Ten długoziarnisty niezmielony ryż jaśminowy z czerwonymi otrębami ma bardziej złożony smak niż zwykły ryż. Jego obfity kształt i różowy kolor sprawiają, że jest to doskonały wybór do pełnych smaku dań. Ryż jaśminowy posiada delikatny, kwiatowy aromat.
Wartości odżywcze czerwonego ryżu jaśminowego
Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu czerwonego jaśminowego:
- Kalorie (wartość energetyczna): 355 kcal / 1492 kJ;
- białko: 7,4 g;
- tłuszcz ogółem: 2,5 g;
- węglowodany: 76 g.
Minerały:
- Żelazo: 5,5 mg;
- cynk: 3,3 mg;
- potas: 256 mg;
- sód: 6 mg.


Właściwości czerwonego ryżu jaśminowego
Właściwości błonnika
Ryż czerwony jaśminowy zawiera więcej błonnika niż jego biała odmian. Błonnik jest niestrawnym związkiem, którego organizm nie może zaabsorbować. Występuje w wielu owocach, warzywach, zbożach i roślinach strączkowych. Dieta wysokobłonnikowa ma wiele zalet, w tym regularność opróżniania jelit i zmniejszone ryzyko rozwoju zapalenia uchyłków, wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy. Harvard School of Public Health zaleca spożywanie co najmniej 20 gramów błonnika dziennie ze źródeł dietetycznych, a nie z suplementów diety.
Zdrowy układ nerwowy
Ryż czerwony jaśminowy stanowi dobre źródło witamin z grupy B. Są one odpowiedzialne za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Warto po niego sięgać więc w momentach wzmożonej koncentracji, większej podatności na stres. Nie mogą z niego rezygnować kobiety w ciąży, ponieważ witaminy B mają znaczący wpływ na zdrowy rozwój płodu.
Potas jest kolejnym istotnym składnikiem czerwonego ryżu jaśminowego. Minerał ten jest odpowiedzialny za utrzymanie w ryzach ciśnienia krwi. Wpływa także pozytywnie na zachowanie w organizmie równowago wodno-elektrolitowej. Ten minerał ma zdolność do przenikania poprzez błony komórkowe, dlatego dostarcza składniki odżywcze komórkom oraz usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.

Zastosowanie czerwonego ryżu jaśminowego
Ryż czerwony jaśminowy zawiera otręby, dzięki którym nie jest on kleisty. Aromatyczny zapach, lekko słodki smak i konsystencja są wyjątkowe dla ryżu uprawianego w tej części świata.
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do garnka należy wlać dwie szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Ryż z wodą doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać soli lub przypraw do smaku, zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować przez kolejne 10 minut. Po ugotowaniu odstawić garnek pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryż czerwony jaśminowy jest gotowy do podania.
Ryż należy przechowywać w chłodnym i suchym otoczeniu.
Przeczytaj również: Ryż jaśminowy i jego właściwości.