Nasiona słonecznika to składnik bardzo popularny również w Polsce. Słyną one z łagodnego, orzechowego smaku i delikatnej konsystencji. Często podaje się je w formie prażonej lub solonej, zazwyczaj są już wyłuskane. Ich subtelny smak pozwala na zastąpienie nimi na przykład droższych orzeszków piniowych.
Herbata po angielsku: jak ją przygotować?
W Wielkiej Brytanii tradycja picia herbaty jest mocno osadzona w kulturze. W chłodnym, wilgotny klimacie ciepły napar bardzo pomaga walczyć z infekcjami i rozgrzać się. Jednocześnie jest to także element kultury. Popularne jest spotykanie się z innymi ludźmi przy filiżance herbaty. W sytuacji smutku albo problemów, napicie się ciepłego naparu naprawdę pomaga. Szczególnie mocno w kulturze osadzone jest picie herbaty po angielsku.
Jaka herbata obniża poziom cukru we krwi?
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna, która nieleczona doprowadza do wzrostu poziomu cukru we krwi z powodu niezdolności trzustki do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny lub niemożności jej efektywnego wykorzystania. Cukier jest paliwem organizmu, z którego pozyskuje on energię. Czerpie się go z jedzenia. Rolą insuliny jest przechowywanie i uwalnianie glukozy w momencie, kiedy jest to jemu najbardziej potrzebne.
Z czym jeść orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca nie są jeszcze tak bardzo popularne, jak inne ich rodzaje, jednak ze względu na coraz większą dostępność, kupujący również chętniej po nie sięgają. Smak orzechów nerkowca jest bardzo delikatny kremowy, łagodniejszy na przykład niż orzeszki ziemne. Z tego powodu te zdrowe dodatki mogą uzupełnić wiele dań, których nie zdominują. Szczególnie popularne jest używanie orzechów nerkowca w daniach kuchni orientalnej.
Herbata po marokańsku: składniki, parzenie i ceremoniał (przepis)
Herbata po marokańsku jest bardzo znana na całym świecie. Charakteryzuje ją użycie dużej ilości świeżej mięty i niesamowita słodycz. W Maroko jest ona uznawana za świetny napój na upał. Czy można ją przygotować samodzielnie w domu i jaki ceremoniał temu towarzyszy?
Z czym jeść orzechy makadamia?
Orzechy makadamia mają maślany smak, który świetnie komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi potrawami. Jeśli chciałbyś spróbować nowych potraw z orzechami makadamia w roli głównej, to przygotowaliśmy dla Ciebie garść smacznych przepisów.
Z czym jeść orzechy brazylijskie? Najlepsze połączenia.
Czy wiedzieliście, że orzechy brazylijskie są niezwykle pożywne? Te egzotyczne orzechy wyróżniają się głębokim i ciekawym smakiem, dlatego doskonale sprawdzą się w wielu przepisach. Można je dodać do pesto, a nawet płatków owsianych. Jeśli szukacie przepisu, który zawiera orzechy brazylijskie, to dobrze trafiliście – już dziś wypróbujcie je w swoich kulinarnych eksperymentach!
Z czym jeść pistacje? Poznaj zaskakujące połączenia smakowe!
Pistacje należą do jednych z najsmaczniejszych i… najdroższych orzechów na świecie. Ich smak komponuje się z wieloma daniami zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi. Sprawdź, w jaki sposób możesz wykorzystać pistacje. Gwarantujemy, że niektóre przepisy i połączenia smakowe z pewnością cię zaskoczą.
Co dają nasiona chia?
Małe i niepozorne nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem wielu witamin i minerałów. W składzie można znaleźć błonnik, wapń, żelazo, magnez i kwasy Omega-3. Sposobów na spożywanie ich jest bardzo wiele, ale zanim trafią do kuchennej spiżarni, warto wiedzieć jakie funkcje pełnią w organizmie.
Z czym jeść orzechy laskowe?
Kupiłeś paczkę orzechów laskowych i zastanawiasz się, co możesz z nich zrobić? Przygotowaliśmy dla ciebie garść przepisów z orzechami laskowymi w roli głównej.
Czy można jeść nasiona chia w ciąży?
Stosowanie nasion chia z roku na rok staje się coraz popularniejsze. Dlaczego warto jeść nasiona w ciąży? Czy każda ciężarna może je włączyć do diety?
Jak imbir pomaga w leczeniu migreny?
Imbir tradycyjnie stosowany jest w leczeniu problemów z układem pokarmowym. Czy można stosować imbir na migreny? Jak go stosować?