Kasza gryczana wyróżnia się znacznie większą kalorycznością, ale nie należy do tuczących produktów. W składzie znajduje się mnóstwo błonnika, który daje uczucie sytości i znacznie utrudnia przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów. Gryka stanowi świetną bazę w dietach odchudzających. Pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów bez efektu jo-jo. Przeczytaj więcej w artykule: Kasza gryczana i jej właściwości.
Jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana?
Indeks glikemiczny kaszy gryczanej gotowanej wynosi 54. Oznacza to, że zaliczana jest do produktów ze średnim wskaźnikiem. Spożycie kaszy nie ma znacznego wpływu na wzrost poziomu glukozy we krwi. Przeczytaj również: Kasze z niskim indeksem glikemicznym.
Od kiedy kasza gryczana dla dziecka?
Kaszę gryczaną warto wprowadzić do jadłospisu dziecka w okolicach 9. miesiąca życia. Głównym warunkiem podawania kaszy jest to, czy maluch radzi sobie dobrze z połykaniem tego typu pokarmów. Produkt jest bezglutenowy i wnosi wiele wartości do małego organizmu. Obecność witamin z grupy B6, błonnika, białka, lecytyny oraz wielu innych minerałów sprawia, że gryka jest przede…
Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?
Kasza jaglana jest często używanym produktem w kuchni. Stosowanie jej przynosi wiele korzyści nie tylko dla zdrowia, ale również dla smaku całej potrawy. Ma wiele zalet, a do najważniejszych należą: jest lekkostrawna, pobudza metabolizm i dobrze wpływa na układ trawienny i pokarmowy, poprawia mikroflorę jelit, zawarta w kaszy jaglanej serotonina wytwarza hormony szczęścia, a co…
Jak suszyć śliwki?
Śliwki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z chęcią są dodawane do wielu słodkich i słonych potraw. Mając zapas świeżych owoców, warto pomyśleć o domowym sposobie suszenia, który zachowa intensywny smak i o wiele więcej wartości odżywczych. Jak suszyć śliwki w piekarniku? Jak suszyć śliwki krok po kroku? Najlepszych sposobem jest ususzyć je w piekarniku….
Czy śliwki suszone są kaloryczne?
Wartość energetyczna 100 gramów suszonych śliwek wynosi 240 kilokalorii. Suszone śliwki pod względem zawartości składników odżywczych są bardziej cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i tym samym dla zdrowia. Zawierają kilka razy więcej witaminy A, błonnika i minerałów niż świeże owoce. Warto jednak wiedzieć, że ich kaloryczność po wysuszeniu wzrasta nawet do 5 razy. Dla porównania…
Co dają suszone śliwki?
Cenne właściwości śliwek suszonych dla zdrowia potrafią zdziałać cuda. Składniki odżywcze zawarte w tych małych owocach są kompletnym uzupełnieniem codziennej diety. Ich spożywanie niesie za sobą wiele korzyści, a poniżej zamieściliśmy najważniejsze. Pomagają w walce z cukrzycą i nadwagą Cukrzyca i otyłość to choroby XXI wieku, które dotykają coraz więcej osób. W śliwkach zawarty jest…
Kiedy podać dziecku suszone śliwki?
Temat karmienia dziecka i wprowadzania do ich diety stałych produktów zawsze wzbudza wiele emocji i powodów do dyskusji. Dolną granicą, która pozwala na powolne podawanie pokarmów na zmianę z mlekiem, jest skończone 6 miesięcy. Do tego czasu układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni wykształcony, a zatem mogą pojawiać się różne alergie i niestrawności. Dlaczego…
Dlaczego suszone śliwki przeczyszczają?
Przeczyszczające działanie śliwek suszonych jest znane od wielu lat. Spożywanie ich jest domowym i naturalnym sposobem na pozbycie się problemów trawiennych. Wszystko dzieje się za sprawą jednego bardzo ważnego składnika, a mianowicie sorbitolu. Jest to cukier, który w suszonych owocach, a zwłaszcza w śliwkach występuje w znaczących ilościach. Duża zawartość związku sprzyja rozwojowi flory bakteryjnej…
Jak moczyć nasiona chia?
Najpopularniejszym pomysłem na przygotowywanie i spożywanie nasion chia jest moczenie ich w mleku kokosowym, wodzie lub sokach owocowych. Przepis nie jest skomplikowany, a tworzy niezwykle pyszną żelową konsystencję. Przed przystąpieniem warto wiedzieć, że chia potrafią wchłonąć nawet 12 razy więcej wody, niż same ważą. Oznacza to, że optymalnie należy je łączyć z płynem w stosunku…
Kleisty ryż i jego właściwości
Ryż klejący, zwany także kleistym ryżem, ryżem słodkim lub ryżem woskowym jest rodzajem ryżu uprawianym głównie w południowo-wschodniej i wschodniej Azji. Ma on nieprzezroczyste ziarna, bardzo niską zawartość amylozy, i jest szczególnie lepki po ugotowaniu. Chociaż jest szeroko spożywany w całej Azji, jest podstawowym pokarmem w północno-wschodniej Tajlandii i Laosie. Choć często nazywane są „kleistym…
Ryż czerwony jaśminowy i jego właściwości
Ten długoziarnisty niezmielony ryż jaśminowy z czerwonymi otrębami ma bardziej złożony smak niż zwykły ryż. Jego obfity kształt i różowy kolor sprawiają, że jest to doskonały wybór do pełnych smaku dań. Ryż jaśminowy posiada delikatny, kwiatowy aromat. Wartości odżywcze czerwonego ryżu jaśminowego Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu czerwonego jaśminowego: Kalorie (wartość energetyczna): 355…