Białko z pestek dyni to doskonały suplement diety dla wszystkich, którzy są wzbogacić swoje menu o smaczne i pełne wartości odżywcze białko roślinne. Czym wyróżnia się białko z pestek dyni i jakie ma właściwości?
Białko konopne – właściwości, zastosowanie i dawkowanie.
Białko konopi siewnej jest doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego – jest dobrze przyswajalne, a także zawiera spory zestaw błonnika, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Mak parzony i jego zastosowanie
Mak niebieski jest tradycyjnym produktem żywnościowym stosowanym głównie w Środkowej Europie. Ceniony jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Dlaczego warto używać maku parzonego?
Guarana – jak działa i jak ją stosować?
Guarana (Paulinia Guarana), znana również jako, osmęta lub cierniopląt, pochodzi z północnej Brazylii i innych regionów Amazonii. Łagodzi zmęczenie, przyspiesza utratę wagi i poprawia koncentrację. Produkuje się z niej między innymi proszek, który można dodać do wody, jogurtu lub koktajlu. Sprawdź, kiedy warto po niego sięgnąć!
Jak przyrządzić herbatę z trawy cytrynowej? Właściwości i dawkowanie.
Herbata z trawy cytrynowej działa ściągająco, detoksująco i oczyszczająco. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę z trawy cytrynowej i jak ją przyrządzić?
Jak stosować paprykę wędzoną?
Słodka papryka wędzona wyróżnia się spośród innych rodzajów papryk specyficznym dymnym, wędzonym smakiem. To popularna przyprawa kuchni hiszpańskiej. Chętnie wykorzystywana jest też przez wegan i wegetarian, ponieważ dodaje potrawom charakterystycznego aromatu wędzonej wędliny. Jak wykorzystać ją w kuchni?
Fasola adzuki – zastosowanie i właściwości
Fasola adzuki jest jednym z popularniejszych produktów żywnościowych w Azji. Dlaczego warto jeść fasolę Adzuki? Jakie ma właściwości odżywcze?
Mięta w kuchni. Właściwości i zastosowanie.
Mięta to pełna aromatu, odświeżająca roślina, która sprawdza się jako przyprawa do dań, deserów oraz baza do przygotowywania orzeźwiającej herbaty. Poznaj właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej.
Mąka z orzechów nerkowca – jak ją jeść?
Mąka z orzechów nerkowca jest zdrową i bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej. Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety? Jakie ma właściwości odżywcze?
Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie
Syrop klonowy nazywany jest płynnym złotem Ameryki. Nazwa ta jest zgodna z prawdą, ponieważ syrop ma szereg prozdrowotnych właściwości. W jaki sposób powstaje syrop klonowy i dlaczego warto go wprowadzić do diety?
Zioła i przyprawy na obniżenie cholesterolu
Podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, czyli hiperlidemia, prowadzi do groźnych powikłań. Cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a nawet udaru mózgu. Sprawdź, jakie zioła i przyprawy pomogą Ci obniżyć cholesterol.
Mąka z komosy ryżowej — właściwości i pochodzenie „matki zbóż”
Mąka z komosy ryżowej nie jest powszechnym produktem — nie znajdziemy go raczej w supermarketach, a jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Z jej udziałem możemy przyrządzić wiele ciekawych potraw, dodatkowo mąka ta okazuje się mieć niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Jak wygląda produkcja mąki z komosy ryżowej? Jakie składniki zawiera ten produkt oraz dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?