• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi panel boczny

O surowcach

  • Częste pytania
  • Porady o cukrze
  • Porady o herbatach
  • Porady o kaszach
  • Porady o kawie
  • Porady o mąkach
  • Porady o miodach i syropach
  • Porady o olejach
  • Porady o orzechach
  • Porady o owocach liofilizowanych
  • Porady o owocach suszonych
  • Porady o pestkach i nasionach
  • Porady o przyprawach
  • Porady o ryżu
  • Porady o superfoods
  • Porady o suplementach diety
  • Porady o witaminach i minerałach

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Orzechy brazylijskie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej

Orzechy brazylijskie to doskonały dodatek do diety wegetariańskiej czy wegańskiej i nie chodzi tu ...

Czytaj więcej

Jakie wiśnie suszone mają wartości odżywcze?

13 maja 2018

Jakie wiśnie suszone mają wartości odżywcze?

Suszone wiśnie lub wiśnie liofilizowane oprócz obłędnego smaku i słodyczy, mają również wiele wartości odżywczych. Zawarte minerały oraz witaminy mają znaczący wpływ na układ trawienny, odpornościowy i krwionośny. Znacznie poprawiają cery, pozbawiając ją jednocześnie oznak zmęczenia. Wartości odżywcze znajdujące się w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 303 kcal, Dowiedz się jak wykorzystać suszone wiśnie z…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Suszone mango – jak zrobić?

13 maja 2018

Suszone mango - jak zrobić?

Domowe i samodzielne wysuszenie mango jest świetną alternatywą dla gotowych i zapakowanych produktów. Cały proces nie jest skomplikowany, a co najważniejsze nie ma konieczności kupowania specjalnie do tego przeznaczonych urządzeń. Wystarczy tylko nóż, deska do krojenia, blaszka do pieczenia i oczywiście owoc. Przeczytaj więcej w artykule: Suszone mango i jego właściwości.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza manna i jej właściwości

27 kwietnia 2018

Kasza manna i jej właściwości

Kasza manna, zwana czasami grysikiem, to rodzaj bardzo drobnej kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy. Uzyskuje się ją na skutek odsiewania grubszych kawałków w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Na rynku dostępna jest również kasza manna błyskawiczna, która poddana jest już wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Kasza manna wywodzi…

Czytaj więcej

W kategorii:Porady o kaszach

Jak długo moczyć suszone morele?

31 marca 2018

Jak długo moczyć suszone morele?

Suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom pulchności i soczystości. W przypadku, gdy w domu masz morele siarkowane, zabieg moczenia pomoże w usunięciu konserwantów z powierzchni moreli. Niemniej jednak rekomendujemy spożywanie moreli pochodzących z upraw ekologicznych, czyli moreli suszonych bez siarki. Jak je namoczyć? Umieść suszone morele w małej misce i…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak suszyć żurawinę?

31 marca 2018

Jak suszyć żurawinę?

Żurawina jest owocem, który ma nieocenione walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Żurawinę suszoną najlepiej kupować w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną lub ususzyć samemu w domu. W ten sposób mamy pewność, że żurawina będzie pozbawiona konserwantów i dodatków cukru. Suszenie w piekarniku Kuleczki żurawiny wysypujemy równomiernie na blaszkę…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak spożywać suszoną żurawinę?

31 marca 2018

Jak spożywać suszoną żurawinę?

Suszona żurawina jest wytwarzana z prawdziwej żurawiny — owocu znanego z kwaśnego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Suszona żurawina jest źródłem cennych składników, dlatego warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie. Duża garść suszonej żurawiny zapewnia nam dzienną dawkę poliantocyjanidów. Ile żurawiny dziennie? Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Warto pamiętać,…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak przechowywać suszoną żurawinę?

31 marca 2018

Jak przechowywać suszoną żurawinę?

Suszoną żurawinę przechowuje się tak samo jak inne suszone owoce. Najlepiej pojemniki z żurawiną umieścić w suchym, zacienionym miejscu o temperaturze oscylującej ok. 20 stopni.Żurawinę trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby do owoców nie dostawała się wilgoć.Jeżeli chcemy żurawinę przechować na dłużej, możemy włożyć pojemniki do zamrażarki. Czas mrożenia żurawiny nie powinien przekraczać 12 miesięcy….

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Migdały: jak zdjąć skórkę?

31 marca 2018

czy migdały są dobre na odchudzanie?

Zdjęcie skórki z migdałów najlepiej jest przeprowadzić na zimno. Polanie ich wrzątkiem może uszkodzić niektóre zawarte w nich wartościowe składniki. Najlepiej jest je włożyć do wody na 24 godziny, w których trakcie jednokrotnie zmienić można płyn. Po upływie tego czasu należy je obierać ze skórki, co wymaga pewnej cierpliwości, w zamian jednak gwarantuje prawdziwe bogactwo…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Dlaczego migdały są takie drogie?

31 marca 2018

Dlaczego migdały są takie drogie?

Cena migdałów w Polsce uzależniona jest od ceny ich importu z zagranicy. Transport i przechowywanie są kosztowne. Dodatkowo uprawa migdałów w zrównoważony sposób także stanowi o wysokim koszcie ich sprzedaży. Więcej o zakupie migdałów dowiesz się z artykułu: Jak kupić dobre migdały?

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak długo gotować ryż?

31 marca 2018

ryż w drewnianej misce

Czas gotowania ryżu zależy od jego odmiany. Najszybciej ugotujemy ryż biały. Średni czas gotowania ryżu białego w zależności od gatunku to 10-20 minut. Najwięcej czasu na gotowanie musimy poświęcić w przypadku ryżu brązowego i czarnego, gdzie średni czas wynosi od 30 do 40 minut. Poniżej tabela czasów gotowania z wybranymi gatunkami ryżu: Rodzaj ryżu Czas…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Dlaczego ryż brązowy jest zdrowszy?

31 marca 2018

ryż w drewnianej miseczce z rozsypanymi ziarnami obok

Brązowy ryż jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak wapń, magnez i żelazo. Ryż brązowy jest dobrą podstawą niskokalorycznej i świadomej diety. Ryż brązowy w odróżnieniu od ryżu białego, po zbiorach zostaje obrany tylko i wyłącznie z niejadalnej warstwy (plewy). Ziarno, które ma wydłużony kształt i brązowy…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?

18 marca 2018

Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?

Rodzynki, podobnie jak inne owoce suszone, zawierają wiele wartości odżywczych, które mogą być cenne dla organizmu dziecka. Należą do nich przede wszystkim minerały takie jak: potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez, które pomagają w rozwoju psychicznym i fizycznym dziecka.Rodzynki to naturalne środki przeczyszczające, które pomagają w usuwaniu zaparć. Regularne spożywanie rodzynek pomaga poprawić ruchy jelit…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Pominięto strony tymczasowe …
  • Strona 65
  • Strona 66
  • Strona 67
  • Strona 68
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy panel boczny

Promowany produkt

Rodzynki sułtańskie, bez siarki - 1kg
Rodzynki sułtańskie, bez siarki - 1kg
20,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.