Suszone wiśnie lub wiśnie liofilizowane oprócz obłędnego smaku i słodyczy, mają również wiele wartości odżywczych. Zawarte minerały oraz witaminy mają znaczący wpływ na układ trawienny, odpornościowy i krwionośny. Znacznie poprawiają cery, pozbawiając ją jednocześnie oznak zmęczenia. Wartości odżywcze znajdujące się w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 303 kcal, tłuszcz – 0,1 g, w tym kwasy…
Suszone mango – jak zrobić?
Domowe i samodzielne wysuszenie mango jest świetną alternatywą dla gotowych i zapakowanych produktów. Cały proces nie jest skomplikowany, a co najważniejsze nie ma konieczności kupowania specjalnie do tego przeznaczonych urządzeń. Wystarczy tylko nóż, deska do krojenia, blaszka do pieczenia i oczywiście owoc. Do suszenia najlepiej wybierać dojrzałe mango, które będzie łatwe w krojeniu. Owoc należy…
Suszone mango – zastosowanie
Mango, ze względu na oryginalny smak, ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Suszony owoc zachowuje zarówno kwaskowaty, jak i lekko słodki smak. W składzie można znaleźć istotne dla zdrowia antyoksydanty, witaminę A i C, potas oraz wapń. Suszone mango bez cukru na słodko można stosować jako dodatek do sałatek owocowych, jogurtów, wypieków, owsianek i płatków…
Kasza manna i jej właściwości
Kasza manna, zwana czasami grysikiem, to rodzaj bardzo drobnej kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy. Uzyskuje się ją na skutek odsiewania grubszych kawałków w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę. Na rynku dostępna jest również kasza manna błyskawiczna, która poddana jest już wstępnej obróbce termicznej, dzięki czemu jest ona bardzo szybka w przygotowaniu. Kasza manna wywodzi…
Mango suszone i jego właściwości
Mango to tropikalny owoc pochodzący z południowej Azji, o charakterystycznym smaku, który jest popularny na całym świecie. Do Europy owoce dotarły w XVI wieku dzięki portugalskim żeglarzom, podróżującym na Daleki Wschód. Chociaż istnieje wiele odmian tych owoców (szacuje się, że może ich być nawet 1000) i większość z nich jest słodka, mają one różne faktury…
Orzeszki piniowe i ich właściwości
Orzeszki pinii to w rzeczywistości nasiona pochodzące z szyszek. Mają bogaty, maślany, słodki smak i są najzdrowszym rodzajem orzecha. Włączenie ich do diety jest zawsze mądrą decyzją. Alergia na orzechy pinii jest niezwykle rzadka i nie ma żadnych innych przeciwwskazań medycznych do ich jedzenia.
Morele suszone jasne czy ciemne?
Kolor moreli jest dla nas informacją, w jaki sposób były one wytwarzane i suszone. Morele suszone o barwie pomarańczowej i jasnej to morele siarkowane. Oznacza to, że w procesie ich suszenia wykorzystano konserwanty, siarczany, związki szkodliwe dla naszego organizmu. Morele suszone bez siarki, a konkretnie ciemnobrązowe, produkowane były naturalnie, suszone na słońcu. Ten typ moreli…
Jak długo moczyć suszone morele?
Suszone morele przed spożyciem warto najpierw namoczyć. Wówczas nada się owocom pulchności i soczystości. W przypadku, gdy w domu masz morele siarkowane, zabieg moczenia pomoże w usunięciu konserwantów z powierzchni moreli. Niemniej jednak rekomendujemy spożywanie moreli pochodzących z upraw ekologicznych, czyli moreli suszonych bez siarki. Jak je namoczyć? Umieść suszone morele w małej misce i…
Jak przechowywać suszone morele?
Suszone morele mają dość długi okres przydatności do spożycia. Jeśli jednak planujecie dłuższe przechowywanie niewykorzystanych suszonych moreli, warto pamiętać o kilku zasadach przechowywania. 1. Morele należy przechowywać w suchym pomieszczeniu, w którym panuje średnia temperatura ok. 20 st. C.2. Owoce należy trzymać z dala od ciepła, w ciemnym zakątku domu. To optymalne miejsce do ich…
Jakie kupić morele suszone?
Najlepiej kupować morele suszone bez siarki, które suszone były w naturalny sposób, bez użycia konserwantów. Morele niesiarkowane zwykle suszy się przez wystawienie owoców na działanie promieni słonecznych, dlatego zachowują wszystkie swoje cenne właściwości. Kolejną zaletą owoców niesiarkowanych jest to, że zwykle nie mają dodatku cukru, który często można znaleźć w owocach siarczanowych. Jak poznać morele…
Jak suszyć żurawinę?
Żurawina jest owocem, który ma nieocenione walory zarówno smakowe, jak i zdrowotne, pod warunkiem, że zostanie odpowiednio przygotowana. Żurawinę suszoną najlepiej kupować w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną lub ususzyć samemu w domu. W ten sposób mamy pewność, że żurawina będzie pozbawiona konserwantów i dodatków cukru. Do suszenia wybierz dobrej jakości, świeżą żurawinę. Najlepiej suszyć…
Jak spożywać suszoną żurawinę?
Suszona żurawina jest wytwarzana z prawdziwej żurawiny — owocu znanego z kwaśnego smaku i wielu korzyści zdrowotnych. Suszona żurawina jest źródłem cennych składników, dlatego warto uwzględnić ją w swojej codziennej diecie. Duża garść suszonej żurawiny zapewnia nam dzienną dawkę poliantocyjanidów. Ile żurawiny dziennie? Dzienna dawka suszonej żurawiny powinna być dostosowana do indywidualnego jadłospisu. Warto pamiętać,…