Samodzielnie przygotowanie granoli nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Do wykonania tego produktu można użyć dowolnych suszonych owoców, płatków zbożowych, a nawet gorzkiej czekolady. Domowa granola jest dużo lepsza od sklepowej, ponieważ nie zawiera żadnych substancji słodzących. Jak zrobić ją w domu?
Co to jest granola i z czego się ją robi?
Granola jest produktem o strukturze przypominającej müsli. Składa się głównie z różnorodnych płatków śniadaniowych, owoców suszonych, orzechów, słodzika (np. miodu, erytrolu lub ksylitolu) i tłuszczu, który nadaje granoli chrupkości.
Granola jako produkt spożywczy została stworzona przez Jamesa Caleba Jacksona w 1864 roku. Podobna receptura została opracowana niemal w tym samym czasie przez Johna Harveya Kellogga, który stworzył również płatki owsiane.
Czy granola jest zdrowa?
Oczywiście, że tak! Zawiera różnorodne płatki zbożowe oraz suszone owoce i orzechy, dzięki temu jest świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Ma korzystny wpływ na układ pokarmowy. Zwiększa uczucie sytości i zmniejsza ryzyko zaparć. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego.
Wartość odżywcza granoli jest zależna od użytych rodzajów płatków zbożowych, bakalii i substancji słodzących. Dlatego może być źródłem węglowodanów złożonych w tym cukrów. Jeśli w składzie granoli są nasiona i orzechy, to taki produkt jest świetnym źródłem tłuszczów w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkty zbożowe zawierają witaminy z grupy B, które wspierają pracę układu nerwowego. Suszone owoce m.in. daktyle, morele i rodzynki dostarczają do organizmu witaminę E i kwas galusowy – mają działanie przeciwzapalne. Granola zawiera również wiele cennych składników mineralnych takich jak: wapń, potas, fosfor, magnez, cynk i selen.
Granola mimo swoich właściwości prozdrowotnych jest wysokokaloryczna. Często głównie ma w składzie tłuszcze i cukry, dlatego spożywana w nadmiernych ilościach może prowadzić do wzrostu wagi. Może być również przyczyną wielu chorób, np. cukrzycy typu 2, czy chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jeśli kupujesz gotową granolę, to musisz zwracać uwagę na jej skład. Bardzo często producenci dodają do tego produktu cukier lub inne substancje słodzące, np. maltodekstrynę, czy syrop glukozowo-fruktozowy.

Domowe przepisy na granolę
Domowa granola jest smaczna i zdrowa. Jeśli chcesz, to możesz dowolnie zmieniać składniki domowej granoli.
Granola klasyczna
Klasyczna granola sprawdzi się zarówno jako posiłek poranny, np. z jogurtem lub mlekiem lub jako samodzielna przekąska.
Składniki:
- 200 g banana
- 2 łyżki nasion chia lub siemienia lnianego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 170 g płatków owsianych
- 100 g migdałów lub innych orzechów
- 80 g erytrolu lub ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli morskiej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 130°C z termoobiegiem, lub 150°C bez termoobiegu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Banana umyj, obierz i zblenduj.
- Siemię lniane zmiel.
- Orzechy rozdrobnij.
- W dużej misce wymieszaj pulpę bananową, masło orzechowe i zmielone siemię lniane. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj.
- Rozłóż mieszankę na blachówce i delikatnie rozwałkuj. Piecz około 40 minut. Po upływie tego czasu delikatnie rozbij na kawałki.
Keto granola
Keto granola jest pyszna i nie zawiera zbędnego cukru. W 100 g tego produktu jest tylko 3,5 g węgli netto. Oczywiście składniki możesz dowolnie modyfikować, dzięki temu uzyskasz smaczny produkt końcowy. Jeśli lubisz słodką granolę, to dodaj 80 g erytrolu lub ksylitolu.
Składniki:
- 170 g całych migdałów
- 125 g orzechów włoskich lub pekan
- 150 g orzechów laskowych
- 100 g wiórków kokosowych
- 60 g pestek dyni
- 65 g nasion słonecznika
- 45 g nasion sezamu
- 55 g nasion chia
- 120 g masła orzechowego bez cukru
- 2 białka jaj
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę pergaminem.
- Do kielicha od robota kuchennego wysp wszystkie orzechy i 30 g pestek dyni. Blenduj do chwili, gdy orzechy będą dobrze posiekane.
- Przełóż masę orzechową do miski. Wsyp resztę suchych składników.
- Białka ubij na sztywno i dodaj do suchych składników. Wymieszaj.
- Rozłóż powstałą mieszankę na blachówce i delikatnie rozwałkuj.
- Piecz przez około 25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Rozdrobnij granolę na kawałki.
Granola bez cukru
Granola bez cukru jest idealną przekąską dla każdego, kto chce dbać o linię lub nie może jeść cukru. Podana z jogurtem naturalnym idealnie sprawdzi się jako posiłek na śniadanie.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ½ szklanki migdałów
- ½ szklanki płatków kokosowych
- 3 białka
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 110°C. Blachę wyłóż pergaminem.
- Orzechy pokrój na mniejsze części.
- Do dużej miski wysp płatki owsiane, orzechy i płatki kokosowe.
- Rozpuść olej kokosowy i wystudź.
- W misce ubij jaja. Delikatnie przełóż do orzechowej masy.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 60 minut lub do chwili, aż będzie chrupiące.
Granola jest pożywną i sycącą przekąską, która można jeść o każdej porze dnia. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak witaminy i mikroelementy. W sklepach można zakupić granolę, która w swoim składzie zawiera bardzo dużo różnorodnych substancji słodzących. Dlatego znacznie zdrowszym i tańszym rozwiązaniem jest samodzielne przyrządzenie granoli.