
Kasza jaglana jest często używanym produktem w kuchni. Stosowanie jej przynosi wiele korzyści nie tylko dla zdrowia, ale również dla smaku całej potrawy. Ma wiele zalet, a do najważniejszych należą:
- jest lekkostrawna,
- pobudza metabolizm i dobrze wpływa na układ trawienny i pokarmowy,
- poprawia mikroflorę jelit,
- zawarta w kaszy jaglanej serotonina wytwarza hormony szczęścia, a co za tym idzie, wpływa pozytywnie na nastrój,
- jest źródłem magnezu i niacyny (witamina B3), które poprawiają pracę serca, obniżają poziom cholesterolu oraz zapobiegają powstawaniu migreny,
- kasza jaglana jest doskonałym produktem zarówno dla alergików, jak i dla osób niespożywających glutenu,
- dzięki dużej zawartości białka znacząco uzupełnia dietę wegetariańską.
- ma dużo niższy indeks glikemiczny, a więc produkt jest przyjazny osobom cierpiącym na cukrzycę.
Przeczytaj więcej w artykule: Kasza jaglana i jej właściwości.

