Coraz więcej osób sięga po świeże daktyle jako formę przekąski, a nawet pewną alternatywę dla klasycznych słodyczy. Nic dziwnego, to pyszne, zdrowe, słodkie owoce o wielu wartościach odżywczych. Które jednak wybrać: suszone czy świeże? Podstawowe różnice Wybór rodzaju daktyli jest w dużej mierze kwestią preferencji. Daktyle suszone zawierają dużo więcej skoncentrowanych witamin i minerałów niż…
Dlaczego żurawina pozytywnie wpływa na drogi moczowe?
Zakażenie dróg moczowych może dotyczyć każdej części układu moczowego: nerek, pęcherza moczowego i cewki moczowej. Z powodu infekcji dróg moczowych każdego roku cierpią tysiące Polaków, głównie kobiety (ośmiokrotnie częściej niż mężczyźni). Objawy to częste, bolesne oddawanie moczu, ból w obrębie miednicy i śladowe ilości krwi w moczu. Infekcja zwykle nie trwa długo i większość pacjentów…
Morele suszone niesiarkowane na słońcu: jak je poznać?
Morele suszone bez siarki są doskonałym wyborem, jeżeli szukasz zdrowej i smacznej przekąski. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych — pod warunkiem, że są przygotowywane i suszone w naturalny sposób. Jak poznać morele suszone na słońcu od tych z dodatkiem siarki? Suszone morele to przekąska, którą warto włączyć do swojej zdrowej diety. Owoce te są…
Przewodnik po rodzajach fig
Świeże figi spotyka się w takich miejscach, w których temperatura nigdy nie jest bardzo niska, nawet zimą. W Europie popularny do ich uprawy jest rejon Morza Adriatyckiego, a poza Europą – Bliski Wschód, a także Kalifornia i Indie. Uprawia się je także w cieplejszych regionach Polski, chociaż raczej w donicach, a nie w gruncie. Istnieje…
Różnica między lnem brązowym a złotym
Nasiona lnu to bardzo pożywne ziarna, które powszechnie występują w sklepach ze zdrową żywnością. Istnieją ich dwie podstawowe odmiany: len złoty i brązowy. Obie mają wiele wartości odżywczych, ale różnią się od siebie pod kilkoma względami. Brązowy len Brązowy len uprawiany jest przede wszystkim w Kanadzie, która jest pod tym względem światowym liderem. Brązowe nasiona…
Migdały kalifornijskie czy australijskie?
Każdy dietetyk prawdopodobnie doradzi włączenie orzechów do Twojego codziennego jadłospisu z różnych powodów: podnoszą one poziom dobrego cholesterolu, dostarczają wielu witamin, wzmacniają układ odpornościowy itd. Migdał jest na szczycie listy orzechów, gdy bierze się pod uwagę ich korzyści zdrowotne. Oprócz bycia obfitym źródłem składników odżywczych, takich jak magnez, mangan, witamina E, białko, błonnik itp., migdały…
Migdały kontra orzechy nerkowca
Orzechy to pożywna i zdrowa przekąska. Bezglutenowe, bogate w niezbędne witaminy i minerały, pozwalają na utrzymanie ciała w dobrej formie. Orzechy nerkowca i migdały to jedne z najcenniejszych orzechów. Jakie mają właściwości? Czym się różnią? Kaloryczność Kaloryczność orzechów jest jednym z ważniejszych aspektów, zwłaszcza dla osób, które muszą utrzymywać określoną wagę ciała lub są na…
Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?
Bez względu na to, czy są świeże, czy suszone, owoce są pożywne. Oba rodzaje są pełne witamin, minerałów i błonnika. Jednak suszenie owoców koncentruje wiele składników odżywczych, a także kalorii. Proces suszenia może również spowodować utratę niektórych z bardziej lotnych składników odżywczych, takich jak witamina C. Które więc lepiej jest wybrać? Liczy się objętość Jedna…
Suszona żurawina czy rodzynki?
Suszone owoce to doskonały pomysł na przekąskę, kiedy zgłodniejesz w ciągu dnia. Rodzynki i suszona żurawina są łatwo dostępne, bardzo smaczne i dodatkowo są one również doskonałym źródłem dodatkowych substancji odżywczych. Które owoce lepiej wybrać? Rodzynki Rodzynki są świetnym źródłem węglowodanów, niezbędnych w zbilansowanej diecie. Dodatkowo są to węglowodany złożone, które dodają energii na dłużej….
Czarnuszka i jej właściwości
Czarnuszka siewna jest także nazywana czarnym kminkiem. Właściwości tej rośliny znane są już od czasów starożytnego Egiptu. Nazywana była złotem faraonów, wykorzystywano ją w leczeniu bardzo wielu przypadłości. Co to jest czarnuszka? Czarnuszka Siewna (Nigella sativa) jest także nazywana czarnym kminkiem. Pierwotnie rosła ona na terenie Iraku i Turcji, ale stamtąd rozprzestrzeniła się na cały…
Ryż basmati dziki i jego właściwości
Ryż dziki, zwany także ryżem kanadyjskim, ryżem indyjskim i owsią wodną to cztery gatunki traw tworzących rodzaj Zizania. Ziarno dzikiego ryżu było historycznie zjadane w Ameryce Północnej, Indiach i Chinach. Teraz jest to przysmak w Ameryce Północnej, zboża są mniej konsumowane w Chinach, gdzie łodyga rośliny jest wykorzystywana jako warzywo. Ryż dziki nie jest bezpośrednio…
Kasza jaglana czy kuskus?
Kasza kuskus jest bogatym źródłem białka, ale ma również znacznie obniżoną zawartość błonnika pokarmowego. Dzięki temu zalicza się ją do produktów bardzo lekkostrawnych. Zalecana jest dla osób z problemami trawiennymi i małych dzieci. Spożywanie kuskusu nie obciąża przewodu pokarmowego i z tego względu w dużym stopniu sprawdza się w jadłospisie sportowców. Oprócz tego w składzie…