Spis treści
pokaż
Śliwki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z chęcią są dodawane do wielu słodkich i słonych potraw. Mając zapas świeżych owoców, warto pomyśleć o domowym sposobie suszenia, który zachowa intensywny smak i o wiele więcej wartości odżywczych.

Jak suszyć śliwki w piekarniku?
Jak suszyć śliwki krok po kroku? Najlepszych sposobem jest ususzyć je w piekarniku. Oto bardzo prosta metoda.
- Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego rodzaju śliwek. Najlepiej nadają się dojrzałe, zdrowe i jędrne węgierki.
- Po przebraniu i oczyszczeniu, śliwki należy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilkanaście minut. Gorąca woda zmiękcza twardą skórkę.
- Po wyjęciu śliwek z wody należy je wysuszyć i wydrylować. Następnie można umieścić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane śliwki wstawić do piekarnika.
- Pierwszy etap suszenia powinien trwać ok. 4 godzin w temperaturze sięgającej 55-60 stopni C. Warto od razu włączyć termoobieg. Dość niska temperatura zapobiega przesuszeniu, przypaleniu i pękaniu owoców.
- Po upłynięciu czasu śliwki należy wyjąć z piekarnika i odstawić na dobę, tak aby “odpoczęły” i przestygły.
- Wystudzone śliwki czeka drugi i ostatni etap suszenia. Wyłożone na blaszce, w piekarniku powinny spędzić kolejne 4-5 godzin w temperaturze 60-65 stopni C.


Wysuszone śliwki powinny być miękkie w środku, a skórka powinna być ciemna i pomarszczona. Suszyć owoce można również w elektrycznej suszarce bądź na słońcu, jeżeli pogoda będzie wystarczająco słoneczna.
Dowiedz się więcej o suszonych śliwkach z artykułu: Śliwki kalifornijskie suszone i ich właściwości.