Phaka Malis — ryż jaśminowy z Kambodży jest bez wątpienia jednym z najbardziej cenionych ryży na świecie. Kusi i zachwyca swoim aromatem i delikatną, puszystą konsystencją. W czym jeszcze tkwi jego wyjątkowość?
Ryż jest istotnym elementem kuchni kambodżańskiej. Mieszkańcy Kambodży nie są w stanie wyobrazić sobie praktycznie żadnego posiłku bez ryżu, niezależnie od tego, czy chodzi o śniadanie, obiad czy zwykłą przekąskę. Ryż w formie makaronu ryżowego znajduje się w tradycyjnej zupie Kuy Teav, (គុយទាវ), w postaci kleiku ryżowego w Bobosor Trey Ngeat (បបរសត្រីអាំង) i wielu innych potrawach. Stanowi też dodatek do sezonowych sałatek i warzyw, a także deserów czy przekąsek takich jak smażone ciastka ryżowe ze szczypiorkiem (Nom Ka Chay, នំកាឆាយមូល) serwowane na ulicach miast.
Większość rodzin wiejskich w Kambodży ma małe pola ryżowe, które otaczają drewniane domy na palach. Uprawiają wystarczającą ilość ryżu, aby wyżywić rodzinę przez cały rok, przechowując ziarna w domowych spichlerzach. Krajobraz kambodżańskiej wpis usiany jest zatem patchworkiem pól ryżowych, na których rosną różne rodzaje tego cennego dla nich pożywienia. Jak wynika z danych Międzynarodowego Instytutu Badań Ryżu, w samej Kambodży uprawianych jest ponad 2000 odmian ryżu (!).
Mieszkańcy Kambodży wiedzą jak uprawiać doskonały ryż jaśminowy.
Taka różnorodność odmian jest wynikiem tysiąca lat tradycji i wyjątkowo żyznej gleby, jaka występują na terenie Kambodży.
Według Federacji Przemysłu Ryżowego Kambodży ryż był podstawowym rośliną uprawną w tym kraju jeszcze przed powstaniem Imperium Khmerów w IX wieku. Szacuje się, że uprawa ryżu może datować się już na 5000 lat p.n.e. Przez ten czas znacznie usprawniono uprawy ryżu. Pozostałości systemów irygacyjnych znaleziono już za czasów za twórców Angkor Wat. Takie systemy umożliwiały znaczną poprawę efektywności — z jednego pola można było zbierać plony nie raz, ale aż cztery razy do roku.
W połowie XIX wieku, kiedy Kambodża stała się kolonią francuską, obszary północno-zachodniej prowincji Battambang zostały przekształcone w farmy ryżu do produkcji ryżu na rynek wewnętrzny i na eksport. Dzisiaj prowincja Battambang jest ryżowym zagłębiem Kambodży. Z tamtych terenów pochodzą najlepsze gatunkowo odmiany ryżu w tym ten najbardziej szlachetnego ryżu jaśminowego Phka Rumduol znanego pod nazwą Phka malis.
Phka Malis ryż – wyjątkowy aromat i wysublimowany smak.
Phka Malis to odmiana najwyższej jakości ryżu jaśminowego uprawianego na żyznych glebach w prowincji Battambang. Jego nazwa w języku khmerskim oznacza piękną girlandę kwiatów, co jest nawiązaniem do delikatnego kwiatowego aromatu ryżu. Zbierany jest od listopada do grudnia. Po przetworzeniu ma długie, posiadająca średnio 7 mm, błyszczące ziarno.
Za sprawą niskiej zawartość amylozy (13,8%) gotowany Phka Malis jest dość lepki, miękki i puszysty. Ryż ten jest bardzo delikatny w smaku. Jego atutem jest mocny kwiatowy aromat, od którego zawdzięcza swoją nazwę. Ten aromat jest tak intensywny, że w trakcie gotowania ryżu pachnie w całym domu wonią miodu i jaśminu.
Przy wszystkich swoich walorach smakowych i delikatnym egzotycznym aromacie ma jeszcze jedną praktyczną zaletę — jest stosunkowo łatwy i szybki do przygotowania.
Ponadto ten rodzaj ryżu jest uważany za 90%-95% za podobny do tajskiego ryżu Thai Homali — najszlachetniejszej odmiany ryżu jaśminowego uprawianej w Tajlandii. Jest to oparte na teście Kambodżańskiego Instytutu Badań i Rozwoju Rolnictwa (CARD) metodą DNA Fingerprinting (metoda genetycznych odcisków palców) przy użyciu 18 markerów. W wyniku okazało się, że 17 z 18 parametrów jest takich samych jak Thai Homali. W porównaniu do Tha Holali jaśminowy ryż Phka Malis jest tańszy, co jest niewątpliwą zaletą kambodżańskiego jaśminowego ryżu.
Jaśminowy ryż Phka Malis – naturalne uprawy bez chemii.
W przypadku ryżu Phka Malis (Phka Rumduol) warty podkreślania jest również sposób uprawy, który wyróżnia go na tle innych komercyjnych odmian ryżów.
Ryż jest uprawiany w małych rodzinnych gospodarstwach w Kambodży, które należą do ekologicznych spółdzielni ryżu i stosują praktyki rolnicze SRI (inaczej More Crop per Drop ™). W Systemie intensyfikacji ryżu (SRI), w przeciwieństwie do tradycyjnych metod uprawy, w których rolnicy stale podlewają swoje pola, rolnicy okresowo osuszają swoje pola ryżowe, powodując łagodny „stres”, warunkową reakcję ryżu, która powoduje wzrost związków aromatycznych w ryżu. Uprawy Crop Per Drop ™ pozwalają rolnikom zbierać więcej ryżu przy użyciu mniejszej ilości wody i bez stosowania agrochemikaliów, jednocześnie zmniejszając wydzielanie metanu.
Kambodżański ryż Phka Malis „jest zielony”. Jest naturalnie uprawiany, nie jest modyfikowany genetycznie i jest uprawiany przy ograniczonym użyciu nawozów chemicznych i pestycydów.
Odmiana ryżu Phka Malis – nr 1 na świecie.
Doskonałe parametry, smak i aromat, ekologiczna sposoby uprawy sprawiały, że ryż z Kambodży od wielu lat znajduje się w światowej czołówce. Wyrazem są międzynarodowe nagrody oraz uznanie światowych ekspertów.
W 2012, 2013, 2014 i 2018 pachnąca kambodżańska odmiana ryżu jaśminowego Phka malis – została uznana za najlepszy ryż na świecie przez International Commodity Institute na corocznej Światowej Konferencji Ryżu.
W trakcie konkursu oprócz oceny specyfikacji, szefowie kuchni z całego świata oceniali wizualne parametry zgłoszonego ryżu, a także przeprowadzano degustację i ocenę sensoryczną ryżu (wstępnie ugotowanego i ugotowanego). Ryż Phka Malis w tych wszystkich kategoriach dostał najlepsze oceny, co jest uznaniem jego ę uznanie jego jakości i smaku.
Istotne jest również to, że genom tej wartościowej wielokrotnie nagradzanej odmiany ryżu, został zmapowany, co oznacza, że można zagwarantować jego czystość i autentyczność.
Przeczytaj również: Ryż jaśminowy i jego właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Ryż jaśminowy Phka Malis ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Wykorzystywany jest jako dodatek do dań z mięsa, ryb czy warzyw, jak również baza do deserów.
Ze względu na swoje unikalne właściwości, egzotyczny aromat i smak ryż doskonale nadaje się do przygotowywania wielu azjatyckich (w tym tajskich, chińskich i hinduskich), klasycznych, jak i wykwintnych dań. Doskonale nadaje się do przygotowania kurczaka po tajsku czy sałatki z mango. Gdy spróbujemy go, raz z pewnością nie sięgniemy już po inny rodzaj ryżu. Możemy też wyróżnić czerwony ryż, czarny ryż, dziki ryż czy ryż arborio.
Ryż jaśminowy Phka Malis – zalety
- posiada długie błyszczące ziarno;
- po ugotowaniu jest lepki, miękki i ma puszystą konsystencję;
- posiada intensywny, kwiatowy aromat;
- nie jest modyfikowany genetycznie;
- uprawiany naturalnie, bez stosowania agrochemikaliów;
- produkt bezglutenowy.
Oryginalny ryż jaśminowy Phka Malis kupicie w sklepie Go4taste.pl
Jak ugotować ryż jaśminowy Phka Malis?
- Połącz 1 ½ szklanki wody, 1 szklankę ryżu i szczyptę soli.
- Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu.
- Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Zdejmij z ognia. Odstaw na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie możesz już serwować ryż. Smacznego!