Ciąża to wyjątkowy czas dla kobiety, w którym organizm potrzebuje wielu składników odżywczych witamin i soli mineralnych, a suszone owoce są właśnie jednym z najcenniejszych źródeł. Jakie owoce warto i można jeść w ciąży?
Czy można jeść suszone owoce w ciąży?
Oczywiście, że tak. Kobieta w ciąży powinna dostarczać organizmowi wszystkich składników odżywczych. Suszone owoce mają bardzo dużo naturalnych witamin i mikroelementów. Czy można jeść suszone owoce w ciąży?
Suszone owoce są świetnym źródłem witamin, minerałów, błonnika i aminokwasów. Co powoduje, że powinny znaleźć się w jadłospisie każdej ciężarnej. W spożywaniu suszonych owoców należy zachować umiar i nie przekraczać 100 g na dobę.
Suszone owoce w I trymestrze
Amerykańskie badania wykazały, że spożywanie suszonych owoców przez kobiety we wczesnej ciąży powoduje, że dzieci są mądrzejsze. Wystarczy codziennie spożywać garść rodzynek lub kilka fig.
Suszone owoce w II trymestrze
W drugim trymestrze ciąży również należy spożywać suszone owoce z umiarem. Zapewnia to prawidłowy rozwój dziecka.
Suszone owoce w III trymestrze
Regularne jedzenie suszonych owoców w ciąży jest bardzo ważne w III trymestrze ciąży, ponieważ pozytywnie wpływa na sen ciężarnej i poprawia jej ogólne samopoczucie. Regularne spożywanie śliwek suszonych ułatwia poród.
10 korzyści z jedzenia suszonych owoców w czasie ciąży
- Zapobiegają występowaniu zaparć, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego.
- Niektóre suszone owoce np. daktyle suszone zapobiegają występowaniu anemii dzięki dużej zawartości żelaza.
- Zawierają naturalny cukier, który jest źródłem zdrowej energii.
- Suszone owoce są świetnym źródłem witaminy A, która odpowiada za wzrost kości u dziecka.
- Wspomagają rozwój układu nerwowego dziecka, dzięki dużej zawartości magnezu.
- Pomagają w regulowaniu ciśnienia krwi, dzięki zawartości potasu.
- Suszone śliwki wzmacniają mięśnie macicy, a tym samym ułatwiają poród.
- Suszone owoce są świetnym źródłem witaminy E, która jest potrzebna do rozwoju płuc i komórek u dziecka oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy u dziecka.
- Są świetnym źródłem magnezu, który pomaga w wypróżnianiu i zapewnia prawidłowy wzrost dziecka.
- Spożywanie suszonych owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia świszczącego oddechu u dziecka.
O czym warto pamiętać jedząc suszone owoce w ciąży?
Suszone owoce należy spożywać w ciąży w rozsądnych ilościach maksymalnie 100 g dziennie. Spożywanie ich w nadmiarze będzie miało skutki uboczne:
- nadmierne przybieranie na wadze;
- wzdęcia, a nawet biegunki;
- mogą doprowadzić do próchnicy.
- Kobiety w ciąży podczas jedzenia suszonych owoców powinny przestrzegać kilku ważnych zasad:
- sprawdzania daty przydatności do spożycia przed zakupem,
- sprawdzenie składu, ponieważ niektórzy producenci dosładzane suszone owoce – nie należy takich kupować,
- warto wybierać tylko naturalnie suszone owoce bez konserwantów.
Suszone morele w ciąży
- morele suszone: błonnik , witamina A, magnez, witamina E.
- suszone gruszki: bor, witamina C, żelazo i witamina K.
Garść moreli suszonych pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Kobiety w ciąży są bardzo podatne na anemię. Morele suszone bez siarki zapobiegają również zaparciom u kobiet w ciąży. Wiele kobiet w czasie ciąży ma skoki cukru. Regularne jedzenie suszonych moreli utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy ciążowej. Suszone morele zawierają bardzo dużo potasu, który jest skuteczny w leczeniu obrzęków ciążowych.
Suszone morele mają bardzo korzystny wpływ na rozwój dziecka. Zawarte w nich składniki odżywcze są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i zapobiegają wadom płodu.
Zaleca się spożywanie 2 posiekanych moreli dziennie jako dodatek do śniadania lub jako przekąskę między posiłkami.
Suszone figi w ciąży
suszone figi: błonnik, kwa foliowy, kwasy omega 3
Suszone figi dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego są wskazane dla ciężarnych wzmagających się z zaparciami. Są bogate w wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź i magnez oraz witaminy A, B, D, E i K. Figi zawierają również dużą ilość kwasu foliowego i kwasów Omega- 3, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju mózgu dziecka.
Regularne jedzenie suszonych fig przez kobiety w ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii, reguluje poziom cukru we krwi, łagodzi poranne nudności.
Kobiety w ciąży mogą spożywać od 1 do 3 fig dziennie w formie przekąski. Suszone figi można jeść jako dodatek do śniadania lub w formie przekąski po śniadaniu. Figi świeże można dodać do sałatki lub koktajlu.
Rodzynki w ciąży
- rodzynki: żelazo, błonnik.
Wiele kobiet w ciąży ma zwiększony apetyt na słodycze. Rodzynki są zdrową alternatywą dla wysoko przetworzonych słodyczy. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz innych niezbędnych składników odżywczych. Rodzynki wspomagają leczenie zaparć oraz innych problemów trawiennych w czasie ciąży. Regularne spożywanie rodzynek zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii dzięki dużej zawartości żelaza.
Zaleca się spożywanie codziennie garści rodzynek. Zdecydowanie najlepszą opcją są rodzynki sułtańskie niesiarkowane, które nie zawierają w sobie konserwantu w postaci dwutlenku siarki. Jednym ze sposobów przyrządzania jest moczenie przez kilka godzin w wodzie (pół szklanki rodzynek zalać wodą), a następnie zjedzenie z odrobiną mleka kilka godzin przed snem. Rodzynki można również jeść jako przekąskę między posiłkami lub wymieszać z innymi suszonymi owocami.
Suszone daktyle w ciąży
- daktyle suszone: żelazo, błonnik, wapń.
Daktyle są polecane kobietom w ciąży, ze względu na słodki smak i dużą ilość potasu. Zmniejsza on uczucie zmęczenia i osłabienia. Suszone daktyle zawierają duże ilości kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko występowania wad wrodzonych. Są również dobrym źródłem żelaza, dzięki temu zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii.
Zaleca się spożywanie 2 do 3 daktyli dziennie. Można je spożywać jako przekąskę lub dodatek do koktajlu.
Suszone śliwki w ciąży
Suszone śliwki wspomagają układ trawienny i zmniejszają zmęczenie, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika i potasu. Według amerykańskich badań potas pomaga ciężarnym kobietom radzić sobie z niepokojem. Suszone śliwki wzmacniają mięśnie macicy i ułatwiają poród.
Śliwki suszone bez konserwantów można jeść jako przekąskę lub dodawać do budyniu i sałatek. Mogą być również dodane do wypieków lub koktajli.
Suszone jabłka w ciąży
- jabłka suszone: błonnik, potas.
Suszone jabłka są polecane ciężarnym ze względu na dużą zawartość błonnika i potasu. Błonnik usprawnia trawienie i zmniejsza występowanie zaparć. Potas reguluje ciśnienie krwi i poprawiają pracę mięśni.
Suszone mango w ciąży
- suszone mango: witamina A, witamina C, witaminy grupy B, błonnik.
Suszone mango to jeden z tych owoców, które warto włączyć do diety w trakcie ciąży. Ten soczysty, egzotyczny owoc po wysuszeniu zawiera bogactwo witamin i mikroelementów, które będą korzystnie oddziaływać na organizm kobiety i rozwijającego się płodu. Największym atutem suszonego mango jest witamina A. 100 g odwodnionego owocu zapewnia aż 20% zapotrzebowania na ten składnik. Witamina A ma ogromny wpływ na kondycję naszego narządu wzroku. Witamina C z kolei to silny antyoksydant, który wspiera odporność i pomaga nam zwalczać wolne rodniki.
Oprócz tego suszone mango zawiera niewielkie ilości potasu i żelaza. Potas w ciąży istotny jest przede wszystkim, aby regulować ciśnienie krwi. Żelazo bierze udział w wielu procesach takich jak proces oddychania tkankowego, syntezy DNA czy tworzenia erytrocytów. W trakcie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na żelazo, a w wielu przypadkach konieczna jest jego suplementacja. Z tego powodu warto spożywać produkty, które dostarczają żelazo w naturalny sposób.
Podobnie jak inne suszone owoce, mango jest cennym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Spożywanie mango pomaga walczyć z zaparciami. Problemem, z którym często borykają się kobiety w ciąży.
W suszonych kawałka owoców mango znajduje się również całkiem dużo witamin z grupy B, w tym B1, B3, B6 i B9. Wpływają one korzystnie na naszą koncentrację, a także redukują stres. Spożywanie mango zatem może korzystnie wpływać na dobre samopoczucie kobiety.
Mango jest też owocem wysokokalorycznym i oferuje pokaźną dawkę energii. Warto go spożywać szczególnie w trzecim trymestrze, kiedy nasz organizm bardzo jej potrzebuje.
Mango suszone dużo cukrów owocowych, dlatego nie należy przesadzać z jego spożywaniem. Mango powinny również zrezygnować kobiety, które borykają się z cukrzycą ciążową lub są zagrożone jej rozwojem. Ze względu na dużą zawartość błonnika ten suszony owoc przyjmowany nadmiarze może doprowadzić do problemów gastrycznych.
W ciąży szczególnie ważna jest jakość owoców, które spożywamy. Z tego względu do diety należy kupować tylko i wyłącznie naturalnie suszone mango, które nie będzie zawierać żadnych dodatków, w tym siarczanów. Wówczas mamy pewność, że spożywamy naturalnie zdrowy produkt, a składniki w nich zawarte będą korzystnie wpływać na rozwój płodu.
Suszone banany w ciąży
- suszone banany: potas, witamina B6, witamina C.
Suszone banany są świetnym źródłem błonnika pokarmowego i potasu. Błonnik ułatwia trawienie i zmniejsza ryzyko występowania zaparć. Potas poprawia pracę mięśni i reguluje ciśnienie krwi. Suszone banany są źródłem węglowodanów złożonych, które dostarczają energii. Spożywanie suszonych bananów w ciąży i w połogu zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej. Dobrym wyborem są również słodkie i chrupiące chipsy bananowe.
Przeciwwskazania do jedzenia suszonych owoców w ciąży
Kobiety w ciąży mogą jeść każdy rodzaj suszonych owoców. Warto wybierać tylko te owoce, które są bez dodatku cukru i substancji konserwujących. Zaleca się spożywanie suszonych daktyli, bananów, jabłek, gruszek i brzoskwiń i fig tylko w niewielkich ilościach.
Dowiedz się więcej na temat jedzenia orzechów w ciąży z artykułu: Jakie jeść orzechy w ciąży?