W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów cynamonu, ale tylko jeden prawdziwy. Czym różni się prawdziwy cynamon z Cejlonu oraz tzw. cynamonu chińskiego (cassia)?
Orzechy brazylijskie z Brazylii i orzechy brazylijskie z Boliwii – czym się różnią?
Na polski rynek importowane są orzechy brazylijskie pochodzące m.in. z Brazylii, Peru i Boliwi. Czym różnią się orzechy brazylijskie z Brazylii od tych importowanych z Peru czy Boliwii?
Ryż w diecie ketogenicznej
Dieta ketogeniczna polega na znacznym obniżeniu spożywania węglowodanów. Czy jest w niej miejsce na jedzenie ryżu?
Prawdziwy cynamon cejloński – jak go rozpoznać?
Cynamon cejloński to aromatyczna przyprawa o cennych właściwościach. Wspomaga leczenie cukrzycy, obniża ciśnienie i korzystnie wpływa na serce. Jak wygląda i gdzie kupić prawdziwy cynamon z Cejlonu?
Czubryca czerwona vs. czubryca zielona
Czubryca to dość pikantna mieszanka różnych przypraw pochodząca z Bułgarii. Jest to również jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów tamtejszej gastronomii. Wyróżnia się dwie odmiany czubrycy: czerwoną i zieloną. Czerwona swój kolor zawdzięcza dużej zawartości suszonej papryki czerwonej. Natomiast w składzie czubrycy zielonej znaleźć można paprykę zieloną.
Czym różni się suszony koperek od świeżego?
Koperek jest popularny zarówno jako świeże zioło, jak i po ususzeniu. Znaleźć go można w przepisach pochodzących z Europy Wschodniej, a także w kilku klasycznych amerykańskich potrawach. Jest to jeden z tych rzadkich składników, który w równym stopniu zwiększa atrakcyjność wizualną potrawy, jak i jej smak. Każdy z tych rodzajów ma własny zestaw zalet i wad.
Jak kupować suszone owoce?
Suszone owoce to zdrowy i wartościowy dodatek do naszej diety. Jak kupować dobre bakalie i na co zwracać szczególną uwagę?
Pistacje – czy uczulają?
Wśród dostępnych orzechów to właśnie pistacje i ziemne odznaczają się największymi właściwościami alergizującymi
Czy pistacje zawierają gluten?
Orzechy pistacjowe nie zawierają glutenu.
Czy można jeść pistacje w ciąży i w trakcie karmienia piersią?
Badania, które miały wykazać działanie pistacji na rozwój dziecka w łonie matki, nie są do końca jednoznaczne.
Od kiedy pistacje dla dzieci?
Pistacje smakują dzieciom ze względu na delikatny smak. Orzechów mogą próbować maluchy, które ukończyły już rok życia.
Dlaczego soli się pistacje?
Pistacje wyróżniają się ciekawym smakiem, który docenia każdy miłośnik orzechów. Ich smak, który nie został poddany obróbce termicznej jest o wiele bardziej subtelny.