Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów mąk bezglutenowych. W tej różnorodności trudno nam niekiedy wybrać tę, która będzie odpowiednia do konkretnego typu wypieku.
Daktyle z Izraela – odmiany, wygląd, smak i zalety.
Izrael to obecnie jeden z największych producentów daktyli na świecie. Geografia i klimat regionu są idealne do produkcji daktyli. Na plantacjach palm daktylowych uprawione są nie tylko cenione daktyle Medjool, ale również inne równie smaczne odmiany. Jak smakują i czym się wyróżniają daktyle z Izraela?
Mąka kokosowa czy migdałowa?
Mąka migdałowa często staje się alternatywą dla zwykłej mąki pszennej. To szczególnie dobre rozwiązanie dla osób, które unikają spożywania zbóż. Jej przyjemny, delikatnie słodkawy smak, idealnie komponuje się z wieloma wypiekami. Jednocześnie ten rodzaj mąki jest po prostu zdrowy. Inną opcją mąka kokosowa, która charakteryzuje się zbliżonymi właściwościami. Który rodzaj wybrać?
Jaka mąka do makaroników?
Makaroniki to słodki wypiek kojarzący się z Francją i Włochami. Podstawą do ich przygotowania są migdały. Te szlachetne i pięknie wyglądające ciasteczka są nie tylko smaczne, ale również stanowią piękną ozdobę stołu.
Jak wybrać dobrą pastę orzechową?
Pasta orzechowa to magazyn składników odżywczych, takich jak między innymi niacyna, kwas foliowy i witamina E. Bogata w błonnik i białko, dostarcza organizmowi energii, przygotowując go na wszelkie wyczerpujące zajęcia fizyczne.
Migdały Carmel i Nonpareil – czym się różnią?
Nonpareil i Carmel to jedne z najczęściej spotykanych na półkach sklepowych odmian migdałów kalifornijskich. Czym się wyróżniają i do jakich potraw najlepiej jest dodawać?
Pasta orzechowa a masło orzechowe – czym się różnią?
Wiele osób zastanawia się, czy masło orzechowe i pasta orzechowa to nazwa tego samego produktu spożywczego. W różnych artykułach znaleźć można bowiem odmienne podejście do oceny tych produktów spożywczych. Dlatego rozwiejemy wszelkie wątpliwości z tym związane.
Antyoksydanty w żywności – gdzie najwięcej?
Antyoksydanty to ostatnio modne hasło. Występują w wielu artykułach w prasie i internecie, ale także jako oznaczenie na opakowaniach produktów. Czym tak naprawdę są przeciwutleniacze i jakie naturalne produkty są ich najlepszym źródłem? Co to są przeciwutleniacze? Wszystkie komórki ciała są narażone na ogromne zagrożenia, od braku pożywienia po zakażenie wirusem. Innym ciągłym zagrożeniem są…
Owoce liofilizowane i suszone a składniki odżywcze
Owoce w wersji liofilizowanej są coraz popularniejszą alternatywą dla świeżych i suszonych. Jak proces liofilizacji wpływa na zawartość składników odżywczych i witamin? Czym różnią się od owoców świeżych a czym od suszonych?
Co lepsze – karob czy kakao?
Karob czy kakao? Co jest zdrowsze? Jaka jest różnica w smaku i właściwościach? Czy można je stosować zamiennie? Odpowiadamy!
Co zawierają figi suszone?
Suszone figi stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych słodkości. Z chęcią dodawane są do codziennych posiłków podawanych na słodko i słono.
Od kiedy figi suszone dla dzieci?
Suszone figi są bogatym źródłem wapnia, błonnika, witamin z grupy B co oznacza, że pozytywnie wpływają na kości, zęby, układ odpornościowy oraz pracę przewodu pokarmowego.