Mąka z orzechów nerkowca jest zdrową i bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej. Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety? Jakie ma właściwości odżywcze?
Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie
Syrop klonowy nazywany jest płynnym złotem Ameryki. Nazwa ta jest zgodna z prawdą, ponieważ syrop ma szereg prozdrowotnych właściwości. W jaki sposób powstaje syrop klonowy i dlaczego warto go wprowadzić do diety?
Zioła i przyprawy na obniżenie cholesterolu
Podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, czyli hiperlidemia, prowadzi do groźnych powikłań. Cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a nawet udaru mózgu. Sprawdź, jakie zioła i przyprawy pomogą Ci obniżyć cholesterol.
Mąka z komosy ryżowej — właściwości i pochodzenie „matki zbóż”
Mąka z komosy ryżowej nie jest powszechnym produktem — nie znajdziemy go raczej w supermarketach, a jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Z jej udziałem możemy przyrządzić wiele ciekawych potraw, dodatkowo mąka ta okazuje się mieć niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Jak wygląda produkcja mąki z komosy ryżowej? Jakie składniki zawiera ten produkt oraz dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?
Mąka arachidowa: właściwości i zastosowanie
Jeśli szukasz bezglutenowego substytutu mąki pszennej, koniecznie zwróć uwagę na mąką arachidową. Ma wspaniały smak i aromat, dzięki czemu każde danie nabierze wyjątkowego charakteru. Zawiera dużo białka, wspiera pracę serca i obniża poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL. Możesz ją włączyć zarówno do diety bezglutenowej, jak i wegańskiej.
Bakalie w czekoladzie – smaczne i energetyczne przekąski
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi czekolady. Nawet jeżeli nie jest się fanem jej wszystkich odmian, to asortyment jest na tyle duży, że z łatwością można wybrać swojego ulubieńca. Jednak sama czekolada nie jest najzdrowszym wyborem. Co zrobić, aby nieco ją wzbogacić? Świetnym wyborem są bakalie w czekoladzie. Dzięki słodkiej otoczce to doskonała przekąska, a ich pyszne wnętrze skrywa niejedną korzystną wartość odżywczą. Jakie są ich pozytywne strony? Oto krótki przegląd.
Chipsy jabłkowe i ich właściwości
Suszone jabłka w krążkach to popularna przekąska. Mają postać cieniutkich plasterków, które swoim wyglądem i konsystencją przypominają chrupiące chipsy. Dlaczego warto jeść suszone jabłka?
Syrop z agawy – właściwości i zastosowanie
Bursztynowy, słodki syrop z agawy bardzo chętnie stosowany jest jako zamiennik miodu i cukru, szczególnie w kuchni wegańskiej. Jak powstaje syrop z agawy i jak go stosować?
Ryż Arborio do risotto i jego właściwości
Ryż arborio jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych produktów w kuchni włoskiej. Najbardziej znany jest jako podstawowy składnik tradycyjnej potrawy z północnych Włoch, czyli risotto. Dlaczego jest taki wyjątkowy i jak go stosować ?
Daktyle z Iranu i ich najsmaczniejsze odmiany
Tradycja uprawy i konsumpcji daktyli na obszarze współczesnego Iranu sięga aż 4000 p.n.e. Obecnie Iran należy do najbardziej znanych producentów owoców daktylowca, a irańskie daktyle należą do jednych z najsmaczniejszych na świecie. Czym wyróżniają się daktyle z Iranu?
Daktyle czy figi – co wybrać? Porównanie
Figi i daktyle to owoce, które mają podobne pochodzenie i zbliżony wygląd. Przez to czasami są mylone. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni? Zobacz na porównanie obu owoców.
Pistacje irańskie – poznaj ich pyszne odmiany
Pistacje należą do jednych z najpopularniejszych produktów eksportowych Iranu. Znajdują się też w gronie najlepszych na świecie. W czym tkwi niezwykły smak i właściwości irańskich pistacji?