Ryż wydaje się być obecny w kulinariach od zawsze, natomiast komosa ryżowa dopiero od niedawna podbija serca smakoszy. Zanim wybór padnie na konkretny produkt, warto wiedzieć, co obie opcje w sobie kryją.
Czy komosa ryżowa zakwasza?
Komosa ryżowa zalicza się do produktów lekko alkalizujących. Oznacza to, że ich pH mieści się w granicach 8-10 i w żaden sposób nie zakwasza organizmu.
Komosa ryżowa – czym ją przyprawiać?
Komosa ryżowa po ugotowaniu staje się idealną bazą pod przeróżne dania. Sprawdza się zarówno w kuchni słodkiej, jak i wytrawnej.
Czy komosa ryżowa uczula?
Alergie pokarmowe są dosyć częstym zagadnieniem i każdy organizm na dany produkt reaguje w inny sposób. Komosa ryżowa może uczulać, ale odnotowanych przypadków jest niewiele. Ponadto wśród właściwości zdrowotnych wyróżnia się działanie przeciwalergiczne. Warto jednak wiedzieć, że w składzie komosy zawarte są szczawiany. Ta informacja powinna być ostrzeżeniem dla osób, które w swojej diecie muszą…
Czy komosa ryżowa odchudza?
Quinoa od dawna jest jednym z ważniejszych składników, które wspierają walkę ze zbędnymi kilogramami. Zbilansowana dieta, która jest bogata w komosę ryżową, dostarcza organizmowi błonnik, węglowodany i białko.
Czy komosa ryżowa tuczy?
Komosa ryżowa nie jest tucząca. Po ugotowaniu jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, które stanowią znaczną część dziennego zapotrzebowania na energię. W 100 g znajduje się tylko 120 kcal. Wartość jest niska, a zawartość składników odżywczych wysoka dlatego quinoa jest wdzięcznym uzupełnieniem posiłków dla organizmu. Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.
Co daje komosa ryżowa?
Komosa ryżowa, czyli quinoa znana od najdawniejszych lat w Ameryce Południowej, dzisiaj podbija nasz świat kulinarny. Dzieje się to za sprawą jej właściwości odżywczych i zdrowotnych.
Wszystko, co warto wiedzieć o daktylach Deglet Nour z Algierii
Pochodzące z Algierii Deglet Nour są jedną z najczęstszych odmian daktyli spożywanych w całym regionie Afryki Północnej. Mają kolor bursztynu i charakteryzują się prawie półprzezroczystym miąższem oraz słodkim, orzechowym i karmelowym smakiem.
Zioła i przyprawy na obniżenie cukru
Liczba chorych na cukrzycę na całym świecie zwiększyła się czterokrotnie w przeciągu ostatnich czterdziestu lat. Obecne dane nie są już nawet alarmujące, ale wprost zatrważające – cukrzyca jest prawdziwą chorobą cywilizacyjną. Wśród ziół i przypraw znaleźć można takie ich rodzaje, które sprzyjają obniżeniu poziomu cukru we krwi. Warto włączyć je do swojej diety.
Orzechy brazylijskie – czy certyfikat BIO jest konieczny?
”Uprawa” orzechów brazylijskich w niczym nie przypomina uprawy innych rodzajów orzechów. Co w nich jest nadzwyczajnego? Brazylijskie orzechy nie są zbierane na komercyjnych plantacjach, ale bezpośrednio z puszczy amazońskiej. Czy w takiej sytuacji certyfikat BIO jest potrzebny?
Pistacje naturalne, prażone łuskane lub w skorupce – różnice
Pistacje to znakomita przekąska zarówno na imprezę, jak i w zaciszu domowym. Orzechy są prażone w celu poprawy ich smaku, aromatu i stworzenia chrupkiej konsystencji. Większość orzechów praży się bez skorupy, z wyjątkiem pistacji, które często są prażone w skorupkach. Tymczasem naturalne orzechy nie zostały po prostu poddane obróbce termicznej.
Jak uprawia się orzechy pekan?
Orzechy pekan to „rdzenni Amerykanie”. Ten smaczny orzech o maślanym smaku, pełen składników odżywczych produkowany jest praktycznie tylko w Stanach Zjednoczonych. Gdzie rosną, jak zbiera się i przetwarza orzechy pekan?