Pochodzące z Algierii Deglet Nour są jedną z najczęstszych odmian daktyli spożywanych w całym regionie Afryki Północnej. Mają kolor bursztynu i charakteryzują się prawie półprzezroczystym miąższem oraz słodkim, orzechowym i karmelowym smakiem.
Zioła i przyprawy na obniżenie cukru
Liczba chorych na cukrzycę na całym świecie zwiększyła się czterokrotnie w przeciągu ostatnich czterdziestu lat. Obecne dane nie są już nawet alarmujące, ale wprost zatrważające – cukrzyca jest prawdziwą chorobą cywilizacyjną. Wśród ziół i przypraw znaleźć można takie ich rodzaje, które sprzyjają obniżeniu poziomu cukru we krwi. Warto włączyć je do swojej diety.
Orzechy brazylijskie – czy certyfikat BIO jest konieczny?
”Uprawa” orzechów brazylijskich w niczym nie przypomina uprawy innych rodzajów orzechów. Co w nich jest nadzwyczajnego? Brazylijskie orzechy nie są zbierane na komercyjnych plantacjach, ale bezpośrednio z puszczy amazońskiej. Czy w takiej sytuacji certyfikat BIO jest potrzebny?
Pistacje naturalne, prażone łuskane lub w skorupce – różnice
Pistacje to znakomita przekąska zarówno na imprezę, jak i w zaciszu domowym. Orzechy są prażone w celu poprawy ich smaku, aromatu i stworzenia chrupkiej konsystencji. Większość orzechów praży się bez skorupy, z wyjątkiem pistacji, które często są prażone w skorupkach. Tymczasem naturalne orzechy nie zostały po prostu poddane obróbce termicznej.
Jak uprawia się orzechy pekan?
Orzechy pekan to „rdzenni Amerykanie”. Ten smaczny orzech o maślanym smaku, pełen składników odżywczych produkowany jest praktycznie tylko w Stanach Zjednoczonych. Gdzie rosną, jak zbiera się i przetwarza orzechy pekan?
Ryż jaśminowy Phka malis – aromatyczna odmiana premium z Kambodży
Phaka Malis — jaśminowy ryż z Kambodży jest bez wątpienia jednym z najbardziej cenionych ryży na świecie. Kusi i zachwyca swoim aromatem i delikatną, puszystą konsystencją. W czym jeszcze tkwi jego wyjątkowość?
20 ciekawostek o orzechach makadamia
Makadamia to najdroższe orzechy na świecie. Charakteryzują się wyśmienitym smakiem, zawartością cennych dla organizmu człowieka składników oraz… bardzo twardą skorupką. Co jeszcze warto wiedzieć orzechach makadamia?
Dlaczego pistacje są takie drogie?
Pistacje to zdrowa, ale przede wszystkim wyjątkowo lubiana przez wszystkich przekąska. Jednak ceny tych orzechów nie należą do najniższych, więc wiele osób decyduje się na ich zakup jedynie okazjonalnie. Co wpływa na ich wartość?
Jak upiec i prażyć orzechy makadamia?
Orzechy makadamia są jednymi z najsłodszych i najbardziej aromatycznych dostępnych jadalnych orzechów, zwłaszcza gdy są prażone lub opiekane i dodawane do równie pysznego przepisu.
Pistacje irańskie, amerykańskie i tureckie – czym się różnią?
Pistacje są jednymi z najstarszych orzechów spożywanych na świecie. Zdaniem archeologów znajdowały się w diecie ludzi już 9 000 temu. Ze względu na charakterystyczny kształt nasiona po pęknięciu skorupki Irańczycy nazywają pistacje „uśmiechniętym orzechem” a Chińczycy „szczęśliwym orzechem”.
Obecnie największymi producentami pistacji są Iran, USA i Turcja. Jaki kraj produkuje najlepsze pistacja i które odmiany są najlepsze?
Jak jeść czosnek niedźwiedzi?
Tradycyjny czosnek w ząbkach to nie jedyna odmiana tej rośliny. Nieco mniej popularny jest czosnek niedźwiedzi, z którego jadalną częścią są jego zielone liście, przypominające liście konwalii. Suszony czosnek niedźwiedzi nadaje wielu potrawom ich szczególny, charakterystyczny smak, ale jest mniej intensywny w porównaniu do świeżego dzikiego czosnku.
Czosnek niedźwiedzi – wady i zalety
Czosnek niedźwiedzi ma wiele zalet w stosunku do swojego udomowionego kuzyna. Został uznany nawet za „roślinę roku” w 1992 roku przez Stowarzyszenie Ochrony i Badań Europejskich Roślin Leczniczych. Warta uwagi jest jego wysoka zawartość składników odżywczych, w tym przede wszystkim potasu, żelaza, magnezu oraz fosforu. Imponuje on również pod względem zawartości witamin: witaminy A, witaminy C i witamin z grupy B.