Herbata z trawy cytrynowej działa ściągająco, detoksująco i oczyszczająco. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę z trawy cytrynowej i jak ją przyrządzić?
Jak stosować paprykę wędzoną?
Słodka papryka wędzona wyróżnia się spośród innych rodzajów papryk specyficznym dymnym, wędzonym smakiem. To popularna przyprawa kuchni hiszpańskiej. Chętnie wykorzystywana jest też przez wegan i wegetarian, ponieważ dodaje potrawom charakterystycznego aromatu wędzonej wędliny. Jak wykorzystać ją w kuchni?
Fasola adzuki – zastosowanie i właściwości
Fasola adzuki jest jednym z popularniejszych produktów żywnościowych w Azji. Dlaczego warto jeść fasolę Adzuki? Jakie ma właściwości odżywcze?
Mięta w kuchni. Właściwości i zastosowanie.
Mięta to pełna aromatu, odświeżająca roślina, która sprawdza się jako przyprawa do dań, deserów oraz baza do przygotowywania orzeźwiającej herbaty. Poznaj właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej.
Mąka z orzechów nerkowca – jak ją jeść?
Mąka z orzechów nerkowca jest zdrową i bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej. Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety? Jakie ma właściwości odżywcze?
Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie
Syrop klonowy nazywany jest płynnym złotem Ameryki. Nazwa ta jest zgodna z prawdą, ponieważ syrop ma szereg prozdrowotnych właściwości. W jaki sposób powstaje syrop klonowy i dlaczego warto go wprowadzić do diety?
Zioła i przyprawy na obniżenie cholesterolu
Podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, czyli hiperlidemia, prowadzi do groźnych powikłań. Cholesterol LDL zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, a nawet udaru mózgu. Sprawdź, jakie zioła i przyprawy pomogą Ci obniżyć cholesterol.
Mąka z komosy ryżowej — właściwości i pochodzenie „matki zbóż”
Mąka z komosy ryżowej nie jest powszechnym produktem — nie znajdziemy go raczej w supermarketach, a jedynie w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Z jej udziałem możemy przyrządzić wiele ciekawych potraw, dodatkowo mąka ta okazuje się mieć niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Jak wygląda produkcja mąki z komosy ryżowej? Jakie składniki zawiera ten produkt oraz dlaczego warto włączyć go do codziennej diety?
Mąka arachidowa: właściwości i zastosowanie
Jeśli szukasz bezglutenowego substytutu mąki pszennej, koniecznie zwróć uwagę na mąką arachidową. Ma wspaniały smak i aromat, dzięki czemu każde danie nabierze wyjątkowego charakteru. Zawiera dużo białka, wspiera pracę serca i obniża poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL. Możesz ją włączyć zarówno do diety bezglutenowej, jak i wegańskiej.
Bakalie w czekoladzie – smaczne i energetyczne przekąski
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubi czekolady. Nawet jeżeli nie jest się fanem jej wszystkich odmian, to asortyment jest na tyle duży, że z łatwością można wybrać swojego ulubieńca. Jednak sama czekolada nie jest najzdrowszym wyborem. Co zrobić, aby nieco ją wzbogacić? Świetnym wyborem są bakalie w czekoladzie. Dzięki słodkiej otoczce to doskonała przekąska, a ich pyszne wnętrze skrywa niejedną korzystną wartość odżywczą. Jakie są ich pozytywne strony? Oto krótki przegląd.
Chipsy jabłkowe i ich właściwości
Suszone jabłka w krążkach to popularna przekąska. Mają postać cieniutkich plasterków, które swoim wyglądem i konsystencją przypominają chrupiące chipsy. Dlaczego warto jeść suszone jabłka?
Syrop z agawy – właściwości i zastosowanie
Bursztynowy, słodki syrop z agawy bardzo chętnie stosowany jest jako zamiennik miodu i cukru, szczególnie w kuchni wegańskiej. Jak powstaje syrop z agawy i jak go stosować?