• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie

Gałka muszkatołowa jest popularną korzenną przyprawą używaną m.in. do słodkich wypieków. Dlaczego ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Orzechy / Granola – jak zrobić ją w domu? 

27 kwietnia 2023

Granola – jak zrobić ją w domu? 

Spis treści pokaż
1. Co to jest granola i z czego się ją robi?
2. Czy granola jest zdrowa?
3. Domowe przepisy na granolę

Samodzielnie przygotowanie granoli nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do wykonania tego produktu można użyć dowolnych suszonych owoców, płatków zbożowych, a nawet gorzkiej czekolady. Domowa granola jest dużo lepsza od sklepowej, ponieważ nie zawiera żadnych substancji słodzących. Jak zrobić ją w domu?

Co to jest granola i z czego się ją robi?

Granola jest produktem o strukturze przypominającej müsli. Składa się głównie z różnorodnych płatków śniadaniowych, owoców suszonych, orzechów, słodzika (np. miodu, erytrolu lub ksylitolu) i tłuszczu, który nadaje granoli chrupkości.

Granola jako produkt spożywczy została stworzona przez Jamesa Caleba Jacksona w 1864 roku. Podobna receptura została opracowana niemal w tym samym czasie przez Johna Harveya Kellogga, który stworzył również płatki owsiane.

Czy granola jest zdrowa?

Oczywiście, że tak! Zawiera różnorodne płatki zbożowe oraz suszone owoce i orzechy, dzięki temu jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Zwiększa uczucie sytości i zmniejsza ryzyko zaparć. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego.

Wartość odżywcza granoli jest zależna od użytych rodzajów płatków zbożowych, bakalii i substancji słodzących. Dlatego może być źródłem węglowodanów złożonych w tym cukrów. Jeśli w składzie granoli są nasiona i orzechy, to taki produkt jest świetnym źródłem tłuszczów w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkty zbożowe zawierają witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego. Suszone owoce m.in. daktyle, morele i rodzynki dostarczają do organizmu witaminę E i kwas galusowy – mają działanie przeciwzapalne. Granola zawiera również wiele cennych składników mineralnych takich jak: wapń, potas, fosfor, magnez, cynk i selen.

Granola mimo swoich właściwości prozdrowotnych jest wysokokaloryczna. Często głównie ma w składzie tłuszcze i cukry, dlatego spożywana w nadmiernych ilościach może prowadzić do wzrostu wagi. Może być również przyczyną wielu chorób, np. cukrzycy typu 2, czy chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jeśli kupujesz gotową granolę, to musisz zwracać uwagę na jej skład. Bardzo często producenci dodają do tego produktu cukier lub inne substancje słodzące, np. maltodekstrynę, czy syrop glukozowo-fruktozowy.

Granola i jej składniki

Domowe przepisy na granolę 

Domowa granola jest smaczna i zdrowa. Jeśli chcesz, to możesz dowolnie zmieniać składniki domowej granoli.

Granola klasyczna 

Klasyczna granola sprawdzi się zarówno jako posiłek poranny, np. z jogurtem lub mlekiem lub jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 200 g banana
  • 2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 170 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów lub innych orzechów
  • 80 g erytrolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 130°C z termoobiegiem, lub 150°C bez termoobiegu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Banana umyj, obierz i zblenduj.
  3. Siemię lniane zmiel.
  4. Orzechy rozdrobnij.
  5. W dużej misce wymieszaj pulpę bananową, masło orzechowe i zmielone siemię lniane. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.
  6. Rozłóż mieszankę na blachówce i delikatnie rozwałkuj. Piecz około 40 minut. Po upływie tego czasu delikatnie rozbij na kawałki.

Keto granola

Keto granola jest pyszna i nie zawiera zbędnego cukru. W 100 g tego produktu jest tylko 3,5 g węgli netto. Oczywiście składniki możesz dowolnie modyfikować, dzięki temu uzyskasz smaczny produkt końcowy. Jeśli lubisz słodką granolę, to dodaj 80 g erytrolu lub ksylitolu.

Składniki:

  • 170 g całych migdałów
  • 125 g orzechów włoskich lub pekan
  • 150 g orzechów laskowych
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 60 g pestek dyni
  • 65 g nasion słonecznika
  • 45 g nasion sezamu
  • 55 g nasion chia
  • 120 g masła orzechowego bez cukru
  • 2 białka jaj
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę pergaminem.
  2. Do kielicha od robota kuchennego wysp wszystkie orzechy i 30 g pestek dyni. Blenduj do chwili, gdy orzechy będą dobrze posiekane.
  3. Przełóż masę orzechową do miski. Wsyp resztę suchych składników.
  4. Białka ubij na sztywno i dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
  5. Rozłóż powstałą mieszankę na blachówce i delikatnie rozwałkuj.
  6. Piecz przez około 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozdrobnij granolę na kawałki.

Granola bez cukru 

Granola bez cukru jest idealną przekąską dla każdego, kto chce dbać o linię lub nie może jeść cukru. Podana z jogurtem naturalnym idealnie sprawdzi się jako posiłek na śniadanie.  

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • ½ szklanki migdałów
  • ½ szklanki płatków kokosowych
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 110°C. Blachę wyłóż pergaminem.
  2. Orzechy pokrój na mniejsze części.
  3. Do dużej miski wysp płatki owsiane, orzechy i płatki kokosowe.
  4. Rozpuść olej kokosowy i wystudź.
  5. W misce ubij jaja. Delikatnie przełóż do orzechowej masy.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut lub do chwili, aż będzie chrupiące.

Granola jest pożywną i sycącą przekąską, która można jeść o każdej porze dnia. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak witaminy i mikroelementy. W sklepach można zakupić granolę, która w swoim składzie zawiera bardzo dużo różnorodnych substancji słodzących. Dlatego znacznie zdrowszym i tańszym rozwiązaniem jest samodzielne przyrządzenie granoli. 

Powiązane wpisy

W kategorii:Orzechy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.