Pistacje to pyszne orzechy, które sprawdzają się jako przekąska zarówno w wersji naturalnej, jak i lekko doprawionej. Czasami jednak mamy ochotę na dodanie pikantnej nuty, wówczas decydujemy się na zakup pistacji solonych lub z dodatkiem chili. Jak zrobić pistacje solone w domu?
Świeża i suszona pitaja (smoczy owoc). Poznaj jej właściwości i zastosowanie
Pitaja zwana również smoczym owocem. Ma niepowtarzalny wygląd i smak oraz wiele właściwości prozdrowotnych. Dlaczego warto jeść pitaję? Do czego można używać tych owoców?
Papaja – jak smakuje i jak ją jeść?
Soczysta i egzotyczna papaja to nie tylko bardzo smaczny, ale również pożywny owoc. Możesz ją kupić świeżą, a także w wersji suszonej. W obu wariantach pełna jest cennych witamin, składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
Czarny ryż – poznaj jego właściwości i sposób gotowania
Spośród wszystkich rodzajów ryżu dostępnych na świecie, ryż czarny jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych. Bogaty w antyoksydanty, witaminy i związki bioaktywne, oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć go do swojej diety i jak go przygotować, aby organizm mógł skorzystać z odżywczych składników?
Truskawki liofilizowane i suszone. Właściwości i pomysły na zastosowanie w kuchni.
Truskawki to jedne z najsmaczniejszych letnich owoców. Soczyste, słodki a przy tym niskokaloryczne, stanowią doskonały dodatek do deserów, naleśników, pierogów, a także wszelkiego rodzaju koktajli. Niestety truskawka jest owocem sezonowym i z jej walorów możemy cieszyć się przez stosunkowo krótki czas. Na szczęście w sklepach można kupić truskawki liofilizowane. Jak powstają i jakie mają właściwości?
Owoce liofilizowane – czym są i dlaczego warto je jeść?
Owoce są często uważane za naturalne słodycze: są pyszne, pożywne i słodzone naturalnymi cukrami. Niestety owoce we wszystkich postaciach są przedmiotem spekulacji, ponieważ wspomniane naturalne cukry – które składają się z kombinacji sacharozy, fruktozy i glukozy – są czasami mylone z rafinowanymi cukrami pochodzącymi i przetwarzanymi z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Na szczęście te mity są stopniowo obalane jeden po drugim.
Żurawina suszona (kandyzowana) czy liofilizowana?
Na rynku żurawina suszona dostępna jest w dwóch postaciach: suszonej (z dodatkiem cukru), oraz liofilizowanej. Obydwie metody przetwarzania owoców mają swoje zalety, ale różnią się znacząco pod względem smaku, tekstury i wartości odżywczych. Wybór między tymi dwoma produktami zależy od indywidualnych preferencji smakowych oraz celów zdrowotnych i dietetycznych konsumenta. Jak zatem zdecydować, która forma żurawiny lepiej odpowiada Twoim potrzebom? Jaka żurawina jest zdrowsza?
Maliny liofilizowane – dlaczego warto je jeść?
Wiele tradycyjnych metod konserwacji nie usuwa całkowicie wody z owoców, w związku z tym niektórzy producenci stosują konserwanty i inne dodatki. Jeżeli chcesz uniknąć sztucznych substancji, sięgnij po pyszne i zdrowe maliny liofilizowane. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu!
Jak ugotować ryż?
Nie ma nic gorszego niż ryżowa papka na talerzu lub ziarna, które są tak sklejone, że nie możemy ich nawet rozdzielić. Po pierwsze, nie wygląda to apetycznie, po drugie wpływa to na nasze wrażenia związane ze spożywaniem. Z tego powodu każdy z nas preferuje ryż ugotowany tak, aby się nie kleił. Ryż wygląda dobrze, nie skleja się i smacznie smakuje, gdy jest odpowiednio przygotowany. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie ryżu na sypko. Jak ugotować ryż? Poznaj najlepsze metody.
Czosnek granulowany – zastosowanie w kuchni i nie tylko
Czosnek granulowany jest przyprawą stosowaną chętnie przez osoby wybierające zdrowy styl życia i ceniących smakowite potrawy. Ten aromatyczny produkt zyskuje coraz większe uznanie ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Dlaczego warto jeść czosnek granulowany? W jaki sposób można go jeszcze stosować?
Suszone buraki – do czego możesz je wykorzystać?
Buraki suszone są coraz popularniejszym produktem w wielu polskich domach. Jak stosować je w kuchni? Dlaczego warto je jeść?
Jakie orzechy na diecie FODMAP?
Orzechy przez wielu dietetyków uważane są za superfood. Nic w tym dziwnego zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz aminokwasów. W swoim składzie mają również nienasycone tłuszcze roślinne, białka roślinne, błonnik i przeciwutleniacze. Czy na diecie FODMAP można jeść orzechy? Które z nich można bezpiecznie spożywać?