyfikat BIO jest potrzebny?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Pistacje naturalne, prażone łuskane lub w skorupce – różnice

24 czerwca 2020

pistacje

Pistacje to znakomita przekąska zarówno na imprezę, jak i w zaciszu domowym. Orzechy są prażone w celu poprawy ich smaku, aromatu i stworzenia chrupkiej konsystencji. Większość orzechów praży się bez skorupy, z wyjątkiem pistacji, które często są prażone w skorupkach. Tymczasem naturalne orzechy nie zostały po prostu poddane obróbce termicznej.

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Jak uprawia się orzechy pekan?

23 czerwca 2020

orzechy pekan uprawa

Orzechy pekan to „rdzenni Amerykanie”. Ten smaczny orzech o maślanym smaku, pełen składników odżywczych produkowany jest praktycznie tylko w Stanach Zjednoczonych. Gdzie rosną, jak zbiera się i przetwarza orzechy pekan?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Ryż jaśminowy Phka malis – aromatyczna odmiana premium z Kambodży

19 czerwca 2020

ryż jaśminowy

Phaka Malis — jaśminowy ryż z Kambodży jest bez wątpienia jednym z najbardziej cenionych ryży na świecie. Kusi i zachwyca swoim aromatem i delikatną, puszystą konsystencją. W czym jeszcze tkwi jego wyjątkowość?

Czytaj więcej

W kategorii:Ryże

20 ciekawostek o orzechach makadamia

16 czerwca 2020

orzechy makadamia bez skorupki

Makadamia to najdroższe orzechy na świecie. Charakteryzują się wyśmienitym smakiem, zawartością cennych dla organizmu człowieka składników oraz… bardzo twardą skorupką. Co jeszcze warto wiedzieć orzechach makadamia?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Dlaczego pistacje są takie drogie?

16 czerwca 2020

pistacje

Pistacje to zdrowa, ale przede wszystkim wyjątkowo lubiana przez wszystkich przekąska. Jednak ceny tych orzechów nie należą do najniższych, więc wiele osób decyduje się na ich zakup jedynie okazjonalnie. Co wpływa na ich wartość?

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak upiec i prażyć orzechy makadamia?

15 czerwca 2020

Orzechy makadamia w skorupkach

Orzechy makadamia są jednymi z najsłodszych i najbardziej aromatycznych dostępnych jadalnych orzechów, zwłaszcza gdy są prażone lub opiekane i dodawane do równie pysznego przepisu.

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Pistacje irańskie, amerykańskie i tureckie – czym się różnią?

12 czerwca 2020

pistacje iranskie

Pistacje są jednymi z najstarszych orzechów spożywanych na świecie. Zdaniem archeologów znajdowały się w diecie ludzi już 9 000 temu. Ze względu na charakterystyczny kształt nasiona po pęknięciu skorupki Irańczycy nazywają pistacje „uśmiechniętym orzechem” a Chińczycy „szczęśliwym orzechem”.
Obecnie największymi producentami pistacji są Iran, USA i Turcja. Jaki kraj produkuje najlepsze pistacja i które odmiany są najlepsze?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Jak jeść czosnek niedźwiedzi?

4 czerwca 2020

Czosnek niedźwiedzi podany z orzechami i serem

Tradycyjny czosnek w ząbkach to nie jedyna odmiana tej rośliny. Nieco mniej popularny jest czosnek niedźwiedzi, z którego jadalną częścią są jego zielone liście, przypominające liście konwalii. Suszony czosnek niedźwiedzi nadaje wielu potrawom ich szczególny, charakterystyczny smak, ale jest mniej intensywny w porównaniu do świeżego dzikiego czosnku.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Czosnek niedźwiedzi – wady i zalety

29 maja 2020

czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi ma wiele zalet w stosunku do swojego udomowionego kuzyna. Został uznany nawet za „roślinę roku” w 1992 roku przez Stowarzyszenie Ochrony i Badań Europejskich Roślin Leczniczych. Warta uwagi jest jego wysoka zawartość składników odżywczych, w tym przede wszystkim potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Imponuje on również pod względem zawartości witamin: witaminy A, witaminy C i witamin z grupy B.

Czytaj więcej

W kategorii:Przyprawy

Orzechy brazylijskie z Brazylii i orzechy brazylijskie z Boliwii – czym się różnią?

22 maja 2020

orzechy brazylijskie

Na polski rynek importowane są orzechy brazylijskie pochodzące m.in. z Brazylii, Peru i Boliwi. Czym różnią się orzechy brazylijskie z Brazylii od tych importowanych z Peru czy Boliwii?

Czytaj więcej

W kategorii:Orzechy

Ryż w diecie ketogenicznej

21 maja 2020

ryż a dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna polega na znacznym obniżeniu spożywania węglowodanów. Czy jest w niej miejsce na jedzenie ryżu?

Czytaj więcej

W kategorii:Ryże

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 51
  • Strona 52
  • Strona 53
  • Strona 54
  • Strona 55
  • Interim pages omitted …
  • Strona 63
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Ryż brązowy naturalny - 1kg
Ryż brązowy naturalny - 1kg
8,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.