Śliwki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z chęcią są dodawane do wielu słodkich i słonych potraw. Mając zapas świeżych owoców, warto pomyśleć o domowym sposobie suszenia, który zachowa intensywny smak i o wiele więcej wartości odżywczych. Jak suszyć śliwki w piekarniku? Jak suszyć śliwki krok po kroku? Najlepszych sposobem jest ususzyć je w piekarniku….
Czy śliwki suszone są kaloryczne?
Wartość energetyczna 100 gramów suszonych śliwek wynosi 240 kilokalorii. Suszone śliwki pod względem zawartości składników odżywczych są bardziej cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i tym samym dla zdrowia. Zawierają kilka razy więcej witaminy A, błonnika i minerałów niż świeże owoce. Warto jednak wiedzieć, że ich kaloryczność po wysuszeniu wzrasta nawet do 5 razy. Dla porównania…
Co dają suszone śliwki?
Cenne właściwości śliwek suszonych dla zdrowia potrafią zdziałać cuda. Składniki odżywcze zawarte w tych małych owocach są kompletnym uzupełnieniem codziennej diety. Ich spożywanie niesie za sobą wiele korzyści, a poniżej zamieściliśmy najważniejsze. Pomagają w walce z cukrzycą i nadwagą Cukrzyca i otyłość to choroby XXI wieku, które dotykają coraz więcej osób. W śliwkach zawarty jest…
Kiedy podać dziecku suszone śliwki?
Temat karmienia dziecka i wprowadzania do ich diety stałych produktów zawsze wzbudza wiele emocji i powodów do dyskusji. Dolną granicą, która pozwala na powolne podawanie pokarmów na zmianę z mlekiem, jest skończone 6 miesięcy. Do tego czasu układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni wykształcony, a zatem mogą pojawiać się różne alergie i niestrawności. Dlaczego…
Dlaczego suszone śliwki przeczyszczają?
Przeczyszczające działanie śliwek suszonych jest znane od wielu lat. Spożywanie ich jest domowym i naturalnym sposobem na pozbycie się problemów trawiennych. Wszystko dzieje się za sprawą jednego bardzo ważnego składnika, a mianowicie sorbitolu. Jest to cukier, który w suszonych owocach, a zwłaszcza w śliwkach występuje w znaczących ilościach. Duża zawartość związku sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej…
Jak moczyć nasiona chia?
Najpopularniejszym pomysłem na przygotowywanie i spożywanie nasion chia jest moczenie ich w mleku kokosowym, wodzie lub sokach owocowych. Przepis nie jest skomplikowany, a tworzy niezwykle pyszną żelową konsystencję. Przed przystąpieniem warto wiedzieć, że chia potrafią wchłonąć nawet 12 razy więcej wody, niż same ważą. Oznacza to, że optymalnie należy je łączyć z płynem w stosunku…
Kleisty ryż i jego właściwości
Ryż klejący, zwany także kleistym ryżem, ryżem słodkim lub ryżem woskowym jest rodzajem ryżu uprawianym głównie w południowo-wschodniej i wschodniej Azji. Ma on nieprzezroczyste ziarna, bardzo niską zawartość amylozy, i jest szczególnie lepki po ugotowaniu. Chociaż jest szeroko spożywany w całej Azji, jest podstawowym pokarmem w północno-wschodniej Tajlandii i Laosie. Choć często nazywane są „kleistym…
Ryż czerwony jaśminowy i jego właściwości
Ten długoziarnisty niezmielony ryż jaśminowy z czerwonymi otrębami ma bardziej złożony smak niż zwykły ryż. Jego obfity kształt i różowy kolor sprawiają, że jest to doskonały wybór do pełnych smaku dań. Ryż jaśminowy posiada delikatny, kwiatowy aromat. Wartości odżywcze czerwonego ryżu jaśminowego Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu czerwonego jaśminowego: Kalorie (wartość energetyczna): 355…
Ryż naturalny i jego właściwości
Ryż jest podstawowym pożywieniem w większości krajów azjatyckich. Jest to złożony węglowodan, zbudowany z cząsteczek cukru, które są połączone w długie, złożone łańcuchy, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika istotnych dla zdrowia. Podobnie jak wszystkie pełne ziarna, ryż ma trzy jadalne części – otręby, zarodki i bielmo. W zależności od odmiany ryż może mieć wiele…
Lila ryż i jego właściwości
Nazwa ryżu lila wiąże się z bardzo oryginalną, różowo-fioletową barwą, która co ciekawe utrzymuje się również po jego ugotowaniu. Surowe ziarna mają kolor czarny. W Azji na bazie ryżu lila przygotowuje się desery. Także w Polsce może być wykorzystany w ten sposób, ponieważ wygląda bardzo dekoracyjnie. Lila ryż był pierwotnie zarezerwowany wyłącznie dla starożytnych cesarzy…
Ryż do paelli i jego właściwości
Paella to znane na całym świecie danie, które powstało w regionie Walencji we wschodniej Hiszpanii. Obecnie jest ono powszechnie spożywane we wszystkich prowincjach Hiszpanii, a także na wszystkich kontynentach świata. Podobnie jak wiele innych popularnych przepisów, paella z Walencji była początkowo daniem wiejskim. Powstała w obecnej formie w XIX wieku i została wykonana przy użyciu…
Ryż do sushi i jego właściwości
Sushi to lekkostrawna, a przy tym także wyjątkowo odżywcza i zdrowa potrawa, będąca jednym z wyznaczników kuchni japońskiej. Wartości odżywcze w tym przypadku wynikają nie tylko z obecności ryby, alg oraz wybranych warzyw, ale również z dodatku ryżu. Ten produkt musi pochodzić ze specjalnych odmian. To gwarancja jego specyficznego smaku, a także konsystencji, dzięki której…