Przeprowadzone przez Instytut Journal of Midwifery & Reproductive Health badania wskazały jednoznacznie, że spożywanie daktyli pod koniec ciąży ułatwia poród, nie mając przy tym negatywnego wpływu na matkę oraz dziecko.
Imbir i jego właściwości
Imbir nie tylko dodaje potrawom wyśmienitego i wyrazistego smaku – jest również pełen składników odżywczych. Ludzie używają korzenia do gotowania i leczenia od tysięcy lat. Jakie ma właściwości i jak go stosować?
Świeży i suszony melon kantalupa i jego właściwości
Kantalupa to smaczny i orzeźwiający owoc z rodziny dyniowatych, który oprócz wybornego smaku zawiera również cenne przeciwutleniacze, witaminy A i C oraz wiele minerałów. Jakie jeszcze korzyści dla zdrowia ma jedzenie melona kantalupa?
Jak blanszować orzechy laskowe?
Skórki orzechów laskowych nie są łatwe do usunięcia. Jak pozbyć się w ich w prosty sposób? Oto 2 skuteczne metody na obieranie orzechów laskowych.
Cukier kokosowy – czy jest zdrowy?
Szkodliwe skutki dodatku cukru stają się coraz bardziej widoczne. W rezultacie ludzie zwracają się ku naturalnym alternatywom. Słodzikiem, który stał się bardzo popularny w ostatnich latach, jest cukier kokosowy.
Jak zrobić płatki migdałowe z całych migdałów?
Płatki migdałowe to smaczny i wartościowy dodatek do wielu deserów sałatek, jak i dań wytrawnych. Jak można zrobić migdały w płatkach domowym sposobem?
Wiórki kokosowe – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Wiórki kokosowe to popularny dodatek do deserów i słodkich wypieków. Wzbogacają je o smak i aromat egzotycznego, słodkiego owocu. Wiórki kokosowe oprócz smaku dostarczają też organizmowi wielu cennych składników.
Mąki bezglutenowe – rodzaje i zastosowanie
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąk bezglutenowych. W tej różnorodności trudno nam niekiedy wybrać tę, która będzie odpowiednia do konkretnego typu wypieku.
Daktyle z Izraela – odmiany, wygląd, smak i zalety.
Izrael to obecnie jeden z największych producentów daktyli na świecie. Geografia i klimat regionu są idealne do produkcji daktyli. Na plantacjach palm daktylowych uprawione są nie tylko cenione daktyle Medjool, ale również inne równie smaczne odmiany. Jak smakują i czym się wyróżniają daktyle z Izraela?
Mąka kokosowa czy migdałowa?
Mąka migdałowa często staje się alternatywą dla zwykłej mąki pszennej. To szczególnie dobre rozwiązanie dla osób, które unikają spożywania zbóż. Jej przyjemny, delikatnie słodkawy smak, idealnie komponuje się z wieloma wypiekami. Jednocześnie ten rodzaj mąki jest po prostu zdrowy. Inną opcją mąka kokosowa, która charakteryzuje się zbliżonymi właściwościami. Który rodzaj wybrać?
Jaka mąka do makaroników?
Makaroniki to słodki wypiek kojarzący się z Francją i Włochami. Podstawą do ich przygotowania są migdały. Te szlachetne i pięknie wyglądające ciasteczka są nie tylko smaczne, ale również stanowią piękną ozdobę stołu.
Jak wybrać dobrą pastę orzechową?
Pasta orzechowa to magazyn składników odżywczych, takich jak między innymi niacyna, kwas foliowy i witamina E. Bogata w błonnik i białko, dostarcza organizmowi energii, przygotowując go na wszelkie wyczerpujące zajęcia fizyczne.