Quinoa od dawna jest jednym z ważniejszych składników, które wspierają walkę ze zbędnymi kilogramami. Zbilansowana dieta, która jest bogata w komosę ryżową, dostarcza organizmowi błonnik, węglowodany i białko.
Czy komosa ryżowa tuczy?
Komosa ryżowa nie jest tucząca. Po ugotowaniu jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, które stanowią znaczną część dziennego zapotrzebowania na energię. W 100 g znajduje się tylko 120 kcal. Wartość jest niska, a zawartość składników odżywczych wysoka dlatego quinoa jest wdzięcznym uzupełnieniem posiłków dla organizmu. Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.
Co daje komosa ryżowa?
Komosa ryżowa, czyli quinoa znana od najdawniejszych lat w Ameryce Południowej, dzisiaj podbija nasz świat kulinarny. Dzieje się to za sprawą jej właściwości odżywczych i zdrowotnych.
Wszystko, co warto wiedzieć o daktylach Deglet Nour z Algierii
Pochodzące z Algierii Deglet Nour są jedną z najczęstszych odmian daktyli spożywanych w całym regionie Afryki Północnej. Mają kolor bursztynu i charakteryzują się prawie półprzezroczystym miąższem oraz słodkim, orzechowym i karmelowym smakiem.
Zioła i przyprawy na obniżenie cukru
Liczba chorych na cukrzycę na całym świecie zwiększyła się czterokrotnie w przeciągu ostatnich czterdziestu lat. Obecne dane nie są już nawet alarmujące, ale wprost zatrważające – cukrzyca jest prawdziwą chorobą cywilizacyjną. Wśród ziół i przypraw znaleźć można takie ich rodzaje, które sprzyjają obniżeniu poziomu cukru we krwi. Warto włączyć je do swojej diety.
Orzechy brazylijskie – czy certyfikat BIO jest konieczny?
”Uprawa” orzechów brazylijskich w niczym nie przypomina uprawy innych rodzajów orzechów. Co w nich jest nadzwyczajnego? Brazylijskie orzechy nie są zbierane na komercyjnych plantacjach, ale bezpośrednio z puszczy amazońskiej. Czy w takiej sytuacji certyfikat BIO jest potrzebny?
Pistacje naturalne, prażone łuskane lub w skorupce – różnice
Pistacje to znakomita przekąska zarówno na imprezę, jak i w zaciszu domowym. Orzechy są prażone w celu poprawy ich smaku, aromatu i stworzenia chrupkiej konsystencji. Większość orzechów praży się bez skorupy, z wyjątkiem pistacji, które często są prażone w skorupkach. Tymczasem naturalne orzechy nie zostały po prostu poddane obróbce termicznej.
Jak uprawia się orzechy pekan?
Orzechy pekan to „rdzenni Amerykanie”. Ten smaczny orzech o maślanym smaku, pełen składników odżywczych produkowany jest praktycznie tylko w Stanach Zjednoczonych. Gdzie rosną, jak zbiera się i przetwarza orzechy pekan?
Ryż jaśminowy Phka malis – aromatyczna odmiana premium z Kambodży
Phaka Malis — jaśminowy ryż z Kambodży jest bez wątpienia jednym z najbardziej cenionych ryży na świecie. Kusi i zachwyca swoim aromatem i delikatną, puszystą konsystencją. W czym jeszcze tkwi jego wyjątkowość?
20 ciekawostek o orzechach makadamia
Makadamia to najdroższe orzechy na świecie. Charakteryzują się wyśmienitym smakiem, zawartością cennych dla organizmu człowieka składników oraz… bardzo twardą skorupką. Co jeszcze warto wiedzieć orzechach makadamia?
Dlaczego pistacje są takie drogie?
Pistacje to zdrowa, ale przede wszystkim wyjątkowo lubiana przez wszystkich przekąska. Jednak ceny tych orzechów nie należą do najniższych, więc wiele osób decyduje się na ich zakup jedynie okazjonalnie. Co wpływa na ich wartość?
Jak upiec i prażyć orzechy makadamia?
Orzechy makadamia są jednymi z najsłodszych i najbardziej aromatycznych dostępnych jadalnych orzechów, zwłaszcza gdy są prażone lub opiekane i dodawane do równie pysznego przepisu.