Pistacje należą do jednych z najpopularniejszych produktów eksportowych Iranu. Znajdują się też w gronie najlepszych na świecie. W czym tkwi niezwykły smak i właściwości irańskich pistacji?
Pistacje to ulubiona przekąska i ważny produkt eksportowy Iranu
Pistacje to orzechy, które na trwałe wpisały się kulturę oraz gospodarkę Iranu. Orzeszki pistacjowe są wymieniane w całej irańskiej literaturze, opowieściach, wierzeniach, tradycjach i rytuałach. Są tradycyjną przekąską na wszystkich ważnych uroczystościach, weselach i pogrzebach a także w Norooz (Nowy Rok Iranu) i wigilię Jaldā. Można powiedzieć, że pistacje to przysmak must have w każdym irańskim gospodarstwie domowym. To właśnie one oferowane są gościowi, jako podstawowa przekąska do szklanki herbaty.
Pistacje to nie tylko kultura i tradycje, ale przede wszystkim gospodarka. Iran jest drugim co do wielkości producentem pistacji na świecie i ma największy obszar uprawy tej rośliny. Sady pistacjowe zajmują niemal 336 700 ha powierzchni kraju. W “rodzinie pistacjowej” zatrudniona jest spora część społeczeństwa. Jak wynika z danych, prawie 51 milionów Irańczyków związanych jest z którymś z ogniw produkcji orzechów pistacjowych – uprawą, nawadnianiem, opryskiwaniem, konserwacją, zbiorami, sprzedażą i eksportem. W samym Iranie mieszka jedynie 81 milionów osób, co oznacza, że niemal każda irańska rodzina ma swój udział w produkowaniu orzechów pistacjowych. Nic dziwnego, że z roku na rok produkcja pistacji sukcesywnie wzrasta, a w 2020 roku zbiory osiągnęły 190000 ton pistacji w łupinach. Sami Irańczycy nazywają pistacje “zielonym złotem”. Te orzechy są dla nich ważne zarówno pod względem odżywczym, jak i ekonomicznym.
![Drzewo z pistacjami](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2020/05/jak-rosna-pistacje.jpg?resize=980%2C724&ssl=1)
Jak uprawia się pistacje w Iranie?
Orzechy eksportowane z tego kraju uznawane są za jedne z najlepszych. Pod względem smaku, wyglądu i walorów odżywczych pistacje uprawiane w Iranie plasują się bez wątpienia ścisłej światowej czołówce. Duża w tym zasługa korzystnego klimatu i optymalnych warunków, w jakich rosną.
Warto pamiętać, że pod tym względem drzewa pistacjowe są bardzo wymagające. Aby orzechy osiągnęły pełną dojrzałość i odpowiednią wielkość muszą mieć gorącego lata, a aby zapaść w stan uśpienia i odpocząć – chłodnych zim. Prawie 1000 godzin rocznie w temperaturze 7 ° C lub niższej. Kwitnienie pistacji rozpoczyna się zazwyczaj na początku marca. Latem optymalna temperatura to 25-40ᵒC, a wilgotność względna 40%. Jeśli wszystko przebiega bez problemów, skorupki pistacji pękają na początku września. Wówczas są gotowe do zbioru.
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/724-home_default/pistacje-niesolone-nieluskane-1kg.jpg?w=980&ssl=1)
Takie warunki właśnie zapewniają żyzne irańskie plantacje. Drzewa pistacjowe, uprawiane są przede wszystkim prowincji Kerman, którą bez wątpienia można nazwać irańskim pistacjowym zagłębiem. W Kerman produkowanych jest rocznie ponad 100000 ton pistacji. Do przodujących prowincji należą również Khorasan Razavi, Yazd, Fars, Południowy Khorasan, Semnan, Markazi i Qom. Te wysoko położone regiony z dużym nasłonecznieniem i doskonałą glebą produkują wysokiej jakości pistacje, które doceniane są na całym świecie.
Zobacz też: Pistacje irańskie, amerykańskie i tureckie – czym się różnią?
Rodzaje irańskich pistacji
Podobnie jak nie ma jednego gatunku jabłka czy daktyli, tak i nie ma jednych pistacji irańskich. W tym kraju pistacje produkowane są w wielu gatunkach i odmianach. Niemal każdy region ma swoją odmianę pistacji i lokalne nazwy. Pistacje dzieli się na różne kategorie w zależności od ich kształtów smaków i miejsca wzrostu. Zasadniczo pod względem kształtów irańskie pistacje można wyróżnić na: Long, Jumbo, Round i Kernel oraz pistacje o zielonej skórce.
![rodzaje pistacji](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2021/02/odmiany-pistacji-iranskich.jpg?resize=980%2C654&ssl=1)
Pistacje Long
Najbardziej znane lokalne marki irańskich długich pistacji to: irańskie długie pistacje – Akbari a także Momtaz, Badami i Ahmad Aghaegi.
Akbari. Ten typ pistacji uprawiany jest przede wszystkim w prowincjach Khorasan Razavi, Kerman, Semnan i Yazd. Orzechy te są stosunkowo dużych rozmiarów, a kształtem przypominają migdały. Górna część nasion jest fioletowo-brązowa, a skórka jądra jest ciemnokremowa.
Momtaz. To kolejna odmiana pistacji, które również ma owalny, zbliżony do migdała kształt. Wyróżniają się wyjątkowym smakiem w porównaniu z innymi gatunkami pistacji. Zazwyczaj gotowe są do zbiorów pod koniec września.
Badami. Te pistacje, w porównaniu do pozostałych, cechują się niewielkimi rozmiarami. Rosną głównie w sadach Zarand i Kerman. Zbierane są już wczesnym latem.
Ahmad Aghaei. To orzechy pistacjowe o dużych rozmiarach, które mają podłużny, nieco prostokątny kształt. Kolor jądra jest fioletowy, a kolor skórki jest bardzo jasny i kremowy. Najwięcej tego typu pistacji uprawianych jest w Yazd i Kerman. Ta odmiana jest znana jako najdroższa i najbardziej ekskluzywna spośród wszystkich irańskich pistacji. Jest bardzo popularny na niektórych rynkach, takich jak Indie i Grecja.
Pistacje Jumbo
Do najbardziej znanej odmiany pistacji należy: Kaleh Qouchi.
Kaleh Qouchi.To orzech pistacjowy, który znany jest ze swoich pokaźnych rozmiarów. Jego kształt przypomina bardziej orzech laskowy. Ma czerwono-szary kolor, a jego skorupki są bardzo jasne. Ta pistacja jest produkowana w trzech prowincjach Khorasan, Yazd i Kerman. Możnają zbierać w połowie września. Produkcja tej odmiany orzechów spad, na rzecz innych, bardziej wydajnych rodzajów
Pistacje Round
W gronie pistacji okrągłych wyróżniają się Fandoghi.
Fandoghi to najbardziej popularna odmiana pistacji, która spotkać można praktycznie w każdym obszarze Iranu. To orzechy pistacjowe o okrągłym kształcie. Najkorzystniejszy owoc ten zbiera się w ogrodach Kerman i Rafsanjan.
Pistacje te są nieco mniejsze niż inne odmiany, ale jest większe niż orzech laskowy. Wyróżniają się wyjątkowym smakiem. W ostatnich latach stanowiły około 50% irańskiej produkcji. Ze względu jednak na stosunkowo wysoki nakład w stosunku do plonów produkcja tych pistacji jest ograniczana na korzyść bardziej wydajnych.
![Opakowanie Go4Taste](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2019/05/g4t-opakowanie-180.jpg?w=980&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/go4taste.pl/43-home_default/pistacje.jpg?w=980&ssl=1)
Pistacje z zieloną skórką
Wśród odmian wyjątkowe miejsce zajmują również tzw. pistacje zielone. Ta odmiana pistacji wyróżnia się intensywnym zielonym kolorem. Najczęściej stosowane są w przemyśle spożywczym. Powszechnie wykorzystywane są do barwienia i aromatyzowania lodów, czekolady lub ciast.
Oprócz pistacji w skorupkach, Iran produkuje również pistacje przetworzone takie jak pistacje łuskane, pistacje w plasterkach, pistacje prażone solne oraz pistacje nieprażone. Pistacje łuskane wykorzystywane są głównie w produkcji żywności, dekoracjach żywności i gastronomii. Najzdrowszym wyborem będą pistacje niesolone i nieprażone.
![pistacje posolone](https://i0.wp.com/go4taste.pl/blog/wp-content/uploads/2020/05/pistacje-orzechy.jpg?resize=980%2C635&ssl=1)
Dlaczego pistacje z Iranu są najlepsze na świecie?
Jak widać, mnogość odmian i wariantów pistacji irańskich potrafi przyprawić o zawrót głowy. Bez wątpienia orzechy z tego kraju należą do jednych z najlepiej sprzedających się pistacji na świecie. Smak, kształt i wyjątkowe właściwości odżywcza sprawiają, że irańskie Akbari, Kale Ghouchi, Ahmad Aghaei , pistacje prażone czy w plasterkach przyciągają miłośników wyjątkowego smaku.
Zaletami pistacji irańskich są:
- zróżnicowany wybór odmian, charakteryzujących się różnymi smakami i kształtem;
- doskonałe warunki klimatyczne i znakomita gleba, która sprawia, że pistacje osiągają swoje optymalne rozmiary i formy;
- wyborny smak, a także doskonały wygląd.
Przeczytaj więcej o niezwykłych właściwościach pistacji w artykule: Pistacje i ich właściwości