Amarantus dostępny jest w dwóch wersjach: ekspandowanej (popping, prażone ziarna) i nieekspandowanej (zwykłe nasiona). Każda odmiana amarantusa jest popularna i chętnie zastosowana w kuchni. Nasiona nadają się do gotowania, dlatego też często stanowią bazę zagęszczającą do zup. Oprócz tego idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, dań duszonych i zapiekanek. Dla podkreślenia smaku amarantus w…
Kasza jaglana i jej właściwości
Kaszę jaglaną produkuje się z ziaren prosa, których inne określenie to jagły, od czego pochodzi jej handlowa nazwa. Ten rodzaj kaszy jest najstarszym znanym ludzkości, pochodzi już z czasów neolitu. Obecnie nie jest ona bardzo popularna, pomimo swojej atrakcyjnej ceny, a także bogactwu składników odżywczych, które sprawiają, że przypomina ona królową kasz – kaszę gryczaną….
Kasza kukurydziana i jej właściwości
Kaszę kukurydzianą pozyskuje się z oczyszczonych oraz rozdrobnionych ziaren kukurydzy. W polskiej kuchni nie jest ona bardzo popularna, a jest to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, a do tego niedrogi. Bardziej znana jest w kuchni śródziemnomorskiej, jako polenta. Występuje ona w wersji białej, żółtej, a także czarnej.
Kasza jęczmienna i jej właściwości
Kasza jęczmienna powstaje z ziaren jęczmienia, które są poddane odpowiedniej obróbce. Z ziaren jęczmienna produkowanych jest kilka rodzajów kasz. Podział obowiązujący w Polsce wyróżnia kaszę: pęczak, czyli całe ziarno pozbawione łuski; pęczak jęczmienny kujawski – ziarno obłuszczone i polerowane; kaszę wiejską, inaczej łamaną, czyli rozdrobniony pęczak; perłową (mazurską) – rozdrobniony pęczak poddany polerowaniu oraz perłową…
Kiedy orzechy dla dziecka?
Orzechy, zwłaszcza orzeszki ziemne (arachidowe), należą do najsilniejszych alergenów. Z tego względu jeszcze nie tak dawno dietetycy i lekarze zalecali wprowadzanie orzechów do diety dziecka dopiero po 2., a nawet 3. roku życia dziecka.Najnowsze wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci mówią, że należy wprowadzać orzechy do diety dziecka już w okresie niemowlęcym (nawet…
Które orzechy mają najwięcej selenu?
Selen to pierwiastek śladowy niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i składnik ponad 2 tuzinów selenoprotein, które odgrywają kluczową rolę w rozmnażaniu, metabolizmie hormonów tarczycy, syntezie DNA i ochronie przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i infekcjami. Najwięcej naturalnego selenu znajduje się w orzechach brazylijskich. Zjedzenie jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen. W 100 g orzechów…
Które orzechy najbardziej uczulają?
Orzechy są jednymi z najsilniejszych alergenów. Najczęściej i najbardziej uczulają orzeszki ziemne (arachidowe). Znacznie rzadziej alergie występują w przypadku innych rodzajów orzechów — włoskich, laskowych, migdałów czy pistacji.
Które orzechy zawierają najwięcej magnezu?
Najwięcej magnezu spośród wszystkich orzechów zawierają orzechy brazylijskie. W 100 g tych orzechów znajduje się aż 376 mg tego makroelementu. Równie wartościowym źródłem magnezu są migdały 268 mg/100 g i orzeszki piniowe 251 mg/100 g.
Które orzechy zawierają najwięcej cynku?
Najwięcej cynku ze wszystkich orzechów zawierają orzechy pinii (6,45 mg/100 g). Wartościowym źródłem cynku są również orzechy nerkowca (5,6 mg/100 g) oraz migdały 3,19 mg/100 g)
Kasza orkiszowa i jej właściwości
Orkisz jest jedną z najstarszych roślin uprawnych w historii ludzkości i uważa się, że został użyty po raz pierwszy około 8000 lat temu. Orkisz to zboże, które jest blisko spokrewnione z pszenicą, uważane nawet za jej odmianę. W rzeczywistości orkisz prawdopodobnie rozwijał się z hybrydyzacji pszenicy jarej i dzikiej koziej trawy. Jest on ściśle związany…
Jak przechowywać orzechy?
Sposób przechowywania orzechów zależy od tego, w jakim terminie planujemy je spożyć. Przechowywanie orzechów w spiżarce/na półce Jeżeli orzechy spożywamy na bieżąco, wówczas najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku spożywczym (plastikowym lub szklanym). Orzechy są wrażliwe na światło, dlatego należy je przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (np. szafka w kuchni). Wówczas mamy pewność,…
Ile można zjeść orzechów laskowych?
Orzechy laskowe polskie posiadają wiele cennych właściwości. Do zalet tego orzecha należą m.in. błonnik wspomagający serce, mangan wspomagający gojenie ran oraz witamina E zapewniająca prawidłową absorpcję witaminy K w organizmie. Z tego względu warto je włączyć do codziennej diety. Jak jeść orzechy laskowe? Orzechy laskowe można jeść na wiele sposobów. Smakują doskonale spożywane jako przekąska…