• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dieta bogatoresztkowa: dla kogo? Zasady i zalecane produkty.

Dieta lekkostrawna bogatoresztkowa zawiera więcej niż przeciętna błonnika pokarmowego, dlatego ...

Czytaj więcej

Co przyprawiać czarnuszką?

28 maja 2018

Co przyprawiać czarnuszką

Czarnuszka jako przyprawa wyróżnia się przede wszystkim korzennym posmakiem. Dodanie jej do kuchennych specjałów nie tylko podkreśli ich smak, ale również nada odpowiedniego charakteru. Przyprawiać czarnuszką można wszelakie wyroby nabiałowe, np. sery i twarogi, a także pieczywo. Oprócz tego świetnie pasuje do drobiu i jagnięciny, które wbrew pozorom są wymagającymi rodzajami mięsa. Czarnuszki przede wszystkim…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Dlaczego warto jeść amarantus?

28 maja 2018

Dlaczego warto jeść amarantus?

Amarantus wywodzi się z Ameryki Południowej, a na naszym rynku od niedawna zyskał ogromną popularność. Nie bez powodu został określony jako superfood. To oznacza, że w składzie tych niewielkich ziarenek ukrytych jest mnóstwo walorów odżywczych. Bogata zawartość minerałów m.in. żelaza, magnezu i wapnia sprawia, że amarantus poprawia stan układu kostnego. Pod tym względem jest również…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Jak jeść amarantus?

28 maja 2018

Jak jeść amarantus?

Amarantus dostępny jest w dwóch wersjach: ekspandowanej (popping, prażone ziarna) i nieekspandowanej (zwykłe nasiona). Każda odmiana amarantusa jest popularna i  chętnie zastosowana w kuchni. Nasiona nadają się do gotowania, dlatego też często stanowią bazę zagęszczającą do zup. Oprócz tego idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, dań duszonych i zapiekanek. Dla podkreślenia smaku amarantus w…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza jaglana i jej właściwości

14 maja 2018

Zielone kłosy prosa na polu

Kaszę jaglaną produkuje się z ziaren prosa, których inne określenie to jagły, od czego pochodzi jej handlowa nazwa. Ten rodzaj kaszy jest najstarszym znanym ludzkości, pochodzi już z czasów neolitu. Obecnie nie jest ona bardzo popularna, pomimo swojej atrakcyjnej ceny, a także bogactwu składników odżywczych, które sprawiają, że przypomina ona królową kasz – kaszę gryczaną….

Czytaj więcej

W kategorii:Kasze

Kasza kukurydziana i jej właściwości

13 maja 2018

Pole kukurydzy i pałki kukurydzy

Kaszę kukurydzianą pozyskuje się z oczyszczonych oraz rozdrobnionych ziaren kukurydzy. W polskiej kuchni nie jest ona bardzo popularna, a jest to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a do tego niedrogi. Bardziej znana jest w kuchni śródziemnomorskiej, jako polenta. Występuje ona w wersji białej, żółtej, a także czarnej.

Czytaj więcej

W kategorii:Kasze

Kasza jęczmienna i jej właściwości

13 maja 2018

Kasza jęczmienna i jej właściwosci

Kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia, które są poddane odpowiedniej obróbce. Z ziaren jęczmienna produkowanych jest kilka rodzajów kasz. Podział obowiązujący w Polsce wyróżnia kaszę: pęczak, czyli całe ziarno pozbawione łuski; pęczak jęczmienny kujawski – ziarno obłuszczone i polerowane; kaszę wiejską, inaczej łamaną, czyli rozdrobniony pęczak; perłową (mazurską) – rozdrobniony pęczak poddany polerowaniu oraz perłową…

Czytaj więcej

W kategorii:Kasze

Kiedy orzechy dla dziecka?

13 maja 2018

Kiedy orzechy dla dziecka?

Orzechy, zwłaszcza orzeszki ziemne (arachidowe), należą do najsilniejszych alergenów. Z tego względu jeszcze nie tak dawno dietetycy i lekarze zalecali wprowadzanie orzechów do diety dziecka dopiero po 2., a nawet 3. roku życia dziecka.Najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią, że należy wprowadzać orzechy do diety dziecka już w okresie niemowlęcym (nawet…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Które orzechy mają najwięcej selenu?

13 maja 2018

Które orzechy mają najwięcej selenu?

Selen to pierwiastek śladowy niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i składnik ponad 2 tuzinów selenoprotein, które odgrywają kluczową rolę w rozmnażaniu, metabolizmie hormonów tarczycy, syntezie DNA i ochronie przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i infekcjami. Najwięcej naturalnego selenu znajduje się w orzechach brazylijskich. Zjedzenie jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen. W 100 g orzechów…

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Które orzechy najbardziej uczulają?

13 maja 2018

Które orzechy najbardziej uczulają?

Orzechy są  jednymi z najsilniejszych alergenów. Najczęściej i najbardziej uczulają orzeszki ziemne (arachidowe). Znacznie rzadziej alergie występują w przypadku innych rodzajów orzechów — włoskich, laskowych, migdałów czy pistacji.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Które orzechy zawierają najwięcej magnezu?

13 maja 2018

Które orzechy zawierają najwięcej magnezu?

Najwięcej magnezu spośród wszystkich orzechów zawierają orzechy brazylijskie. W 100 g tych orzechów znajduje się aż 376 mg tego makroelementu. Równie wartościowym źródłem magnezu są migdały 268 mg/100 g i orzeszki piniowe 251 mg/100 g.

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Które orzechy zawierają najwięcej cynku?

13 maja 2018

Które orzechy zawierają najwięcej cynku?

Najwięcej cynku ze wszystkich orzechów zawierają orzechy pinii (6,45 mg/100 g). Wartościowym źródłem cynku są również orzechy nerkowca (5,6 mg/100 g) oraz migdały 3,19 mg/100 g)

Czytaj więcej

W kategorii:Częste pytania

Kasza orkiszowa i jej właściwości

13 maja 2018

Pole pszenicy orksizowej

Orkisz jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości i uważa się, że został użyty po raz pierwszy około 8000 lat temu. Orkisz to zboże, które jest blisko spokrewnione z pszenicą, uważane nawet za jej odmianę. W rzeczywistości orkisz prawdopodobnie rozwijał się z hybrydyzacji pszenicy jarej i dzikiej koziej trawy. Jest on ściśle związany…

Czytaj więcej

W kategorii:Kasze

  • « Idź do Poprzednia strona
  • Strona 1
  • Interim pages omitted …
  • Strona 60
  • Strona 61
  • Strona 62
  • Strona 63
  • Strona 64
  • Idź do Następna strona »

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Płatki orkiszowe  - 1kg
Płatki orkiszowe - 1kg
9,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.