Jeżeli orzechy są odpowiednio przechowywane, mogą być świeże nawet przez kilka miesięcy. Dostęp wilgoci sprawia, że szybciej jełczeją. Idealnie miejsce do schowania to ciemna i chłodna szafka lub spiżarnia. Oprócz tego wystarczy, że zamkniesz je w szczelnym pojemniku. Najlepiej sprawdzą się szklane lub plastikowe naczynia.
Drugim sposobem jest przechowywanie pistacji w lodówce. Również powinny być zamknięte w hermetycznym opakowaniu. Dzięki niskiej temperaturze i braku dostępu światła zatrzymają świeżość na bardzo długi czas. Możemy wyróżnić pistacje w wersji naturalnej, takie jak pistacje niesolone i nieprażone oraz takie, które zostały poddane obróbce termicznej, czyli pistacje prażone solone. Dodatek soli i prażenie sprawiają, że produkt jest bardziej trwały i można go łatwiej przechowywać.
Przeczytaj więcej o niezwykłych właściwościach pistacji w artykule: Pistacje i ich właściwości