Rośliny strączkowe od wieków stosowane są w polskiej kuchni. Od kilku lat można zauważyć wzrost zainteresowania fasolą mung, która ma zastosowanie w wielu różnych przepisach. Jak gotować fasolę mung? Co można z niej przygotować?
Płatki orkiszowe dla niemowlaka. Od kiedy podawać i w jakiej formie?
Wprowadzanie nowych produktów do diety maluszka jest bardzo ważnym etapem w jego rozwoju. W tym czasie kształtuje się smak, dlatego tak ważne jest podawanie maluszkowi produktów bez dodatków soli i cukru. Dlaczego warto wprowadzić płatki orkiszowe do diety niemowlaka?
Ksylitol fiński i jego właściwości
Ksylitol fiński, czyli cukier brzozowy, to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, należąca do grupy alkoholi cukrowych. Czy ksylitol jest zdrowy? Jakie ma właściwości?
Jagody goji i ich właściwości
Jagody Goji nie bez powodu zaliczane są do kategorii superfoods. Co zawierają i dlaczego warto włączyć je do diety? Poznaj ich właściwości!
Dlaczego warto jeść płatki orkiszowe? Właściwości płatków orkiszowych.
Płatki orkiszowe są przez wielu dietetyków uznawane za superfood – zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Dlaczego warto jeść płatki orkiszowe? Czy każdy może je jeść?
Czym zastąpić komosę ryżową? 7 doskonałych zamienników.
Komosa ryżowa (quinoa) jeszcze kilka lat temu był stosunkowo trudno dostępnym produktem. Obecnie znajdziemy ją w większości sklepów spożywczych, super- i hipermarketów, a także w sieciach dyskontów. Pomimo tego, nie zawsze jest dostępna. Co zrobić, gdy znaleźliśmy przepis na świetne danie, ale jednym ze składników jest właśnie komosa? Czy istnieje alternatywa dla komosy ryżowej w daniach? Jakie są zamienniki quinoa przepisach?
Młody jęczmień i jego właściwości
Jęczmień to jednoroczna roślina należąca do rodziny traw. Jest to roślina paszowa, pokarmowa i lecznicza. Młody jęczmień jest niczym innym, jak właśnie tą rośliną uprawną zbieraną na wczesnym etapie wzrostowym, dzięki czemu jest prawdziwą bombą witaminową.
Płatki jaglane: dlaczego włączyć je do diety?
Płatki jaglane są naturalnie bezglutenowe, dlatego mogą je jeść osoby zmagające się z celiakią. Proponowany produkt zwiększa uczucie sytości, dlatego sprawdzi się w diecie odchudzającej. Pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawiając koncentrację i zmniejszając zmęczenie. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak włączyć go do jadłospisu!
Orzechy makadamia dla dzieci
Makadamia, podobnie jak i inne orzechy, mogą być wprowadzone do jadłospisu dziecka już po ukończeniu szóstego miesiąca życia. Jednak najlepszą formą podawania są zmielone orzechy lub zrobione z nich pasty. Wynika to ze słabego uzębienia i możliwości zadławienia się. Dopiero 5-latki mogą spożywać całe orzechy.
Czarnuszka: jak ją jeść?
Cenne zdrowotne właściwości czarnuszki i ciekawy smak sprawiają, że w kuchni jest powszechnie stosowanym składnikiem. Świetnie sprawdza się w formie oleju, całych i mielonych ziaren. Oprócz tego jest lżejszą alternatywą dla pieprzu. Korzenny smak i zapach uwydatni zalety każdej potrawy.
Kiedy kasza jaglana dla dziecka?
Kasza jaglana idealnie sprawdzi się do rozszerzania diety maluszka. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego nazywana jest królową kasz. Jest świetnym źródłem białka. Jak i kiedy wprowadzać kaszę do diety maluszka?
Czy śliwki suszone odchudzają?
Dzienne spożywanie kilku suszonych śliwek na pewno sprzyja odchudzaniu. Podczas stosowania diety są one świetną przekąską, ale również dodatkiem do posiłków. Jako źródło sorbitolu i błonnika znacznie poprawia pracę układu trawiennego. Oprócz tego zawarte pektyny, czyli węglowodany ograniczają wchłanianie cukrów i dają większe uczucie nasycenia. Dzięki temu osoba będąca na diecie nie ma ochoty podjadania między posiłkami i potrafi zrezygnować ze słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.